Hur man väljer aktier – grunderna

Den mest utmanande aspekten av att börja investera på aktiemarknaden är att bestämma vilka aktier som ska köpas, hur man väljer aktier. Varje erfaren investerare har sina egna tekniker och strategier som de tror på. Men när du precis har börjat kan det vara mycket utmanande att lära sig hur man väljer aktier.

Den mest utmanande aspekten av att börja investera på aktiemarknaden är att bestämma vilka aktier som ska köpas, hur man väljer aktier. Varje erfaren investerare har sina egna tekniker och strategier som de tror på. Men när du precis har börjat kan det vara mycket utmanande att lära sig hur man väljer aktier.

Här på Vikingen vill vi ge dig de verktyg och det förtroende du behöver och visa dig hur du köper aktier och gör dina första affärer. Detta hjälper dig att få en bra start på din portfölj.

Komma igång

Det första du behöver veta är att alla aktier har en unik kod, ett kortnamn eller tickersymbol. Här är några populära aktier och deras tickersymboler: Investor A (INVE A), Volvo B (VOLV B), Starbucks (SBUX), Walmart (WMT), Coca-Cola (KO), Netflix (NFLX), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Home Depot (HD) och Tesla (TSLA). När du går för att göra din första affär och anger ett kortnamn kommer du att se priset. Så om kursen på din aktie handlas till 300 kronor och du köper 100 aktier, kommer det att kosta 30 000 kronor.

Det är några av de mest populära aktierna. Nu, om du vill få några andra idéer från beprövade källor om de bästa aktievalen under de senaste åren, kan du granska dessa artiklar om de mest populära aktienyhetsbreven. Var och en av dessa har en avgift på cirka $100 för det första året, men eftersom deras rekommendationer historiskt har varit mycket bra och har slagit marknadens totala avkastning, om du funderar på att investera dina riktiga pengar på marknaden kan dessa vara ett bra ställe att gå till.

Innan du väljer din första aktie är det första steget att bestämma vad dina mål är för din portfölj.

Risk och belöning

Det största valet du kommer att göra är att balansera risk och belöning. Ska du investera alla dina pengar i mycket riskabla aktier med hög tillväxt- (och förlust) potential, eller fokusera på företag som du tror kan vara starka på lång sikt?

Tänk på detta risk- och belöningsval så här: Skulle du hellre ha 10 % chans att dubbla dina pengar (riskfullt) eller 100 % chans att tjäna 10 % på dina pengar? Den förväntade avkastningen för vart och ett av dessa val är 10 %, men i det första scenariot kommer du 9 av tio gånger att göra ingenting.

Sätt upp mål

För att minska risken med att välja aktier kommer många förstagångsinvesterare ofta att fråga sina vänner om aktietips. Det här är ingen bra idé. Att investera på aktiemarknaden är inte lätt och du måste lära dig att göra det rätt.

Vi rekommenderar att du lär dig aktieval genom att läsa hur proffsen gör det.

Diversifiering

När du väl funderar på hur riskabel du känner dig, bestäm sedan hur du vill diversifiera din portfölj, vilket hjälper dig att bestämma hur mycket pengar du ska investera i varje symbol. Din utmaning kan göra detta automatiskt – de flesta utmaningar inkluderar en positionsgräns, vilket innebär att du bara kan investera en viss procent av dina pengar i en enskild aktie. Du kan kontrollera om din tävling har en positionsgränsregel på sidan Kontosaldon.

När du har fastställt det minsta antalet värdepapper du behöver kan du nu börja handplocka aktiesymboler genom att använda en handelsstrategi. Du kan också skapa en blandning av dessa strategier för att få ut det bästa av varje strategi.

Handelsstrategier för nybörjare

Målet med din handelsstrategi är att få en lista över aktier eller ETFer som du kanske vill investera i. Syftet är bara att få en önskelista med aktier – i slutet av dagen kommer du förmodligen att lägga till hälften (eller färre) ) av dina första val till din permanenta portfölj. När vi har fått den första listan med möjligheter kommer vi att ta en titt på hur vi kan begränsa listan.

“Investera i det du vet”

Det bästa sättet att börja när du köper aktier är att köpa det du vet, inte försöka följa aktietips eller läsa en massa analyser som du inte kan följa. Tänk på det så här: om du redan känner till ett företag har de gjort det tillräckligt bra tidigare för att redan idag bli ett känt namn. Detta ger dig som investerare en stor fördel; du kan se hur det går för företaget bara genom att titta på deras butiker och läsa vanliga affärsnyheter.

Ställ dig själv följande frågor:

• Har de börjat öppna nya butiker runt mig på sistone eller stänger de några butiker?

• Verkar det alltid vara många du känner som använder deras produkter, eller är de fortfarande mer oklara?

• Upplever du att du använder fler av deras tjänster (ger dem mer pengar) månad efter månad?

• Ser deras aktuella nyheter positiva eller negativa ut?

Om alla dessa är positiva kan det här vara ett bra ställe att investera.

Resultatstrategi

En investerare kan alltid handplocka aktier baserat på resultatkalendern. För att göra det måste du känna till dina investeringstidshorisonter och bläddra igenom intäktskalendern för att hitta ädelstenar (dvs aktier som du kan köpa och som kommer att skjuta i höjden under intjäningssäsongen, eller aktier som kommer att tappa och som kan kortas i förväg).

Intäktsstrategin är något av en utveckling av strategin “Investera i vad du kan” – du kommer att leta efter företag som du tror kommer att ha höga vinstmeddelanden som snart kommer, vilket kan få deras aktiekurs att stiga.

När du har hittat dina aktier är det mycket viktigt att analysera dem och backa upp ditt antagande om hur marknaden kommer att reagera på deras resultatrapport.

Du kan jämföra med andra aktier med nyligen släppta intäkter med hjälp av Vikingens analysprogram.

Den passiva strategin

Om du inte är säker på vilken specifik aktie du ska välja kan du alltid investera i ETFer och marknadsindex. Dessa produkter är redan diversifierade och kommer att spåra en specifik marknad för dig.

De mest populära ETFerna är de som matchar de mest populära indexen: Dow Jones Industrial Average, S&P500, Nasdaq eller vårt eget svenska OMXS30. Att börja din portfölj med någon av eller alla av dessa är ofta det bästa stället att börja.

ETFer finns också i specifika branscher. Som ett exempel, låt oss säga att du vill investera i ett spelbolag, men inte vet vilket företag specifikt. Du kan alltid investera i en ETF som spårar spelmarknaden åt dig. I den här situationen kan du investera i VanEck Video Gaming and eSports UCITS ETF, som spårar denna marknad åt dig. De har investerat i olika aspekter av videospelsteknik, som spelutvecklare, återförsäljare och konsol- eller chiptillverkare. Detta innebär att aktieurvalet- och allokeringsuppgifterna redan har tagits hand om av fondförvaltarna för denna ETF.

Många investerare börjar också med en passiv strategi, och bryter sakta ut. Detta skulle innebära att du startar din portfölj genom att välja ETFer i 5 branscher du vill investera i och sedan titta på var och en av dessa branscher i detalj med hjälp av några av de andra strategierna här. När du har identifierat några aktier inom dessa branscher kan du sälja av en del av ETF-innehavet och använda pengarna för att investera i aktierna du har undersökt.

Stock Screeners Strategi

Du kan också använda Vikingens aktiescreeners för att hitta bra köp och blankning. Vikingen är ett program som kommer att ställa några frågor om vad du letar efter i en aktie och returnera en lista över aktier som matchar dina kriterier. Du kan sedan göra extra forskning om dessa aktier för att avgöra om de ska läggas till din portfölj.

Få handelsidéer

Vi har också en sida med handelsidéer som hjälper dig att granska marknadens övergripande hälsa och hjälpa dig att justera dina aktieval.

Hur man väljer aktier – mellanliggande analys

Nu när du har ett par aktier i åtanke bör du göra en mer avancerad analys av ditt urval. Detta extra steg i din forskning kommer att vara användbart av två huvudsakliga skäl:

• Du kommer att kontrollera om dessa aktier är riktigt bra investeringar. De kan avvisas om du upptäcker att det har varit mycket hype, men företaget går faktiskt inte bra.

• Du kommer att backa upp dina antaganden om dessa aktier.

Det är här du kan välja de aktier som faktiskt går in i din portfölj på lång sikt. Om du började med en passiv strategi kanske din portfölj redan har några industri-ETFer, men nu kommer vi att titta på specifika företag för att ersätta en del av dessa investeringar.

Vi kommer att utforska ett par grundläggande analysmetoder som kommer att komplettera dina resultat.

Teknisk analys

Teknisk analys är processen att fastställa mönster och trender med användning av historiska data för en säkerhet och diagram för en specifik tidsram. Diagram är helt klart ett effektivt sätt att visuellt lägga märke till ett mönster och agera på en specifik trend. Vi kommer att besöka ett par grundläggande diagrammönster och sätta dem i verkliga sammanhang också. De flesta av de tekniska analysverktygen använder sig av diagrammen du kan hitta i Vikingen.

Trender & Trendlinjer

En trendlinje är en rak linje som kopplar samman aktiens kursrörelse och skapar ett uppåt- eller nedåtgående mönster. Det rekommenderas ofta att koppla ihop fler än 2 punkter för att få en starkare trendlinje.

Trendlinjer är användbara för att ge dig en allmän uppfattning om hur en akties pris i allmänhet rör sig. En positiv trendlinje betyder inte att den kommer att fortsätta uppåt för alltid, men kan vara en indikation på att det finns några starka underliggande affärsgrunder.

Stöd och Motstånd

En stödlinje representerar en prisnivå där aktien aldrig gick under. Det är med andra ord den punkt där aktien kämpar för att gå under. Å andra sidan representerar en motståndslinje den prisnivå för vilken aktien inte kan slå igenom.

Aktier nära deras stödlinjer tenderar att återhämta sig, så de kan göra en bra investering (åtminstone på kort sikt). Aktier nära deras motståndslinje tenderar att falla tillbaka, så de kan signalera en kortslutningsmöjlighet.

När en aktie bryter igenom sina stöd- eller motståndslinjer kallas det en breakout.

Symmetrisk triangel

Detta mönster består av två trendlinjer som är symmetriska mot horisontalplanet och är konvergenta. För att bevisa en symmetrisk triangel måste man ha oscillation mellan de två linjerna.

Ett triangelmönster indikerar att priset är på väg att röra sig – men en symmetrisk triangel ger ingen tydlig indikation på att priset kommer att gå upp eller ner.

Stigande triangel

Det stigande triangelmönstret hänvisar till två konvergerande trendlinjer. Den första linjen är en lutning uppåt som är stödet och den andra är en horisontell motståndslinje. För att validera den stigande triangeln måste det finnas en oscillation mellan de två linjerna.

Fallande triangel

Det fallande triangelmönstret hänvisar till två konvergerande trendlinjer. Den första linjen är en lutning nedåt som är stödet och den andra är en horisontell motståndslinje. För att validera den stigande triangeln måste det finnas en oscillation mellan de två linjerna.

Fundamental analys

Fundamental analys är processen att undersöka de fundamentala aspekterna av ett företag. Det innebär att granska ett företags finansiella rapporter, som deras resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning, för att definiera dess hälsa och attraktivitet. Eftersom bokslut är standardiserade mellan företag, kan detta hjälpa till att jämföra två potentiella investeringar äpplen-till-äpplen.

Warren Buffet sa berömt: “Investera aldrig i ett företag som du inte kan förstå.” Vad han menade var att läsa företagets balansräkning och deras övriga finansiella rapporter. Studera rollen de spelar i sin bransch så att du förstår hur de fungerar. Håll koll på eventuella förändringar i deras utdelningsavkastning. Allt detta är en del av fundamental analys.

Du kan direkt hitta de flesta nyckeltal genom att klicka på Nyckeltal i Vikingen.

En av de mest populära och enkla fundamentala analyserna är DuPont-modellen. DuPont Analysis bryter ner företagets avkastning på eget kapital (ROE) baserat på dess lönsamhetsbeslut, hur effektivt deras tillgångar används och deras finansiella hävstång. Modellen fokuserar på ett företags lönsamhet genom att använda följande ekvation:

Denna ekvation kan skrivas om som:


För att analysera ett företag som använder Dupont-modellen kan du använda följande tabeller:

Analys av företaget XYZ från 2020 till 2023

DuPont Modellen komponenter 2020 2021 2022 2023
Nettoinkomst
Eget kapital
Nettoomsättning
Genomsnittlig totala tillgångar
Genomsnittligt eget kapital
Vinstmarginal
Tillgångsomsättning
Equity Multiplikator
ROE        

Analys av företag XYZ med industrikonkurrenter

DuPont Modellen komponenter Bolag XYZ Bolag A Bolag B
Nettoinkomst
Eget kapital
Nettoomsättning
Genomsnittlig totala tillgångar
Genomsnittligt eget kapital
Vinstmarginal
Tillgångsomsättning
Equity Multiplikator
ROE      

Dessa tabeller låter dig se företagets utveckling i termer av deras lönsamhet. Detta kan vara användbart för att analysera om ett företag kommer att vara lönsamt på lång sikt eller om detta är en tillväxtaktie som snart kommer att nå sin zenit. Du kommer också att få ett fågelperspektiv av verksamheten och dess konkurrenter i samma bransch. Genom att göra detta kan du hitta en konkurrent som skulle vara ett bättre aktieval eller försäkra dig om att ditt aktieval är det bästa i sin kategori.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *