Kina kommer inte att vara motorn för olja igen, som under de senaste 20 åren

Geopolitik, ekonomisk tillväxt, klimat, penning- och finanspolitik… Råvarumarknaden är en av de mest genomträngliga för fler och fler katalysatorer och utan tvekan en av de mest sammanlänkade av alla på investerarplaneten. Detta erkänns av Kerstin Hottner, råvaruchef på det schweiziska förvaltningsbolaget Vontobel, som lyfter fram behovet av råvaruförvaltare att vara medvetna inte bara om utvecklingen av räntorna i dollarn, eller energi, utan också vad OPEC gör, tillväxten av global BNP, stimulansen till den kinesiska ekonomin eller till och med klimatet i olika regioner på planeten.

På vilka nivåer ser du olja för 2025?

Oljemarknaden är mycket känslig. För tillfället ser fundamenta inte dåliga ut. Lagren är låga och OPEC fortsätter att hålla sina fat från marknaden. Men om kartellen lämnar tillbaka sina fat till marknaden nästa år, vilket skulle innebära cirka 180 000 fler per dag, lagt till alla från de länder som inte är med i OPEC, skulle tillväxten i produktionen bli ganska snabb. Det vill säga om USA, Brasilien, Guyana, Kanada, etc. Om de producerar det vi förväntar oss att de ska producera och OPEC återvänder till marknaden, då kommer marknaden definitivt att vara överutbud och oljepriset kan falla till 50 dollar, brytpunkten för skifferproducenter i USA för att tvinga dem att stänga eller minska produktionen. Iran är motfaktorn här. Vi vet inte om den kommer att behöva dra tillbaka sina fat eller om den inte längre kommer att kunna exportera lika mycket, vilket skulle balansera marknaden ganska mycket. Det vill säga, marknaden beror lite på geopolitik, men generellt sett har vi en baisseartad utsikt för olja för 2025.

Geopolitik, är den stora “drivkraften” för råolja?

Jag tror att det i slutändan alltid beror på flera faktorer, inte bara en. Inom råvaruområdet är det alltid viktigt att veta hur mycket utbud som når marknaden. Det kan bli krig, men om det i slutändan inte påverkar utbudet och oljan når världsmarknaden, även om oljepriserna ibland kan röra sig runt 100-120 dollar per fat som vi såg med Ryssland för två år sedan för några veckor, då bör återkomma med tiden. Jag tror att de långsiktiga drivkrafterna i slutändan är produktion, BNP-tillväxt och global efterfrågan. Efterfrågetillväxt är bra. Jag tror att det i år kommer att växa med runt en miljon fat, vilket är snittet för de senaste 20 åren. Men det finns ett strukturellt problem och det är Kina. Det är och har varit den största oljeimportören i världen. Vissa strukturella förändringar sker dock. De har en enorm penetrationshastighet för elbilar, så omkring 50 % av bilförsäljningen går nu till elbilar, och tar redan några hundra tusen fat bensin bort från efterfrågan. Dessutom har de bytt från diesellastbilar till LNG-lastbilar eftersom naturgas var billigare – och fortfarande är – och det tar också några hundra tusen fat från oljemarknaden. Och det här är inget som kommer att förändras. Därför kommer Kina sannolikt inte längre att vara drivkraften för efterfrågetillväxt, som det har varit under de senaste 20 åren. De stod för cirka 50 % av efterfrågetillväxten varje år. Och det kommer att upphöra att vara. Och det här är en strukturell fråga.

Vilka råvaror har störst potential?

Vi gillar fortfarande ädla metaller. Guld och silver har viss potential. Vi gynnades också av dess prisuppgång i fonden, vi var överviktiga. Det var vår största övertygelse de senaste två månaderna. Vi tog lite vinster nu, vi minskade risken inför valet i vad som har visat sig vara ett bra drag, men guld har mycket att göra, så om det blir fler räntesänkningar kommer vi självklart att se fler flöden av ETFer. Guld-ETFer har varit ganska nedslående. Nu när räntorna faller borde vi se fler ETF-flöden och det som har varit en stor drivkraft har förstås varit centralbankernas köp av guld de senaste två åren och det är inte heller något som kommer att försvinna. Indien, Singapore, Turkiet, Polen… De köper alla guld och försöker minska sina reserver, dumpar tillgångar i amerikanska dollar och köper guld. Och det här är inget som kommer att sluta om några månader, det här är något som kommer att pågå i flera år, kanske till och med ett decennium. Och detta, lagt till fler ETF-flöden, kommer förmodligen att stödja guldets goda prestanda på marknaden.

Trump, är han bra för råvaror?

Högre tullar och följaktligen lägre tillväxt – troligen – och även lägre invandring är inte bra för råvaror i allmänhet. En högre eller starkare dollar är inte särskilt bra för dem heller. Det finns många motfaktorer som inte kan stödja råvaror. Men jag tror att om vi går tillbaka till Trump så är den vara som förmodligen skulle drabbas mest spannmålsmarknaden. Sojabönor till exempel. Jordbruksmaterial är dock inte de enda som drabbas. För metaller är inte heller Trumps ankomst bra, eftersom Kina exporterar många produkter som man producerar med koppar, aluminium, zink etc, som elfordon, solpaneler… och fler tullar hjälper inte. Trots allt kommer effekten i slutändan att bero på hur USA och Kina förhandlar. Det vi har lärt oss hittills är att Trump ska tas på allvar, men inte bokstavligt. Så när man pratar om 60-procentiga tullar på Kina är det mer ett förhandlingsverktyg.

Ser du fler möjligheter bland metaller?

Jag tror att koppar och aluminium kommer att lida lite under de kommande månaderna. Jag skulle inte röra basmetaller under de kommande månaderna eftersom Trump kommer att intensifiera sitt tal kring tullar för att öka sin förhandlingsstyrka. Jag tror att denna risk inte har prissatts fullt ut på metallmarknaden. Men när Kina väl är säker på den tullpolitik som USA vill genomföra, kommer det att öka sin stimulans, vilket kommer att påverka dess infrastruktur och kommer också att försöka stimulera inhemsk konsumtion och detta kommer då att stödja basmetaller. Så jag tror att från och med andra kvartalet 2025 kommer det att finnas en bra möjlighet för koppar och aluminium. Vi gillar också, men strukturellt, tenn. Det är en mycket liten råvara, men den används i elektronik, i kretsar. Det finns bara ett fåtal länder som producerar tenn, men efterfrågetillväxten är betydande under de kommande åren, så automatisering och elektrifiering driver på och underskottsmarknaden som den är nedsänkt i kommer att fortsätta att vara så.
Förväntar du dig nu förändringar i penningpolitiken som kan påverka råvaror?
Det som oroar marknaden just nu är att vi inte kommer att se lika många räntesänkningar nästa år. Vi kan se ytterligare en sänkning i december, med 25 punkter, men jag tror att det inte heller är klart och att marknadspriset för tillfället är tre sänkningar på 25 punkter nästa år. Om vi ser höga tullar, om vi ser högre inflation, kanske Fed inte kan leverera på det, och vi kommer att se högre räntor längre. Detta är definitivt ett problem. Kanske mer för obligationsmarknaderna och i mindre utsträckning aktiemarknaderna. För råvaror kanske det spelar en liten roll, de är i slutändan ingen stor katalysator. Vad BNP-tillväxt gör är viktigare. Kanske för guld lite, men bara marginellt.

Biltillverkare meddelar att de inte kommer att växa som de förväntat sig. Dåliga nyheter för palladium eller platina?

Ja, jag tror att det redan har materialiserats i sitt pris. Palladium handlas nära 800 dollar att jämföra med de nästan 3 000 som betalades 2022. Så jag tror att det redan är diskonterat i sitt pris. Nu, eftersom priserna är så låga, har vissa producenter i Nordamerika börjat minska produktionen. Vi har inte sett det i Sydafrika, men om vi ser det där också tror jag att det kan betyda att deras priser kommer att gå upp nästa år. Tillväxten av elfordon är fantastisk, men under det senaste året har det också varit lite nedslående jämfört med de höga förväntningar som hade skapats. Också för att man, särskilt i Europa, har köpt fler hybrider och färre rena elfordon, vilket betyder att palladium och platina fortfarande behövs. Jag tror att detta är positivt för båda, men på lång sikt och med elfordonens penetration kommer priserna att gå ner. Platina har visserligen en längre sikt, eftersom efterfrågan på palladium från bilindustrin står för 80 % av den totala palladiumproduktionen, medan den i fallet med platina är omkring 40 %. Det vill säga att dess drivrutiner är mer olika och inkluderar smycken, väte och många andra saker som kan stödja priset.

Vägen till lämplig diversifiering

För chefen för råvaror på det schweiziska förvaltningsbolaget Vontobel är råvarumarknaden en av de mest sammanlänkade på det finansiella området på hela planeten. Hottner försäkrar faktiskt att även om referensindexet för Vontobel Fund – Commodity H (hedged) EUR är Bloomberg Commodity Index, som återspeglar priserna på 24 råvaror, är dess investeringsuniversum bredare och inkluderar vissa råvaror utanför denna referens. ex tenn eller kakao.

“Vi kan investera i ett 30-tal råvaror, och även om vi nu bara är investerade i 25 råvaror är det ett tydligt exempel på diversifiering”, förklarar han. “Dessutom”, fortsätter han, “svarar sektorer på väldigt, väldigt olika faktorer. Spannmål svarar på väderförhållanden, amerikansk naturgas också, ädelmetaller på räntor och dollarn, energi på vad ekonomin gör. OPEC, BNP-tillväxt och geopolitik och basmetaller, vad Kina gör Det finns många och olika faktorer som påverkar det, så bara genom att behålla denna breda korg av råvaror finns det redan stor diversifieringspotential.”

Faktum är att förvaltaren lyfter fram hur utvecklingen av Bloombergs råvaruindex är nära kopplad till utvecklingen av inflationen – till och med närmare än utvecklingen av guldet i sig, som man ofta tror – och är därmed positionerat som ett av de bättre sätten att skydda dig själv från inflationen. Och ännu mer om du verkar på marknaden med en fond som investerar genom derivat i råvaror och inte via rörlig inkomst, med företag som ägnar sig åt utvinning eller kommersialisering av basresurser.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *