Optioner ett fantastiskt instrument med oförtjänt dåligt rykte

Standardiserade köp- och säljoptioner, en typ av finansiella instrument, som handlas på en börs är ett fantastiskt instrument, optioner, men de har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Under årens lopp har många försökt sig att använda denna typ av instrument till att tjäna snabba pengar, men faktum är att många anser att de skall användas helt tvärtom, att det är då de bidrar till att bygga upp ett långsiktigt kassaflöde och bidrar till att bygga upp portföljvärdet.
Standardiserade köp- och säljoptioner, en typ av finansiella instrument, som handlas på en börs är ett fantastiskt instrument, men de har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Under årens lopp har många försökt sig att använda denna typ av instrument till att tjäna snabba pengar, men faktum är att många anser att de skall användas helt tvärtom, att det är då de bidrar till att bygga upp ett långsiktigt kassaflöde och bidrar till att bygga upp portföljvärdet.
Denna text, skall som vanligt ses som en introduktion till ämnet, och inte som en rekommendation av något slag. Det är numera även ett krav att banker och fondkommissionärer låter den som vill handla med optioner måste se till att denne gör ett kunskapstest, så om ämnet intresserar, fortsätt då att läsa på. Denna text tar inte upp värdering eller prissättning av optioner, hur handeln går till i praktiken eller annat. Den skall endast ses som en kort, mycket kort introduktion till optionsmarknaden. Texten avslutas sedan med ett möjligt sätt att arbeta långsiktigt sätt att arbeta med optioner i en befintlig aktieportfölj.

Stora förluster gav ett dåligt rykte

Stockholms stad förlorade 1987 nästan en halv miljard kronor på optionsaffärer, något som ledde till att Stockholms stad var tvunget att sälja det så kallade Folksamhuset för 218 miljoner kronor för att kunna täcka dessa förluster.
Ironiskt nog förlorade Folksam också en del pengar på att spekulera i optioner, cirka 270 miljoner, vilket ledde till att den dåvarande koncernchefen Hans Dahlberg och den verkställande direktören för Folksam International, Per Olof Granstedt, tvingades lämna sina uppdrag.
I början av 90-talet orsakade en mäklare på dåvarande fondkommissionärsfirman Alfred Berg förluster på närmare 150 miljoner kronor. Han försökte dölja en ursprunglig pinsam förlustaffär genom att ”rulla” förlusten framåt med allt vidlyftigare affärer.
Ett par år senare var det den brittiska banken Barings som råkade ut för en skandal i Singapore. Det var den så kallade ”skandalmäklaren” Nick Leeson som var upphovet till detta, även om han formellt sett var ansvarig för back office när de första optionsaffärerna gjordes. Oavsett titel så kostade hans affärer nästan tio miljarder kronor, och det slutade inte bättre än att Barings Bank gick omkull och togs över av den holländska banken ING. Nick Leeson dömdes till fängelse och kom ut efter endast tre och ett halvt år. Han drabbades sedan av cancer som han övervann I dag försörjer sig Leeson på att utreda fall av ekonomiskt oredlighet.
I maj 2007 var det den svenska investmentbanken Carnegie som rapporterade att tre personer på företagets så kallade tradingavdelning som stängts av sedan de anklagats för att blåst upp sitt resultat med 630 Mkr efter att de manipulerat priserna på vissa optioner.

Oförtjänt dåligt rykte

Optioner har ett oförtjänt dåligt rykte. Alla de exempel som vi ser ovan handlar i grunden om samma sak, om handlare som dragit på sig förluster som de försöker dölja. Sedan försökte de trada i kapp dessa, och ökade insatserna, något som sällan brukar fungera bra. Det kallas casino trading, och kan liknas vid att satsa på svart med ökade insatser. Det så kallade väntevärdet är lägre än 1,00 vilket gör att det ytterst sällan lyckas.

Rätt hanterat är optioner ett fantastiskt instrument

Vad är då en option? Faktum är att det i sin enklaste form finns två typer av optioner, dels köpoptioner, dels säljoptioner.

