Hur påverkar oljepriset USD/RUB?

Rysslands starke man, Vladimir Putin, den nuvarande presidenten övertog makten 2000 och har behållit makten under dessa 20 år. Baserat på en ändring av den ryska grundlagen ser det ut som han kan komma att fortsätta som landets president i ytterligare 16 år. Vi emellertid de politiska frågorna därhän. Låt oss fokusera på ekonomin och försöka hitta ett samband mellan vad som påverkar oljepriset och USD-priset mot RUB, det valutapar som heter USD/RUB.

Rysslands starke man, Vladimir Putin, den nuvarande presidenten övertog makten 2000 och har behållit makten under dessa 20 år. Baserat på en ändring av den ryska grundlagen ser det ut som han kan komma att fortsätta som landets president i ytterligare 16 år. Vi emellertid de politiska frågorna därhän. Låt oss fokusera på ekonomin och försöka hitta ett samband mellan vad som påverkar oljepriset och USD-priset mot RUB, det valutapar som heter USD/RUB.

Fram till 2015, när oljepriset steg från 20 USD per fat till så mycket som 140 USD per fat, handlades valutaparet USD/RUB stabilt kring 30. Sedan föll oljepriset kraftigt och priset på WT olja föll till dagens nivåer mellan30 och 40 USD per fat. Detta brukar anses vara slutet på Rysslands “guldera” av skyhöga oljepriser, och därmed föll rubeln markant gentemot dollarn.

Samtidigt steg valutaparet USD/RUB mer än 100 procent, till 70. Notabelt är att både oljepriset och USD/RUB nu handlas på samma nivåer som 2015.

Oljepriskrig

Tidigare kunde vi ta del av ett oljeprisskrig mellan Saudiarabien och Ryssland vilket tog USD/RUB till en ännu högre basnivå. Den senaste toppen i USD/RUB inträffade exakt när WTI sjönk till 20 dollar (och till och med under 0 på vissa marknader). Sedan 2015 finns den en nästan perfekt inverterad kurva mellan oljepriset och USD/RUB.

Det är därför som oljepriset är en av de viktigaste grundläggande faktorerna som definierar valutaparet USD/RUB. Ju högre oljepriset är desto bättre för den oljeexporterande ryska ekonomin, och därmed blir rubeln starkare. Detta gör det lättare för valutahandlare att prognosticera utvecklingen för USD/RUB. Genom att följa oljepriset får de en god indikation om rubelns utveckling.

Fundamental

Strategiskt befinner sig USD/RUB en uppåtgående trend. Trenden dikteras av den amerikanska ekonomins överlägsenhet mot den ryska. Den senare kan helt enkelt inte hanterar konkurrensen och är dömd att förlora, precis som många andra utvecklingsekonomier med valutor som MXN, BRL och PRY. Som vi kan se på diagrammet ovan, även efter ett hausseartat rally, utmanades sällan upptrender – snarare testas de ibland. Till exempel kan åren 2000-2015 ses som en period av en relativ stabilitet för USD/RUB vid eller under motståndet 30. 2003-2008 som visar en långsam nedgång. Detta avslutades med det nämnda steget i oljepriset som pressade USD/RUB långt över 30.

Veckodiagrammet för USD/RUB nedan visar en flyktig bild med en underliggande uppåtgående bana. Även om priset kanske fortsätter att sjunka ett tag, är det osannolikt att det skulle bryta den större trenden. Mer troligt är att den kommer att testa botten på 62-63 och kommer att fortsätta upp till 69-70.

I alla fall finns det i grunden ingen grund att förvänta sig att RUB kommer att vinna mark mot den amerikanska dollarn på lång sikt. Som bäst kommer den att förbli stabil på dagens nivåer. Det borde fungera som en idealisk bakgrund för handel som kan förlita sig på denna garanterade fundamentalitet. Detta såvida inte oljepriset uppvisar ett betydande fall igen.

Rubeln, en kort historik

Den ryska rubeln (ryska: российский рубль) är den valuta som används i Ryssland samt i de två utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien vars självständighet endast erkänts av Ryssland och ett begränsat antal andra länder. Valutakoden är RUB. 1 rubel indelas i 100 kopek.

Rubeln genomgick 1998 en valutareform, och vid bytet blev 1000 gamla rubel (RUR) en ny rubel (RUB). Rubel har genom alla tider varit namnet på både den ryska och sovjetiska valutan. Redan 1710 lät landets tsar, Peter I av Ryssland, införa underenheten kopek.

Efter krigs- och revolutionsårens hyperinflation så infördes i rask takt den andra rubeln 1 januari till 31 december 1922 vilken ersattes av ytterligare en pappersrubel mellan 1 januari 1923 till 6 mars 1923. Först i och med den fjärde rubeln som infördes 7 mars 1924 och varade till 1947 fick valutan beständigt värde då den knöts till ett bestämt guldvärde samt att mynt präglades. Efter kriget så ville sovjetstaten minska penningmängden och drog då in alla rubelsedlar för att ersätta dem med femte rubeln till en kurs om en tiondel (mynten påverkades inte).

1961 upprepades samma penningmängdsminskning som 1947 och den sjätte rubeln infördes. Rubeln fick nu formellt en guldmyntfot och en rubel motsvarade 0,987412 gram guld, men allmänheten hade ingen möjlighet att byta sedlar mot guld.

Den sjätte rubeln var länge icke-konvertibel, men blev konvertibel under sovjettidens sista år. 1992 ersattes den sovjetiska rubeln (valutakod SUR) av den ryska rubeln (valutakod RUR). Den sjunde serien infördes 1 januari 1998 och fick då valutakoden RUB.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *