Handlar du med kryptovalutor?
Under 2021 hade 3 procent har köpt eller sålt kryptovaluta enligt Svenskarna och Internet. Det var i första hand män och speciellt yngre män som handlade med kryptovalutor. Det är däremot få svenskar som deklarerar sin handel med kryptovalutor vilket kan vara ett problem, eller egentligen flera sådana.
Enligt tjänsten Divly är det endast tio procent av alla de svenskar som handlar med kryptovalutor som faktiskt deklarerar för dem. De bör tas upp i deklarationen eftersom transaktioner på blockkedjan inte är anonyma, de är pseudonyma. Det gör att vi inom kort kan se en utveckling där de som inte skattat kan komma att få förfrågningar från Skattemyndigheten flera år senare. EU-regelverken MiCA och DAC 8 är på väg så det kommer garanterat att bli kontroller i framtiden.
Om det är ovilja eller okunskap som gör att folk inte deklarerar dessa affärer låter vi vara osagt, men det är inte lika lätt att deklarera kryptovalutor som det är med aktier. Det finns en del speciella regler. Köper Du 1 000 Volvo B och säljer dem med tio procents vinst så har du gjort en bra affär, speciellt om du har köpt dem i en så kallad ISK eller en kapitalförsäkring där du skattar en procentbaserad summa av värdet på din depå. Har du det på en vanlig aktiedepå så får du däremot betala 30 procent i skatt på din vinst.
Gör du däremot tio procents förlust så får du på en vanlig aktiedepå hos Avanza eller Nordnet göra ett avdrag för förlusten mot dina vinster eller utdelningar. Ligger det på en ISK eller en kapitalförsäkring så får du inte göra något avdrag, det är som ovan en procentbaserad summa av värdet på din depå.
Gör du vinst på en kryptovaluta skall du deklarera detta och betala skatt för hela vinsten. Gör du däremot en förlust är bara 70 procent av din förlust avdragsgill. Det betyder att köper Du en Bitcoin för 22 000 USD och säljer den för 24 200 dollar har du 2 200 USD som du skall betala skatt för.
Gör du sedan en ny affär där du köper en Bitcoin för 24 200 dollar och säljer den för 22 000 USD så har du en förlust på 2 200 dollar. I praktiken är du tillbaka på noll. Så enkelt är det inte eftersom du måste betala skatt på detta. Du har ingen vinst, men de svenska skattesystemet tar inte hänsyn till detta. Du får betala 30 procents skatt på din vinst om 2 200 dollar, eller 660 USD i skatt. Du får mot detta göra ett avdrag för din förlust, men bara delar av den, nämligen 70 procent. Det betyder att du har en förlust på 2 200 dollar, och att 70 procent, eller 462 dollar av den förlusten är avdragsgillt. I slutändan ger det dig en skatteinbetalning på 198 dollar.
Det finns emellertid ett enklare sätt att handla med kryptovalutor. Det finns en rad olika börshandlade instrument som handlas dels på Nasdaq i Stockholm, dels på tyska Xetra. I och med att dessa instrument är börshandlade så kan du handla dem dels direkt på din depå hos Nordnet eller Avanza, eller så kan du stoppa in dem i en ISK eller kapitalförsäkring. Nu blir det emellertid helt andra regler för skatt som gäller.
Vad är en börshandlad Bitcoin?
Låt oss titta på detta. Vi använder oss av Valours instrument, men det finns en rad andra emittenter, till exempel Global X, 21Shares, VanEck, ETC Group med flera företag som erbjuder sådana finansiella instrument.
Bitcoin Zero spårar priset på Bitcoin utan att ta ut administrationsavgifter, vilket gör investeringar i världens mest kända digitala tillgång enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt än alla andra alternativ. Bitcoin Zero är en börshandlad produkt (ETP). För att vara specifik är det ett Open Tracker-certifikat, noterat på Nordic Growth Market (NGM). Det gör att du kan handla med dessa på din depå hos Avanza eller Nordnet, oavsett om du gör det på en vanliga aktiedepå, ISK eller en kapitalförsäkring.
Säg att du köper 1 000 Bitcoin Zero, den spårar priset på Bitcoin och att du tjänar tio procent. Skillnaden jämfört med att handla 1 000 Volvo eller en Bitcoin är obefintlig, du skall betala skatt för 30 procent av vinsten, eller tre procent i detta fall.
Nu blir det däremot mer intressant. Anta att du trots att du är påläst gör en förlust med tio procent, vad händer då? Hör skiljer sig en börshandlad Bitcoin i form av en så kallad ETC eller ETN, från en vanlig Bitcoin. Du får nämligen göra avdrag för hela förlusten, inte bara 70 procent som med den vanliga Bitcoinen. Du kan också göra affären i din ISK eller kapitalförsäkring. Det svenska skattesystemet är således inte helt konsekvent.
Handlar du med kryptovalutor som Bitcoin, Uniswap, Aave eller Ethereum? Vikingen erbjuder kursdata på alla olika sorters kryptovalutor men också en rad börshandlade produkter. Det betyder att det är enkelt att få tillgång till bra beslutsunderlag och att du slipper sprida dina affärer mellan en massa olika banker och finansiella institut.
Nu har du chansen att beställa ett paket med kursdata på kryptovalutor eller ETFer noterade i Tyskland, där alltså de börshandlade kryptovalutorna ingår. Du beställer det snabbt och enkelt på Vikingen.
Om Vikingen
Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)