Rysk olja hittar en vidöppen bakdörr till Europa
Mellanhänder tjänar pengar när rysk råolja hittar indirekta vägar till den europeiska marknaden, hävdar politiker och industriinsiders. Faktum är att det är en vidöppen bakdörr till Europa för den ryska olja som egentligen har ett embargo. Trots detta säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Europas beroende av rysk olja och gas numera är historia.
Men andra, från höga ukrainska tjänstemän till parlamentsledamöter och industriinsiders, säger att den historien fortfarande skrivs. Betydande mängder ryska kolväten, särskilt olja, strömmar fortfarande runt sanktioner och in på den europeiska marknaden, säger de, och genererar de betalningar som finansierar Vladimir Putins krigsmaskin.
Råolja är notoriskt svår att spåra på globala marknader. Den kan enkelt blandas eller blandas med andra transporter i transitländer, vilket i praktiken skapar en större batch olja vars ursprung inte kan fastställas. Raffineringsprocessen, nödvändig för alla praktiska tillämpningar, tar också bort alla spår av råvarans ursprung.
Ett komplext nätverk av rederier, som bär flaggorna för outgrundliga offshore-jurisdiktioner, lägger till ytterligare ett lager av mystik. Flera av dessa jurisdiktioner har anklagats för att ha hjälpt Ryssland att dölja ursprunget till sin råoljeexport med en mängd olika medel.
Till skillnad från pipeline-gas är oljemarknaden global. Byte och nätsystem och blandning av sorter är vanlig praxis. Resultatet av embargot är en betydande ökning av de ryska transportkostnaderna, en betydande omfördelning av inkomster till förmån för mellanhänder och en viss ytterligare rabatt på grund av att antalet potentiella köpare har minskat.
Grova lösningar?
EU har i stort sett förbjudit ryska fossila bränslen sedan invasionen av Ukraina i februari 2022, med undantag för begränsade mängder av pipelineråolja, pipelinegas, flytande naturgas (LNG) och oljeprodukter.
Men stora volymer rysk råolja som är en större intäktskälla än gas levereras fortfarande till globala marknader, vilket leder till att vissa experter misstänker att de hittar vägen till Europas marknad genom bakdörren.
“Sedan sanktionerna infördes har volymerna av råolja som Ryssland exporterar varit mer eller mindre stabila”, säger Saad Rahim, chefekonom på det globala råvaruhandelsföretaget Trafigura. “Det är möjligt att rysk olja fortfarande säljs vidare till EU och västvärlden via mellanhänder.”
En potentiell väg in i Europa är genom Azerbajdzjan, som gränsar till Ryssland och är startpunkten för rörledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), som drivs av BP. Hamnen i Ceyhan, i Turkiet, är en viktig försörjningsnav varifrån råolja skeppas till Europa; det tar också emot stora kvantiteter från Irak genom rörledningen Kirkuk-Ceyhan.
François Bellamy, en fransk parlamentsledamot och ledamot av Europaparlamentets utskott för industri, forskning och energi, uttryckte misstankar om denna väg i en ny fråga till kommissionen. Data visar att Azerbajdzjan dagligen exporterade 242 000 fat mer än landet producerade mellan april och juli förra året- Det är en stor marginal över den inhemska produktionen, som låg på 648 000 fat per dag förra månaden och är på lång sikt nedgång.
BP har tidigare tvingats förneka att BTC-rörledningen transporterar rysk olja. Råoljeleveranser från Ceyhan visar en nyligen nedgång i exportvolymen till EU, från cirka 3 miljoner ton per månad (cirka 700 000 fat per dag) i början av 2022 till cirka 2 miljoner ton per månad i år.
Snygga operationer
Samtidigt fördubblade Turkiet sin direktimport av rysk olja förra året och har vägrat att införa sanktioner mot rysk råolja trots att landet samtidigt erbjudit militärt och humanitärt stöd till Ukraina.
Finlands centrum för forskning om energi och ren luft (CREA) varnade i slutet av förra året att en ny väg för rysk olja till EU håller på att växa fram genom Turkiet, en växande destination för rysk råolja där den raffineras till oljeprodukter som inte föremål för sanktioner och säljs vidare.
På måndagen släppte den brittiska icke-statliga organisationen Global Witness en rapport som fann att rysk olja konsekvent har sålts till priser som vida överstiger taket på 60 dollar som infördes av G7-länderna i december förra året.
Det faktum att rysk olja fortsätter att flöda runt världen är ett inslag, inte en bugg, av västerländska sanktioner. Regeringar erbjöd fossilbränsleindustrin en vidöppen bakdörr, och råvaruhandlare och stora oljebolag utnyttjar dessa kryphål för att fortsätta som vanligt.
Om Vikingen
Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)