Om oss
Historien om Vikingen Financial Software
Vikingen grundades 1986 i Uppsala, Sverige och har sedan dess blivit ett av Nordens mest använda börshandelsprogram. Vikingen ger sina användare ett kraftfullt verktyg för teknisk och fundamental analys och prognoser av de finansiella marknaderna samt fonder, aktier, index, valutor, råvaror, räntor mm. Vikingen innehåller många välkända tekniska modeller, till exempel Bollinger band och Stochastics. Det finns också helt unika modeller i Vikingen, utvecklade av Peter Östervik som arbetat med Vikingen sedan 1987.
I slutet av 1960- och 1970-talet var det svårt att få tillgång till finansiell information och den Svenska börsen var inte öppen, som idag. Skanska / SHB dominerade bank och börsmarknaden och antalet börsnoterade företag var så få att man kunde föra ett aktiemarknadsdiagram för hand. Men denna situation skulle snart komma att förändras.
Under 1980-talet utvecklades börsen och nya bankföretag etablerades. En känd profil från denna tid är Sven Hagströmer. Aktiemarknadaden växte och fler och fler företag börsnoteras. Eftersom allt gick fortare och fler företag kom till, blev det svårt, dyrt och tidskrävande att rita egna diagram för hand. De traditionella veckodiagrammen behövde kompletteras med dagskartor.
Samtidigt skedde ett tekniklyft. PC:n introducerades och med den kom de tekniska analysprogrammen. USA ledde denna utveckling, som så ofta. En av de stora aktörerna intialt var Computrac. Men liksom i krig, med teknik bör man undvika att gå först eller sist, när man vill överleva. Computracprogrammet togs till Sverige av företaget Delphi Economics. Erland Holmlund testade programmet vilket resulterade i en lista med förslag på förbättringar. Men det var svårt att få till förändringar “där borta”. Lösningen blev att skapa ett eget program istället. Så föddes Vikingen. Ett program med ett modernare programmeringsspråk, Delphi 1.
Aktiekartprogrammet Vikingen blev ett av de större PC-programmen som utvecklats i Sverige. Vikingen presenterades första gången på Investeringsmässan 1986 i Stockholm. Man var tvungen att själv mata in värden för att få diagram utskrivna med pris och grundläggande data. Nästa steg var att implementera en automatisk daglig uppdatering av kurser, som redan vid denna tid kostade flera hundratusentals kronor!
Under Vikingens första år hämtades börslistan från börsen på Stortorget i Stockholm och transporterades med motocykel till Uppsala, efter stängningstid. I Uppsala matades kurserna in manuellt. Men tack vare ett samarbete med Paul Östling på Aktievisionen kunde processen automatiseras och priset krympte till några tusen! Vikingen Financial Software blev en framgång och startade ett utvecklingsarbete som aldrig verkar ta slut. “Mr Vikingen” – Erland Holmlund, ledde utvecklingen med hjälp av en grupp aktiva användare som inte kunde få nog av nya analysmöjligheter.
Ett stillestånd i utvecklingen inträffade när Delphi Economics, år 2000, såldes till Henrik Jönsson. En affär som snart skulle sluta i en katastrof. Efter ett saneringsår när Vikingen återbördades till de ursprungliga ägarna, var det dags att hitta en “säker” hamn för programmet. Avanza Bank tog över och programmet döptes om till AvanzaVikingen. Men uppgiften blev för stor för Avanza och utvecklingen av programmet tog inte fart.
Det skulle bli nödvändigt för ett riktigt Vikingen-fan och hans börsintresserade chef, Björn Lindström, att ta över programmet. Därefter började utvecklingen igen. Björn Lindströms företag Addiva Consulting köpte Vikingen av Avanza och Peter Östevik utsågs till chef för Vikingen. Björn Lindström ordnade med all teknik, som till exempel nya servrar för att klara det växande antalet värdepapper. Till en början klarade programmet 400 värdepapper till att idag hantera hundratusentals värdepapper. Ett nytt operativsystem, Windows 7, lyfte programmet till en 32-bitarsnivå. Peter Östevik hade tidigare arbetat på Delphi Economics. Han är en välkänd profil inom finansvärlden och har publicerat många pedagogiska videos om Vikingen samt utvecklat unika modeller, tex Peter’s Special och BEST Modellen som bara finns i Vikingen (https://www.vikingen.se/knowledgebase/best/).
Med Addiva fick Vikingen en ny hamn och redan har flera generationer av Vikingen sett dagens ljus. Nu arbetar styrelsen, vår nya unga VD och de anställda för att återställa programmets historiska status; då Vikingen hamnade på topplistan, både på svenska och i internationella utvärderingar av tekniska analysprogram.
Ovanstående är en omarbetning av en text skriven av Per Holmlund, 2012.
Tiden efter 2012
Cirka 15 miljoner kronor har använts för utvecklingen av Vikingen. Björn Lindström såg till att gränssnittet blev modernare. En MAC-version lanserades också. Peter Östervik har hållit hundratals kurser och webbseminarier. NPInvestor i Danmark med Lars Persson lyckades etablera Vikingen som det bästa analysprogrammet i Danmark och Axel Steuch har skrivit två böcker baserade på Vikingen, om hur man blir rik med hjälp av aktiemarknaden.
Eftersom flera användare tyckte det var svårt att komma igång med Vikingen, föddes idén om att skapa en något enklare version, som en app i en telefon. Bolaget Cumula bildades 2013 och flera emissioner följde för att få in pengar till utvecklingen av appen. Tanken var att ta det bästa ur Vikingen, signalerna, och presentera dem på ett enkelt sätt. Vikingen kördes på en server och gav signaler som skickades till Android och iOS-telefoner. Aktierna i Vikingen Financial Software AB överfördes till Cumula. Tyvärr lyckades inte app-satsningen och Cumula såldes till 3 Prospect Invest. Meningen var att Cumula skulle börsintroduceras. Cumula hade 600 aktieägare och de flesta accepterade att byta till 3PI-aktier. Därmed ingick Vikingen i en liten koncern där Vikingen-bolaget ägdes till 100% av det nu namnändrade Cumula, som idag heter Z2Tech AB. Ambitionen var att 3PI skulle börsintroduceras, men affärerna gick dåligt och det enda som kvarstod 2023 var cirka 1400 aktieägare och ett verksamt bolag med Vikingen.
För att få en bättre kvalitet på USA: s prisdata ändrades år 2015 leverantören till Milliestream från SIX Telegroup. Ett stort steg togs 2017, då det blev möjligt att betala för Vikingen månadsvis. År 2018 lanserades en ny webbplats och flera nya prenumeranter tillkom. Mini Vikingen lanserades 2018 i Danmark, som ett budgetalternativ. En webbshop lanserades för att jämna ut betalningarna och göra det lättare att beställa Vikingen. Hemsidan utvecklades vidare med filmer och modellbeskrivningar.
En virtuell portfölj skapades som sköttes av Peter och köpråden skickades ut via mail. Den virtuella portföljen slog de flesta fonder i världen och var bland de 100 bästa fonderna under 2020. Ett slutresultat på +85 % när börsen i övrigt bara steg ett par procent. Ett bevis på att Vikingen fungerar. En ny investerare, Bengt Lundberg, försökte starta en fond i Luxemburg baserad på Vikingens signaler, men kostnaderna blev för höga. Fler språk tillkom på hemsidan och 2023 kom Vikingen ut på engelska och dessutom tillkom flera nya filter som ökade användarvänligheten i programmet. Erik Forsell kom in i bolaget 2023 och bidrog med många välskrivna artiklar till Vikingens hemsida. Erik Forsell såg även till att maildatabasen ökade från 2.000 till 10.000 mottagare. Maildatabasen används till att skicka ut marknadsbrev varje vecka med aktietips och nyheter som sköttes av Peter.
Vid slutet av 2023 bestämde sig Peter för att göra exit och in kom två nya personer: Catrin Abrahamsson-Beynon som drivit eget företag, bla en reklambyrå, sedan år 2000 och Saga Vigre Bohinen med mycket kunskap om sociala medier. Saga stannade dock bara en kort tid. Under våren 2024 kom Erik och Catrin tillsammans in i styrelsen med en av huvudägarna till 3PI, Bo Gerdland.
Erland Holmlund – Mr Vikingen
Erland Holmlund föddes den 16/10 1927 i Visby men växte upp i Bodum utanför Örnsköldsvik. Realexamen tog han i Övik med efterföljande studier vid Technical Gymnasium i Härnösand. Innan Erland fyllde trettio,1955, omvandlades Holmlunds repbutik i Bodum, som Erlands far Johan Holmlund, grundat 20 år tidigare, till Holmlunds Fabriker AB.
Från tillverkning och annat ändrade Erland verksamheten i Holmlunds Fabriker AB till att omfatta även distribution. En förändring som drevs av förändrade konkurrensvillkor. Holmlunds Fabriker utvecklades under Erlands ledning till att bli ett av Norrlands ledande grossistföretag inom förpackningar och industriförnödenheter.
Redan 1955 hade Erland fem barn och en fru att mätta. Trots omstruktureringen av familjeföretaget och en stor familj fortsatte Erland sin utbildning. På kvällarna och helgerna studerade han matematik, fysik och slutligen ekonomi. 1963 tog Erland ett stort steg. Med fru och barn flyttade han till Uppsala där han några år senare blev