-
Pingback: Centralbankerna rapporterar rekordhöga köp av guld
-
Pingback: Centralbankerna rapporterar rekordhöga köp av guld på råvarumarknaderna | Aktiegruvan
-
Pingback: Vilka värdedrivare ser vi för kryptovalutor?
-
Pingback: Vilka värdedrivare ser vi för kryptovalutor? | Aktiegruvan
Hur fungerar certifikat och ETPer?
Efter att vi skrev om råvaror var det många som hörde av sig och frågade hur det går att investera i råvaror. De ville även veta mer om det går att följa råvarumarknaden.
Ett sätt att kunna investera i råvaror, men även i index, valutor och även kryptovalutor, är att göra det genom certifikat, så kallade börshandlade produkter, också kända som ETPer. Fördelen är att certifikat och andra börshandlade produkter kan läggas in en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. När de gäller råvaror och kryptovalutor är det är en avdragsrätt på 100 procent på förluster, till skillnad från 70 procent för den som väljer att investera direkt i den underliggande tillgången. Båda har emellertid en 100 procent skatteskyldighet.
Andra sätt att exponera sig mot råvarumarknaden är att köpa warranter, CFD-kontrakt, Open End Certifikat, Mini Futures, Bull/Bear certifikat, ETFer, så kallade börshandlade fonder för att bara nämna några instrument. Alla dessa produkter kallas tillsammans för Börshandlade produkter, och de ges ut av en bank eller ett finansiellt institut. De finns sådana utan hävstång och sådana som kommer med en ordentlig hävstång.
Nedan följer en kort beskrivning av de olika typerna av instrument då de skiljer sig en del från varandra.
Open End certifikat
Open End certifikat är en allt vanligare investeringsform för de som vill placera i en råvara utan att behöva äga den fysiskt. Open End certifikaten har, som namnet antyder, inget slutdatum och följer den underliggande tillgången 1:1. Om priset på råvaran stiger en procent så stiger även värdet på certifikaten med en procent. Fördelen med certifikaten är att man kan placera i en mängd aktier, index, marknader och råvaror som annars är svåra att placera i. Eftersom man inte äger själva råvaran, utan bara ett certifikat, finns dock alltid risken att detta blir värdelöst om utfärdaren (ofta banken) skulle gå i konkurs.
Man kan, om man vill, välja att investera i valutaskyddade certifikat. Då exponerar man sig inte mot förändringar i valutakurserna, men betalar i gengäld en liten avgift för detta varje dag. Utöver det tillkommer oftast bara vanlig courtagekostnad. Open End certifikat kan handlas genom en bank eller nätmäklare.
Certifikat
Systemet med terminer är gammalt och används än idag. Terminskontrakt utgör fortfarande basen för all råvaruhandel på börser runt om i världen. Men för en privatperson är det en svår och snårig marknad att ge sig in på. Även om systemet med terminer verkar enkelt och logiskt på beskrivningen ovan, finns det en mängd olika saker att tänka på. Investeraren behöver bemästra och förstå begrepp som rullning, contango och backwardation för att överhuvudtaget överväga terminer som investeringsform.
De senaste åren har dock en del andra produkter och instrument utvecklats för att underlätta för privatpersoner som vill investera i råvaror. Ett av dessa är certifikat. Ett certifikat är enkelt uttryckt ett skuldbrev som speglar värdet av en underliggande vara. Eftersom det är ett skuldebrev har certifikatet en begränsad löptid vilket innebär att det på ett speciellt förutbestämt datum likvideras och omvandlas till kontanter som betalas ut till ägaren. Certifikatets värde just den dagen avgör hur mycket pengar som betalas ut.
Vad är certifikat?
Ett certifikat är ett skuldebrev som ges ut av en emittent. Till skillnad från traditionella penningmarknadscertifikat som betalar en fast ränta är avkastningen på dessa nya certifikat kopplade till avkastningen på en underliggande vara.
