Lektion 30

Stop Loss

Beskrivning:

Stop Loss är en metod för att “mekanisera” hanteringen av en investering.
En nivå fastställs och när kursen når den nivån så säljs aktien där. Stiger kursen och fortsätter stiga så fastställer man en ny nivå lite högre upp. Så håller man på ända tills aktien går in i en rekyl som når Stop Loss nivån och aktien säljs. Man behöver då aldrig fundera på “när” man ska sälja en aktie, utan låter den vara ifred så länge den befinner sig ovanför den sista nivå man fastställt.

Det finns en uppsjö av olika sätt att placera en stop. Kanske lika många som det finns användare av stoppar. Inga absoluta regler gäller utan du måste själv göra en bedömning av hur mycket du kan tänka dig att förlora om affären går dig emot från början.
Därefter blir det lite lättare allt eftersom du har vinst att ta hem. Du kan då tillåta dig lite vidare ramar utan att vara nervös. I en uppåtgående trend kan det dessutom vara mera lönsamt att inte ha alltför tighta stoppar.

Placering:

Det är viktigare att en Stop Loss placeras än var den placeras.

Stoppar placeras under
starka motstånd eller trendlinjer.
Stoppen placeras precis under en pivot. För affärer av längre karaktär bör stoppen placeras på den näst högsta pivoten, då en uppåttrend inte anses bruten förrän två pivoter har underskridits. En långsiktig trader rekommenderas att inte flytta stoppen för snabbt i början på en upptrend, eftersom aktierna då är volatila och vi lätt blir utstoppade.
Stoppen flyttas, (trailing stop), så fort en ny pivot bildats i riktning med affären.
Stoppen flyttas efter en big range day, till lägsta kursen den dagen, då detta indikerar att aktien går in i en konsolidering.
Stoppen flyttas efter en gap, precis under det gap som bildas.


Aktien inköpes vid köpsignalen.
Stoppnivå 1 sätts ut då jag räknar med fortsatt uppgång.
Stoppnivå 2 sätts ut för att tjäna som det stopp jag hade tänkt mig som slutgiltlig om affären skulle gå mig emot på en gång. Efter den första rekylen och aktien återtar upptrenden så tar jag bort stoppnivå 2 och låter nivå 1 vara gällande (precis som jag tänkt mig från början.
Efter genombrottet av motståndet låter jag det övergå till att bli Stoppnivå 3.
Vid vändningen inträffar en Big Range Day och stoppnivå 4 sätts ut på lägsta kursen den dagen.
Det ser bra ut dagen därpå, men på den andra dagen så bryter kursen Stoppnivå 4 och aktien säljs senast dagen efter. (Jag räknar med att jag kanske är bortrest under dagen och kan kolla kursen först på kvällen).

Nu avvaktar vi ett tag och bevakar aktien (om vi inte tör blanka, vilket jag inte törs) tills vi får en formation att rita ut.
Det blev en flagga och nu vet vi att vi ska vara uppmärksamma på köpsignal snart. Den modige / dumdristige köper nu och hoppas på det bästa. Vid köpsignalen ser vi att hans satsning gick hem och vi har en bekräftad köpsignal.
Nu köper vi. Eftersom vi haft en Big Range Day igen så låter vi botten på den bli vår första stoppnivå (Stoppnivå 3).
Dagen efter får vi ett Pattern Gap och vi kan placera för första stoppnivå där vi kan bli stoppade och fortfarande ha vinst på affären. Skönt, nu känns det tryggare 🙂
Vi avvaktar och bevakar medan en vimpel utvecklas. Vi får se ett litet runnaway gap och strax därefter bryts vimpeln som den ska och genererar en ny köpsignal. Vi kan placera ut vår nästa stoppnivå (Stoppnivå 2).
Ett exaustion gap inträffar och vi kan placera ut Stoppnivå 4.
Stoppnivå 4 bryts och vi säljer aktien bara för att strax få se den göra ett nytt skutt uppåt. Varför sålde jag!? utropar man till sig själv.
Svar: Se sidan om Gap. Där lärde vi oss att: Ett tredje gap är ett av de allvarligaste tecknen på ett förestående ras. Vi kan alltså vänta oss att småspararna hoppar in här, vilket får kursen att hoppa både upp och ner ett tag innan det fortsätter ner.
Vi avvaktar alltså en bekräftad köpsignal innan vi stiger på tåget igen.
Hur gick det sen? Ja, kikar vi på facit så kan vi se att vi får vänta nästan precis 3 månader innan vi har chansen att göra bra affärer igen. Den som försökt under denna tid har sannolikt också gjort ett antal förlust affärer även om han har haft mycket tajta stop loss nivåer. Men det ingår ju i spelets regler 🙂 Det gäller bara att göra mer vinst i kronor räknat än man gör förluster, så är allt okey eller hur?.

Gregers devis: En vinst är en vinst, om så bara en krona!


En Stopp Loss metod

Tolkning:

Det där med stoploss är tycker jag inte en lätt sak för det första. Efter att tidigare ha fuskat med dom och gjort förluster måste jag bli hårdare på den fronten.

Vid uppåtgående trend: Jag sätter stopplossen vid den lägsta nivån på den rekyl ned(swing low) som nästan alltid kommer.
Omvänt vid nedtrend: Blir det ingen lägre botten (swing) så gäller stop på bar low jag köpte på.
Vid neutral trend, sidogående, så kan man vid tillräcklig volalitet tex andvända korta Stochastics som köp/sälj indikator.

I närheten av målkurser och motstånd så tänker jag ta hem halva vinsten på 1bar low.
Jag använder mycket MV20, MV50 och ritade trendkanaler för att definiera trender. 

Källa: Anders


Lektion 31: Trailing Stop

in Modeller Tags: Stop-loss

Related Articles