London på väg att bli den största aktiemarknaden i Europa igen
London är på väg att bli största aktiemarknaden i Europa igen – mindre än ett år efter att ha tappat kronan. Den brittiska aktiemarknaden kommer på fötter igen och återta tronen från Paris, eftersom uppgången i franska lyxaktier vacklar.
Det kombinerade dollarbaserade börsvärdet för primära brittiska noteringar ligger nu på 2,90 biljoner dollar jämfört med Frankrikes 2,93 biljoner dollar, enligt ett index som sammanställts av Bloomberg. Gapet mellan de två har minskat stadigt, främst på grund av en nedgång i Frankrikes värde från förra årets rekord på 3,5 biljoner dollar när den ekonomiska dysterheten på den viktiga kinesiska marknaden fördjupas.
London ser samtidigt tecken på hausseartad investerare för första gången på flera år, med strateger från HSBC Holdings Plc, Barclays Plc och JPMorgan Chase & Co. som alla förutspår uppåt för en marknad som länge har skadats av Brexit-överhänget. Det är en markant förändring i tonen från förra året när en investerarundersökning från Bank of America Corp rankade Storbritannien som den mest ogillade marknaden globalt.
Barclays strateg Emmanuel Cau anser att den brittiska marknaden för närvarande är ett “bra ställe att gömma sig på” och förväntar sig att energiexponering och minskad inflation kan utlösa “meningsfulla” investeringsinflöden. Hans motsvarighet på HSBC, Max Kettner, blev hausse på brittiska aktier denna vecka för första gången sedan maj 2021.
Så vad går rätt för Storbritannien? För det första gynnas dess aktier av ett 30-procentigt oljerally under de senaste tre månaderna. För det andra håller inflationen äntligen på att svalna, vilket potentiellt gör det möjligt för Bank of England att avsluta sin 22-månaders åtstramningscykel. Det kan i sin tur försvaga pundet mot dollarn, avgörande för ett index fullspäckat med exportörsaktier.
BofA-data från den senaste veckan visade att utflöden från brittiska aktiefonder fortfarande fortsätter, vilket vänder ett kort uppehåll av uppgångar i mitten av september. Det finns verkligen utrymme för investerare att lägga till positioner i Storbritannien – globala fonder har fortfarande en nettoundervikt på 22 % på marknaden, den mest baisse på nästan ett år, enligt en BofA-undersökning.
“Fördelen med den brittiska marknaden är att den är tungt viktad på energiaktier, som har gått relativt bättre”, säger Liberum Capital Ltd.s strateg Susana Cruz. Energisektorn har en viktning på 14 procent i FTSE 100, medan Bloomberg Intelligence-data visar att analytiker förväntar sig att branschen kommer att generera 20 procent av indexets intäkter i år.
En av FTSEs blue chip-oljeaktier, Shell Plc, svävar nära femårshöjder. Den toppen 2018 sammanföll med ett oljepris på 75 dollar per fat. Om nu prognoserna på 100 dollar olja är rätt, kan FTSE 100 vara på väg mycket högre.
Bilden står i kontrast till Paris, som är under press från Kinas ekonomiska nedgång. LVMH, L’Oreal SA, Hermes International och Kering SA utgör tillsammans nästan en femtedel av CAC 40-indexet och körde rallyt tidigare i år. Alla har sjunkit från toppnivån tidigare i år, eftersom analytiker varnar för att efterfrågan på snygga handväskor och smycken sannolikt kommer att avta i Kina, såväl som hemma i Europa.
Samtidigt har pundet tappat omkring 4 procent mot dollarn denna månad, nyckeln för FTSE 100-noterade företag som genererar omkring 75 procent av sin försäljning utomlands. Strateger på Goldman Sachs Group Inc. förväntar sig att pundets svaghet fortsätter att stärka exportörerna.
Londons problem är på intet sätt över, med en låg ekonomi och företag som flyr till New York för aktienoteringar. Utflöden från marknaden har varit obevekliga, totalt 23 miljarder dollar hittills i år – enligt Barclays analys av EPFR-data.
År av nedgångar har gjort London-noterade aktier extremt billiga i förhållande till jämnåriga. Baserat på ett terminspris/vinstförhållande handlas FTSE 100 för närvarande med 35 % rabatt på MSCI World Index.
“Under ett bra tag har det funnits en riktig rabatt i Storbritannien, vi ser att den rabatten är inbakad i priserna”, säger Dan Kemp, investeringschef på Morningstar, som har 295 miljarder dollar under förvaltning. “Ur det perspektivet till verkligt värde är Storbritannien verkligen en mer attraktiv marknad än vissa andra.”
Handla brittiska aktier
Att handla brittiska aktier är inte alltid helt enkelt men svenska Nordnet erbjuder faktiskt handel i de aktierna som ingår i FTSE-100.
Om Vikingen
Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)