NASDAQ OMX, men även Nordic Growth Market, NGM, erbjuder tillsammans med emittenten handel i ett antal olika typer av certifikat. I nuläget finns bland annat open end certifikat, kreditcertifikat, kupongcertifikat, maxcertifikat med flera typer av instrument. Utbudet av certifikat varierar med tiden och anpassas i takt med efterfrågan. Olika typer av certifikat har olika typer av underliggande varor. Till exempel så är aktier och vanliga index mest förekommande på Maxcertifikat medan mer exotiska index och råvaror är vanligare på open end certifikat.
Open End Certifikat
Ett Open End certifikat har, som namnet antyder, ingen slutdag. Olika typer av certifikat kan visserligen vara open-end men ofta avses certifikat som har en 1:1 koppling till den underliggande varan. Stiger värdet på den underliggande varan med 1 kr stiger värdet på certifikatet med motsvarande belopp.
Open-end certifikat ges ofta ut på tillgångar som kan vara svåra eller kostsamma att investera direkt i. Exempel på detta är råvaror och specialkonstruerade index eller korgar av olika tillgångar. På NasdaqOMX finns just nu till exempel open end certifikat med bland annat kaffe, Kazakstan, vindkraft med mera som underliggande tillgångar.
Tillväxtcertifikat
Ett tillväxtcertifikat är kopplat till en aktie eller korg av aktier. Certifikatet ger en hävstång på aktierna i uppåtgående marknad, men följer dem 1:1 i nedgång. Certifikatet ger ingen rätt till utdelning. I princip innebär certifikatet att investeraren, utöver en direkt placering i aktien, ”lånar” den framtida bedömda utdelningen och placerar den i en köpoption redan idag. Tillväxtcertifikatet passar därför den som tror på en kraftig uppgång i aktien.
Premiumcertifikat
Ett premiumcertifikat följer precis som ett tillväxtcertifikat utvecklingen på en aktie eller grupp av aktier. Premiumcertifikatet ger en extra avkastning om den underliggande aktien eller indexet inte vid något tillfälle under löptiden underskrider en viss nivå, den s.k barriären, samt om underliggande index inte stiger mer än premien. I det senare fallet får innehavaren istället avkastningen i index. Ett premiumcertifikat skulle till exempel kunna ge 15 procenst avkastning om inte index faller mer än 30 procent någon gång under löptiden. Placeringen passar kunden som bedömer att risken för en större nedgång i underliggande tillgång är begränsad.
Kreditcertifikat
Ett kreditcertifikat är ett sätt att kunna dra nytta av de högre räntor som ofta erbjuds på företagsmarknaden. Kreditcertifikatet ger en fast avkastnings ränta som dock kan reduceras om något av de underliggande företagen råkar ut för en så kallad kredithändelse. En kredithändelse är en betalningsinställelse, rekonstruktion eller liknande och definieras i villkoren för certifikatet.
Exempel
Eftersom de olika certifikaten har så pass olika så kallade pay off struktur kan vi se på hur de kan fungera som alternativ till en direkt investering i till exempel OMX index. Ett Open End certifikat kommer helt att avspegla avkastningen i index och således inte vara ett alternativ för att förändra risk eller potentiell avkastning. Ett Open End certifikat är vanligare på marknader som kan vara svåra att investera direkt på. I det här faller så kommer avkastningen att bli densamma som underliggande oavsett hur underliggande utvecklas. Det kan således vara ett alternativ till en Sverigefond. 10 procents uppgång i OMX ger då 10 procents i certifikatet.
Ett tillväxtcertifikat skulle till exempel kunna ge 20 procent extra avkastning i uppgång. Om OMX index faller är avkastningen (exklusive utdelningar) samma i Tillväxtcertifikatet som i index. Om index däremot till exempel stiger med 10 procent under perioden ger Tillväxtcertifikatet 12 procent. Det är följaktligen mest attraktivt för den som tror på kraftig uppgång.
Ett Premiumcertifikat skulle till exempel kunna ge 15% avkastning så länge OMX inte vid något tillfälle fallit mer än 30% från startkursen och OMX inte gett mer än 15 procents avkastning – då avkastningen i OMX erhålls. Om OMX till exempel stiger 10 procent ger Premiumcertifikatet 15 procent under förutsättning att OMX inte vid något tillfälle under löptiden varit nere mer än 30 procent från startkursen. Stiger OMX över 15 procent erhålls motsvarande avkastning i certifikatet.
Ett WinWin certifikat skulle till exempel kunna ge positiv avkastning även i nedgång så länge OMX inte faller mer än 15 procent. Det gör att certifikatet ger 10 procents avkastning vid en uppgång på 10 procent men också 10 procents positiv avkastning vid 10 procents nedgång. Slutar OMX dock lägre än 15 procent under startkursen ger certifikatet negativ avkastning motsvarande nedgången i OMX.
Värdering
Även värderingen beror förstås i första hand på vilken typ av certifikat det handlar om. Open End certifikatet som helt följer den underliggande varan påverkas i princip bara av den underliggande varan. Andra typer av certifikat som också har så kallade optionsinslag kommer också att påverkas av volatilitet och löptid. Generellt sett är dock utvecklingen i den underliggande varan det som är viktigast för certifikaten.
De certifikat som entydigt påverkas positivt av ökade rörelser är Tillväxtcertifikat. Premium- och WinWin certifikat kan också påverkas positivt under vissa omständigheter men beroende på hur underliggande handlas i förhållande till barriären kan påverkan bli negativ.
Maxcertifikat kommer dock generellt att tappa i värde om rörelserna i den underliggande varan ökar. Återigen är det dock viktigt att inse att riktningen på utvecklingen i den underliggande varan är det som är viktigast för utvecklingen i priset på certifikatet.
Att välja certifikat
Vilken typ av certifikat man ska välja beror på vilken marknadstro man har samt vilken risk man är beredd att ta. Sedan kan det givetvis också vara så att man väljer certifikat som ett sätt att investera på en marknad man annars inte har tillgång till.
Generellt sett är Maxcertifikat, Premiumcertifikat och WinWin certifikat sätt att sänka risken jämfört med en direkt investering. Open End certifikaten är neutrala i en jämförelse medan Tillväxtcertifikat ökar risken – och den potentiella avkastningen.
Mini Futures
Med Mini Futures, som är en hävstångsprodukt, kan du investera i uppgång eller nedgång i en rad olika aktieindex, aktier, valutor, råvaror och obligationsmarknader. Mini Futures är dessutom försedda med så kallad Stop loss. Om det underliggande priset når Stop loss-nivån upphör värdepappret och investeraren får tillbaka eventuellt restvärde.
I dag är så kallade mini-futures ett mycket vanligt verktyg för att kunna investera i råvaror. Mini Futures ges ut av bland annat RBS (Royal Bank of Scotland) och är en relativt ny värdepapperstyp på börsen i Sverige. Du kan använda dem för att enkelt tjäna på värdeförändringar i olika tillgångar. Tror du till exempel att oljepriset kommer förändras kan du investera i en Mini Future kopplad till oljepriset. Vill du dra nytta av ett stigande pris väljer du en “Mini Long”, tror du på ett fallande pris väljer du istället en “Mini Short”. Din Mini Futures värde följer sedan utvecklingen men har en inbyggd hävstång vilket innebär att den procentuellt såväl stiger som faller mer än den underliggande tillgången.
Open End Certifikat
Det finns en relativt ung form av certifikat som kallas Open End. De kallas Open End då det i praktiken inte finns något bestämt slutdatum för certifikatet, och de fungerar alltså mer som en aktie. Open End-certifikat speglar precis som vanliga certifikat värdet av en underliggande tillgång. Denna är ofta, men inte alltid, en råvara. Certifikatets värde följer då råvarans indexpris, och kan köpas och säljas på en börs precis som andra värdepapper.
Bull/Bear certifikat
Bull och Bear certifikat är hävstångsinstrument, vilket innebär att de ändrar värde i högre proportion till den underliggande tillgången än 1:1. Vanligast är att denna typ av certifikat har en hävstång på 2:1. Det innebär att för varje procent som priset ökar på den underliggande tillgången, ökar Bull-certifikatets värde med två procent. Omvänt gäller förstås att om priset skulle sjunka en procent så sjunker certifikatets värde med två. För Bear-certifikat är förhållandet det motsatta, för varje procent priset på tillgången sjunker, stiger certifikatets värde med två procent och vice versa.
Vad är Bull & Bearcertifikat?
Ett certifikat utan hävstång kan likställas med att investera direkt i den underliggande varan. Skillnaden ligger i att certifikatet är ett skuldebrev utfärdat av emittenten. Certifikaten är ofta noterade på underliggande varor där det kan vara svårt för en normal investerare att göra en direkt investering, som till exempel olja eller andra råvaror. Genom att investera i certifikatet erhåller du alltså avkastningen i den underliggande tillgången utan direkt ägande.
Ett Bullcertifikat med hävstång är en investering där utvecklingen i den underliggande varan förstärks med en faktor, t.ex 1,5. Det betyder att en rörelse på till exempel 1 procent i den underliggande varan ger 1,5 procent i Bullcertifikatet. Graden av hävstång varierar mellan olika produkter men ligger i normala fall mellan 1-3. Bullcertifikatet passar således investerare som har en positiv marknadstro och vill få extra avkastning på denna.
Det är viktigt att tänka på att hävstången i Bullcertifikatet är baserad på dagliga rörelser och att den verkar åt båda hållen. Detta innebär att avkastningen i certifikatet motsvaras av vad som indikeras av hävstången under en dag men inte över längre perioder. Om underliggande stiger 1 procent under en dag kommer således avkastningen i Bullcertifikatet vara 1,5 procent (eller precis i närheten). Men om samma underliggande har stigit till exempel 10 procent under en månad så kommer Bullcertifikatet inte att avkasta exakt 15 procent. Hur mycket Bullcertifikatet stigit beror på hur mycket kursen rört sig upp och ner under tidsperioden – hur volatil utvecklingen har varit. Generellt sett så kommer avkastningen att bli sämre i Bullcertifikatet – i förhållande till utvecklingen i underliggande – ju mer volatil utvecklingen i underliggande är. Se också exempel nedan.
På samma sätt är ett Bearcertifikat med hävstång en investering där utvecklingen i den underliggande varan förstärks med en faktor, t.ex 1,5. Det betyder att en rörelse på till exempel en procent i den underliggande varan ger 1,5 procent i Bearcertifikatet. Skillnaden är att Bearcertifikatet ger positiv avkastning då underliggande vara faller i pris. Ett Bearcertifikat passar således en investerare med en negativ marknadstro.
Varför investera i Bull & Bearcertifikat?
Både Bull&Bearcertifikatet ger i normala fall en hävstång på det satsade kapitalet. På så sätt uppnås en hög avkastning på det egna kapitalet vid en korrekt marknadstro.
Ett Bullcertifikat kan också användas för att frigöra kapital till andra placeringar. Anta att du till exempel äger Ericsson och vill få loss kapital för andra placeringar. Du vill däremot helst inte sälja aktien just nu eftersom du tror på stigande kurser. Om du väljer att köpa ett Bullcertifikat med avkastningsfaktor 3 så kan du frigöra 67 procent av kapitalet.
Om du tidigare hade 100 exponerat i aktien räcker det nu med att investera 33 i Bullcertifikatet för att få en exponering på 100. De 33 har nu en faktor på 3 som gör att avkastningen motsvarar tidigare exponering. Via hävstången på 3 har du frigjort 67 som kan användas till andra investeringar. Tänk nu på att hävstången verkar åt båda hållen så att en rörelse i fel riktning ger en kraftigt negativ avkastning. Effekten liknar den som uppstår vid belåning; såväl positiv som negativ avkastning förstärks av hävstången. Ett Bearcertifikat kan också användas för att försäkra ett aktieinnehav. Anta till exempel att du äger Ericsson långsiktigt men tror att den kortsiktigt kan komma att utvecklas negativt. Givetvis skulle du helt enkelt kunna sälja hela, eller delar av, innehavet men låt oss säga att du inte vill göra det, till exempel av skatteskäl.
Ett Bearcertifikat skulle då kunna fungera som en försäkring mot innehavet. Om Bearcertifikatet till exempel har en hävstång på 2 skulle du kunna köpa för motsvarande 25 procent av Ericsson positionen och på så sätt försäkra halva innehavet. Tänk på att hävstången på 2 är daglig, precis som i Bullcertifikatet, och att det medför att hävstången över flera dagar inte motsvarar exakt 2. Avvikelsen från 2 blir större ju större rörelser det är i aktien från dag till dag.
Exempel: Bullcertifikat med daglig avkastning gånger 2 på DAX Index
DAX 1 procent stiger certifikatet 2 procent och vice versa. Det som är viktigt att vara uppmärksam på är den dagliga hävstången, det vill säga att en avkastning i underliggande över längre perioder inte kommer att motsvaras av exakt den dubbla avkastningen i Bull certifikatet. Exemplet nedan visar vad som händer;
I exemplet har underliggande stigit 9,45 procent över perioden medan Bullcertifikatet ökat 17,61, det vill säga något mindre än dubbla uppgången. Däremot har certifikatet stigit med exakt det dubbla den första dagen, från 100 till 110.
I exemplet ovan går underliggande upp och ned, om vartannat. Om underliggande istället går i samma riktning hela tiden kommer hävstången i Bullcertifikatet över flera perioder istället att överstiga den dagliga hävstången. I tabellen nedan visas vad som händer om underliggande skulle stiga 5 procent varje dag istället;
Här har underliggande stigit 27,6 procent över perioden medan Bullcertifikatet stigit över 61 procent, det vill säga mer än dubbelt så mycket. Detta skulle kunna liknas vid en ränta på ränta effekt.
Notera också att den här effekten – det vill säga att avkastningen över tid avviker från vad underliggande ger – ökar ju högre hävstången är.
Värdering
Priset på Bullcertifikatet är i princip helt kopplat till priset på den underliggande varan som nämnt ovan. Stiger underliggande med 2 procent stiger Bullcertifikatet med 4 procent – givet att det har en hävstång på 2. Ett Bearcertifikat med hävstång 2 på samma underliggande kommer samtidigt att falla med 4 procent. Värderingen är således relativt enkel och positionen liknar i stor utsträckning en belånad aktie. Notera också att certifikaten ofta har en administrationsavgift som påverkar priset på dasglig basis. Om avgiften till exempel är 0,8 procent på årsbasis kommer priset att sjunka med 0,8/365 varje dag allt annat lika.
Om certifikatet är noterat i annan valuta, som till exempel några av de råvarucertifikat som finns, så tillkommer eventuella valutaförändringar.
Att välja Bull & Bear certifikat
I och med att Bullcertifikatet i första hand är ett sätt att få en hävstång på det satsade kapitalet är det i första hand en fråga om vilken hävstång du som placerare vill ha. I de ”traditionella” certifikaten framgår hävstången av namnet på certifikatet.
Vikingen erbjuder kursdata på certifikat
I dag erbjudet Vikingen kursdata även på certifikat av olika slag. Faktum är att vi har mer än 30 000 olika certifikat i vår kursdatabas. Certifikat Sverige hittar du här.
Utöver kursdata på certifikat finns även kursdata på råvaror, kryptovalutor, olika aktieindex och utvalda valutor. Det gör att du alltid hittar något att handla med.
Handla certifikat
För att handla med certifikat krävs en depå. Det går att handla certifikat genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Om Vikingen
Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)