Köpoptioner

Optioner köps av investerare när de förväntar sig att priset på en aktie ska gå upp eller ner (beroende på optionstyp). Till exempel, om en aktie för närvarande handlas till 40 kronor och en investerare tror att priset kommer att stiga till 50 kronor nästa månad, kan de köpa en köpoption med lösenpriset 40 kronor idag, vilket skulle ge dem rätten att köpa aktien till det priset, i detta fall 40 kronor, innan kontraktet löper ut.
Sedan, om aktiekursen faktiskt ökar till 50 kronor per aktie, kan investeraren vända och sälja den för 50 kronor, vilket gör en vinst på 10 kronor, minus kostnaden för optionen, kallad “premium” och courtage. Normalt sätt sker det ingen lösen, utan optionen säljs. Köparen i detta exempel har alltså haft rätten – men inte skyldigheten – att köpa aktien fram till lösendagen, till en i förväg bestämd kurs.
Hade kursen på aktien istället gått ned till 30 kronor så hade vår köpare gjort en förlust. Hade han (eller hon, för det finns även kvinnliga optionshandlare), ägt aktien hade denne gjort en förlust på tio kronor, det vill säga skillnaden mellan 40 och 30 kronor. Nu, med optionen är förlusten begränsad till den så kallade optionspremien.
Varför är någon då villig att sälja en option, att ge bort rätten till fortsatt uppgång? Svaret är enkelt, den som utfärdar optionen, tror på en ganska stillastående marknaden. Ofta är det frågan om stiftelser som behöver löpande intäkter. Låt oss ta en hypotetisk stiftelse som äger Volvo aktier, av serie B.
Stiftelsen utfärdar då till exempel köpoptioner, till exempel Volvo B December 240 KÖP. I detta fall får den hypotetiska stiftelsen in en optionspremie om 5,50 kronor. Stiftelsen kan utfärda optioner på sina Volvo-aktier fyra gånger per år, vilket ger, allt annat lika, 22 kronor, eller 9,56 procent extra i avkastning. Stiftelsen riskerar att aktiekursen sjunker, men det har den blivit kompenserad för genom att de får in löpande optionspremier. De riskerar också att aktiekursen i Volvo rusar, endera på bra resultat eller ett uppköp. Genom att utfärda optioner avsäger sig stiftelsen all rätt till en kurs över 240 kronor, i alla fall fram till och med i december.
Köparen av optionen har den helt motsatta tron. Denne är av åsikten att Volvo B i december kommer handlas till minst 245,50 kronor, det vill säga lösenpriset plus optionspremien. Det är bara om kursen handlas över denna nivå som optionsköparen har tjänat pengar.
Säljoptioner ger rätten att sälja en aktie
Låt oss ta ett annat exempel, Castellum. Aktien handlas i dag i 112,50 kronor, och det finns en option som förfaller i december med lösenkursen 102,50 SEK. Det senaste avslutet låg på 2,75 SEK.
Låt oss anta att det finns en investerare som äger denna fastighetsaktie och är orolig för en stigande ränta, ett sämre resultat och en minskad uthyrningsgrad i Castellum. Vår investerare är rädd för att om någon av dessa saker händer så kommer kursen att falla, och att om alla tre sakerna händer samtidigt så kommer värdet på aktien att erodera. Detta är ett exempel, det är ingen rekommendation eller ens en tanke om Castellums resultat.
I syfte att sova bättre väljer då vår investerare att köpa denna säljoption. Hans (eller hennes) risk är då kraftigt minskad. Faller aktiekursen under 102,50 kronor, eller egentligen under 99,75 SEK då vi tar hänsyn till den optionspremie investeraren betalde, så är inte Castellum längre hans problem. Investeraren har rätten att sälja sina aktier till kursen 102,50 SEK även om aktiekursen hamnar på 56 kronor i december. Ja oavsett kurs har han rätt att sälja sina aktier på 102,50 kronor.

Varför utfärda en säljoption?

Den som utfärdar optionen kan, grovt förenklat, liknas vid ett försäkringsbolag. Utfärdaren av säljoptionen hoppas att priset på den underliggande aktien aldrig kommer i närheten av lösenpriset. I det fallet kan utfärdaren göra om samma sak nästa månad eller kvartal igen och fortsätta inkassera optionspremier.
Ett annat alternativ är att utfärdaren anser att han vill äga Castellum, men anser att dagens kurs är för hög. Genom att utfärda en säljoption så får utfärdaren betalt, det vill säga inköpskursen minskar, detta samtidigt som hela tanken med utfärdade optioner är att de utfärdas en bit ned, vilket gör att inköpskursen kan komma att bli lägre. I detta fall 99,75 kronor. Det är en betydande skillnad mot dagens 112 kronor.

Den tredje sortens optioner

Vi har nämnt köpoptioner och deras motsvarighet, säljoptioner, och hur dessa används. Det finns faktiskt en tredje sorts option, som även om den ibland handlas på en börs inte är en standardiserad option. Det är teckningsoptioner som vi pratar om nu.
Det finns en hel del stora skillnader mellan teckningsoptioner och framförallt köpoptioner även om det finns stora likheter.
En köpoption ger innehavaren rätt att teckna nya aktier i ett företag till ett visst pris och vid ett visst datum. En köpoption utfärdas direkt av det berörda företaget; när en investerare utnyttjar en köpoption mottas de aktier som uppfyller skyldigheten inte från en annan investerare utan det emitteras nya aktier från bolaget. I och med att dessa utnyttjas uppstår en utspädning, men det ökar också det egna kapitalet i det emitterade företaget.
En köpoption, å andra sidan, är ett kontrakt mellan två personer som ger innehavaren rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en aktie till ett specifikt pris, före ett specifikt datum, kallat kontraktet utgångsdatum. Köpoptionen tillför inte bolaget något kapital.

Standardisering gör det lätt

Det som handlas på börsen måste uppfylla regler, och det måste vara enkelt. Det gör att det kallas för standardisering. Alla optionskontrakt har samma regler, de omfattar nästan alltid 100 aktier, och en handelspost är 10 kontrakt, vilket motsvarar 1 000 aktier.
Alla aktieoptioner har en förutbestämd lösenkurs, och de går till lösen den tredje fredagen i förfallomånaden, i de två exemplen ovan, den 15 december 2023. Efter detta datum upphör de att existera, därav att de kallas för finansiella instrument och inte värdepapper då de har en begränsad löptid varefter de förfaller.
Lösenpriset är bestämt. Oavsett hur mycket den underliggande aktien rör på sig så är lösenpriset detsamma. Optionen i Volvo kommer alltid kosta 240 kronor att lösa, oavsett om kursen halveras eller dubblas. Det som däremot kommer att ändras är priset på optionspremien. Att detta händer innan mitten av december är kanske inte troligt, men det är ett bra, om än ett extremt sätt att beskriva prissättningen. Stiger värdet över lösenkursen kommer optionspremien att följa med, och stiga med lika mycket som aktien, grovt förenklat. Sjunker priset på Volvoaktien under lösenkursen så kommer premien fortfarande ha ett värde, som emellertid minskar med tiden.

Att skapa en covered call portfölj

Det bästa sättet att arbeta med optioner på är att utfärda optioner mot befintliga innehav. Det var något som jag fick lära mig när jag läste min första kurs om optioner på det som i dag är Nasdaq Stockholm.
Med hjälp av de optionspriserna som publicerades i dagstidningarna hade kursföreläsaren gått genom olika utfall. Han skapade en fiktiv portfölj och utfärdade fiktiva optioner på varenda aktie som fanns att tillgå. Han upprepade detta sedan om och om igen. Han hävdade att det hade gett en avkastning som låg 33 procent över avkastningen för samma portfölj som inte utfärdade optioner.
Nu är historisk avkastning en garanti för framtida avkastning, men faktum är att det över tid har visat sig vara en bra affär att utfärda optioner över tiden.
Nasdaq Stockholm, det som i dagligt tal brukar kallas för Stockholmsbörsen, brukar med jämna mellanrum hålla optionsutbildningar, och de är väl värda en eller ett par kvällar innan du börjar handla med optioner. Du hittar mer information om dessa kurser på Nasdaq hemsida.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *