Vad är en robo advisor?

En robo advisor kan hjälpa dig att automatisera processen att investera i pension och andra ekonomiska mål. Robo-rådgivarkonceptet är enkelt, men för nya investerare kan tanken att låta en programvarualgoritm välja dina investeringar verka något obekant. Vi tar en djupdykning i konceptet och berättar allt du behöver veta om robo-advisor eller robotrådgivare som de ibland kallas för på svenska.

En robo advisor kan hjälpa dig att automatisera processen att investera i pension och andra ekonomiska mål. Robo-rådgivarkonceptet är enkelt, men för nya investerare kan tanken att låta en programvarualgoritm välja dina investeringar verka något obekant. Vi tar en djupdykning i konceptet och berättar allt du behöver veta om robo-advisor eller robotrådgivare som de ibland kallas för på svenska.

Vad är en robo-advisor?

En robo-rådgivare – även känd som en robo, en robo advisor eller en robot-rådgivare – är en typ av mäklarkonto som automatiserar investeringsprocessen. De flesta robo-advisor tar ut lägre avgifter än konventionella finansiella rådgivare eftersom de investerar dina pengar i förutbestämda portföljer som huvudsakligen är gjorda av speciellt utvalda börshandlade fonder (ETF) med låg avgift. Vissa robotrådgivare erbjuder också tillgång till andra mer anpassade investeringsalternativ för avancerade investerare eller de med större kontosaldon.

Många robotrådgivare kan hjälpa dig att spara för olika mål för personlig ekonomi samtidigt genom att tillhandahålla underportföljer med olika tillgångsallokeringar. Tänk en tillväxtorienterad allokering för ditt sparande till en bostad och en mer inkomstinriktad fördelning för dina pensionsmål. I allt högre utsträckning erbjuder robotrådgivare också grundläggande banktjänster, som sparkonton.

Liksom konventionella mänskliga finansiella rådgivare regleras robotrådgivare myndigheterna som registrerade investeringsrådgivare, vilket innebär att de har ett förvaltningsansvar för att se upp för dina bästa när det gäller investeringsval. Roborådgivare försäkrar i allmänhet sina konton.

Hur fungerar en Roborådgivare?

”Robo” i robo-advisor är en nick till de automatiserade funktionerna som är kärnan i denna typ av investeringsplattform. Automatiseringen börjar så snart du registrerar dig och ombordstigningsprocessen börjar vanligtvis med ett frågeformulär som är utformat för att hjälpa programvaran som driver en robo-rådgivare att förstå dina nuvarande finanser, dina ekonomiska mål och din risktolerans.

Om du till exempel indikerar att du föredrar att spara till pension skulle robo-rådgivaren sannolikt rekommendera ett Investeringssparkonto snarare än ett skattepliktigt konto, med en portfölj med ETF-balanserad för långsiktig tillväxt. Om du svarade att du ville spara för bostad kan roboten dock rekommendera ett skattepliktigt konto med en portfölj med ETF-medel balanserad för kortvarig tillväxt.

Vissa robotrådgivare låter dig justera din tillgångsfördelning. Om du fortsätter exemplet ovan, om den här funktionen var tillgänglig och din nya robotrådgivare rekommenderade att din pensionsportfölj omfattar 80 procent aktier och 20 procent obligationer, kan du få justera fördelningen till 90 procent aktier och 10 procent obligationer, lägga till lite mer risk för mixen.

Robotrådgivaren väljer dina investeringar

Det är viktigt att förstå att en grundfördel med robotrådgivare är att du i allmänhet inte väljer de enskilda värdepapper och ETFer som utgör din portfölj. Robotrådgivaren väljer i förväg ut lågprisindexfonder och ibland andra investeringar. Dessa är huvudsakligen breda aktiemarknadsfonder som investerar i inhemska aktier, internationella aktier, obligationer och fastighetsplaceringar (REIT). Du kanske kan välja temaportföljer, till exempel en socialt ansvarsfull investeringsportfölj.

Indexfonder som ETFer tar ut mycket låga avgifter och erbjuder stark diversifiering. Historiskt har investeringar i indexfonder med låga kostnader förknippats med bättre investeringsavkastning över tid än högre kostnad, aktivt förvaltade fonder.

