Inte sedan 1967 har centralbanker köpt så mycket guld
Hittills har centralbankerna glupskt ätit upp den globala guldförsörjningen även med förväntningarna om att stigande räntor så småningom kommer att avta. Inte sedan 1967 har centralbanker köpt så mycket guld.
“Centralbanker lade till hela 1 136 ton guld värt cirka 70 miljarder dollar till sina lager 2022, överlägset det mesta av något år sedan 1967, sade World Gold Council (WGC) på tisdagen”, noterade en Reuters-artikel.
Artikeln nämnde också att centralbanker föredrar guld som en fristadstillgång när det gäller att skydda mot nedsidan. Medan kapitalmarknaderna förväntar sig att saker och ting kommer att förbättras under 2023 efter ett tumultartat 2022 fyllt av inflation och stigande räntor, kan centralbankerna säga till investerare att det värsta kan vara kvar.
Den övergripande förhoppningen är att en långsammare takt av räntehöjningar så småningom kan ge vika för ökat investerarsentiment, och hittills har det gjort det, med både aktie- och obligationsmarknaderna som börjar 2023 starkt. Ändå har ingen en kristallkula för att exakt förutsäga framtiden, och guld kan vara en idealisk tillgång under turbulenta tider.
“Detta är en fortsättning på en trend”, säger Krishan Gopaul, analytiker från World Gold Council. “Du kan se de förarna som matar in vad som hände förra året. Ni hade mycket osäkerhet och volatilitet på den geopolitiska och makroekonomiska fronten.”
Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc..
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)