Modern portföljteori

Många robotrådgivare använder Modern Portfolio Theory (MPT) för att utforma sina portföljer. MPT syftar till att optimera portföljer för avkastning samtidigt som risken minimeras genom diversifiering. Tänk på MPT som att tillämpa tankesättet “lägg inte alla dina ägg i en korg” på din investeringsportfölj. Genom att investera i ett stort antal tillgångstyper ökar MPT oddsen att när några av dina investeringar är nere kommer andra att vara uppe. Detta syftar till att hålla din portfölj trender stadigt uppåt, även under volatila tider.

Förutom diversifiering tillhandahåller de flesta robotrådgivare automatisk portföljbalansering och, i allt högre grad, skattekvittningar. Ombalansering av portföljer hjälper dig att hålla rätt balans mellan investeringstyperna för att nå dina mål när marknadsförhållandena förändras, och skattekvittningarna kan bidra till att minska det belopp du är skyldig långsiktigt på kapitalvinstskatter.

Hur mycket kostar en Robotrådgivare?

Roborådgivare tar i allmänhet ut årliga förvaltningsavgifter på 0,25 till 0,50 procent av tillgångar under förvaltning (AUM), även om vissa tar ut en fast månadsavgift istället. Låga avgifter jämfört med traditionella finansiella rådgivare anses vara en av de viktigaste fördelarna med robotrådgivare.

Traditionella finansiella rådgivare tar vanligtvis cirka en procent av AUM per år (avgifter kan minska för kunder med större saldon). På ett investeringssaldo på 100 000 kronor skulle en 0,25 % avgift för robotrådgivare uppgå till 250 kronor per år medan en avgift på 1,0 procent skulle motsvara 1 000 kronor per år.

Totalt sett kan avgifterna dig en betydande del av dina långsiktiga vinster: Över 20 år, till exempel, kan en rådgivningsavgift på en procent kosta dig nästan 30 000 kronor mer än en 0,25 procentsavgift på ett startkapital om 100 000 kronor.

En Robo-rådgivare är inte alltid gratis

Några roborådgivare – SoFi Automated Investing, M1 Finance, Axos Invest (tidigare Wisebanyan), Schwab Intelligent Portfolios och Fidelity Go – hävdar att de tar ut noll förvaltningsavgift. Läs det finstilta och du kommer att upptäcka att Schwab Intelligent Portfolios kräver att du håller en procentandel av din portfölj i kontanter (Schwab tjänar ränta på det saldot, inte du) medan Fidelitys tjänst endast är gratis för saldon mindre än 10 000 dollar.

Kostnader

Förutom förvaltningsavgifter är du i allmänhet på kroken för avgifter i samband med de produkter där dina pengar investeras av robotrådgivaren. ETFer kan ha mycket lägre utgiftskvoter än fonder, men du kommer fortfarande att betala dem på ett eller annat sätt.

Kostnadskvoterna för indexfonder är i genomsnitt 0,21 procent men kan vara så låga som 0,02 procent. Det motsvarar 21 öre eller 2 öre per 100 kronor du investerar per år. Du kommer dock inte att få någon faktura för dessa avgifter. De dras i allmänhet från fondernas intäkter eller kontanta innehav och dras automatiskt från avkastningen.

Vanliga Robo-Advisor-funktioner

Många robotrådgivare erbjuder liknande funktioner. Dessa inkluderar:

Automatiserad investering: Alla robotrådgivare låter dig schemalägga regelbundna insättningar i din diversifierade portfölj. Plattformen bestämmer hur du ska fördela dina insättningar i dina portföljer. Efter att du har fyllt i ditt första frågeformulär är du vanligtvis inte inblandad i valet av investeringar.

Automatisk ombalansering: Många robotrådgivare tillhandahåller automatisk balansering av portföljen. Det innebär att de justerar andelen investeringstyper som du har baserat på marknadsresultat för att hålla dem i linje med dina ekonomiska mål. Detta kan hända om dina aktievärden sjönk ett år och deras värde upptog mindre av din portfölj än önskat. Ombalansering håller dig på rätt väg för att nå dina mål. Vissa robos (Betterment, Wealthsimple och Acorns) återbalanserar baserat på förutinställda procentenheter. Andra (Ellevest, Wealthfront, Personal Capital och SoFi) balanserar regelbundet portföljerna.

Skatteeffektivitet: Vissa robotrådgivare kommer att optimera din portfölj för skatteeffektivitet. Till exempel erbjuder Betterment och Wealthfront tjänster för skatteförluster där investeringar med latenta reaförluster säljs på ett skatteeffektivt sätt för att kompensera för kapitalvinster. Detta görs utan att en extra avgift tas ut. Andra robotrådgivarplattformar, som Axos, tar ut en extra avgift för den här tjänsten, som den kallar ” Tax Protection.”

Personaliserad ekonomisk planering: Vissa roborådgivare, som Betterment, erbjuder tjänster för ekonomisk planering som kan köpas à la carte. Andra, som Personal Capital och Wealthsimple, erbjuder nivåhanteringstjänster baserat på hur mycket du har investerat. Dessa tjänster ingår i rådgivningsavgiften du betalar och inkluderar dedikerade finansiella rådgivare för att skapa personliga planer och anpassa din förmögenhetshantering.

Målbaserade konton: Medan robotrådgivare nästan allmänt erbjuder tillgång till skattepliktiga investeringskonton och pensionskonton, så kan de flera robotrådgivare också skapa målbaserade konton. Wealthfront erbjuder till exempel möjligheten att spara till college. Andra robos, inklusive ekollonar och Stash, låter dig öppna konton för att investera för dina barn. Ledande robotrådgivare låter dig också investera för flera mål samtidigt genom olika kontotyper, till exempel ett Investeringssparkonto.

Andra banktjänster: Många roborådgivare erbjuder nu också check-, spar- eller kontanthanterings konton. Wealthfront’s och Betterments kontanthanteringskonton gör att du kan göra obegränsade månatliga uttag och erbjuda konkurrenskraftiga räntor. Plattformar som M1 erbjuder även lån med låg ränta.

Behöver du en Robotrådgivare eller en finansiell rådgivare?

Robotrådgivare är inte något för alla. Om din ekonomiska situation är komplicerad eller om du vill investera i mer än indexfonder eller ett mycket begränsat urval av andra värdepapper, kan det vara vettigare att arbeta med en finansiell rådgivare. Du kan välja en konventionell finansiell rådgivare om du:

Värdesanpassning: Medan vissa robotrådgivare låter dig anpassa vissa aspekter av din portfölj, placerar de dig mest i en förinställd portfölj som är utformad för någon med din investeringstidslinje och risktolerans. Finansrådgivare kan också använda programvara för att skapa portföljer, men de erbjuder mycket mer skräddarsydda val och ett mycket bredare utbud av investeringsalternativ.

Vill du handla: Om du vill handla aktier eller investera i enskilda aktier och obligationer kanske du vill använda en finansiell rådgivare eller ett traditionellt mäklarkonto hos till exempel Avanza förutom en robotrådgivare. Mycket få robotrådgivare tillåter dig att handla själv. Om du vill ha möjligheten att investera i enskilda aktier utöver en förbyggd portfölj, överväga en robotrådgivare som Stash. Vi har inte hittat någon svensk robotrådgivare som erbjuder detta.

Vill du ha en omfattande ekonomisk plan: Roborådgivare utmärker sig på ETF-baserad portföljkonstruktion. Om du vill ha råd för hela ditt ekonomiska liv, inklusive rekommendationer för produkter som försäkring eller fastighetsplaneringstjänster, vill du förmodligen ha en traditionell finansiell rådgivare.

Har en komplex ekonomisk situation: Om du behöver hjälp med att strategisera hur du delar upp tillgångar i en skilsmässa, har en komplicerad skattesituation, har stora mängder skulder eller vill ha hjälp med att planera för college och andra typer av kostnader, är en konventionell finansiell rådgivare rätt val.

Tänk på, även med en finansiell rådgivare kan du behöva samråda med andra typer av finansiella yrkesverksamma. Du kan möta situationer där du kan behöva tillgång till en skattepersonal eller en advokat för fastighetsplanering. Ju mer komplex din ekonomi är, desto mer sannolikt är det att du behöver en verklig dedikerad finansiell rådgivare eller förmögenhetsplanering för att hjälpa dig att hålla koll på saker och ting.

Poängen

En robotrådgivare kan vara ett bra val när du börjar och bara letar efter ett enkelt sätt att börja växa din rikedom. Men när din nettoförmögenhet förbättras och din situation blir mer komplex kan du behöva överväga att vända dig till en mänsklig finansiell rådgivare för att hjälpa dig att navigera i din ekonomiska framtid.

Vad gäller valutahandel har vi inte sett några riktigt bra alternativ, men det finns något snarlikt, copy trading eller social trading som det också kallas där du helt enkelt kopierar andra valutaaffärer med automatik.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *