Fem anledningar till att vi går in i nästa supercykel för koppar

En "råvaru-supercykel" är en period av konsekventa prisökningar som varar i mer än fem år, och i vissa fall, decennier. Bank of Canada definierar det som en "förlängd period under vilken råvarupriserna ligger långt över eller under deras långsiktiga trend."

En “råvaru-supercykel” är en period av konsekventa prisökningar som varar i mer än fem år, och i vissa fall, decennier. Bank of Canada definierar det som en “förlängd period under vilken råvarupriserna ligger långt över eller under deras långsiktiga trend.”

Supercykler uppstår på grund av den långa eftersläpningen mellan råvaruprissignaler och förändringar i utbudet. Även om varje vara är olika, är följande en sammanfattning av en typisk boom-bust-cykel:

När ekonomierna växer ökar efterfrågan på råvaror, och så småningom överstiger efterfrågan utbudet. Det leder till stigande råvarupriser, men råvaruproducenterna reagerar initialt inte på de högre priserna eftersom de är osäkra på om de kommer att hålla. Som ett resultat fortsätter klyftan mellan efterfrågan och utbud att öka, vilket håller uppåtgående prispress.

Så småningom blir priserna så attraktiva att producenterna svarar genom att göra ytterligare investeringar för att öka utbudet, vilket minskar utbudet och efterfrågan. Höga priser fortsätter att uppmuntra investeringar tills utbudet slutligen går över efterfrågan, vilket pressar priserna nedåt. Men även när priserna faller fortsätter utbudet att stiga eftersom investeringar som gjorts under högkonjunkturen bär frukt. Brist blir till överflöd och råvaror kommer in i den baisseartade delen av cykeln.

Det har förekommit flera supercykler av råvaror under historiens gång. Den senaste startade 1996 och nådde sin topp 2011, driven av efterfrågan på råvaror från den snabba industrialiseringen som äger rum på marknader som Brasilien, Indien, Ryssland och särskilt Kina.

Vi kan tala om råvarornas cykliska karaktär i allmänhet, men vi kan också välja vissa råvaror för att se om de är på uppgång eller nedgång.

Sprott gjorde nyligen det och påpekade att en ny kopparsupercykel håller på att växa fram, byggd på flera stigande geopolitiska trender och marknadstrender, inklusive elektrifiering, nationella säkerhetsproblem, miljöpolitik, försörjningsbegränsningar och avglobalisering.

Vi instämmer. Nedan är fem anledningar till varför vi går in i nästa kopparsupercykel.

Efterfrågan stiger

Koppar är en av de viktigaste metallerna med mer än 20 miljoner ton som konsumeras varje år inom en mängd olika industrier, inklusive byggnadskonstruktion (ledningar och rörledningar), kraftgenerering/överföring och tillverkning av elektroniska produkter.

De senaste åren har den globala övergången till ren energi töjt behovet av basmetallen ytterligare. Enkelt uttryckt, elektrifiering sker inte utan koppar, hjärtslag i den globala energiekonomin.

Tillsammans med de vanliga applikationerna inom byggledningar och VVS, transport, kraftöverföring och kommunikation, ökar nu efterfrågan på koppar i elfordon och förnybara energisystem.

Miljontals meter kopparledningar kommer att krävas för att stärka världens elnät, och hundratusentals ton mer behövs för att bygga vind- och solkraftsparker. Elfordon använder tredubbla mängden koppar som bensindrivna bilar. Det finns mer än 180 kg koppar i det genomsnittliga hemmet.

Ytterligare koppar efterfrågas av elektrifieringen av kollektivtrafiksystem, 5G och AI.

Utbudsunderskott

Men några av världens största gruvföretag, marknadsanalysföretag och banker, varnar för att 2025 kommer ett massivt underskott att uppstå för koppar, som nu är världens mest kritiska metall på grund av dess viktiga roll i den gröna ekonomin.

Underskottet kommer att bli så stort, konstaterade The Financial Post, att det skulle kunna hålla tillbaka den globala tillväxten, få upp inflationen genom att höja tillverkningskostnaderna och kasta globala klimatmål ur kurs.

Grafen nedan visar utbudet som inte hänger med efterfrågan. Två orsaker identifierade av Sprott: att utveckla en ny koppargruva är lång och dyr, ofta tar över ett decennium från prospektering till produktion; och gruvsektorn har sett långa perioder av underinvesteringar, då låga kopparpriser innebar minskade prospekteringsbudgetar och färre upptäckter.

Det har också funnits ett överberoende av fusioner och förvärv. Det är mycket lättare för ett koppargruvföretag att öka sina reserver genom att köpa ett mindre företag (och dess reserver) än att ägna kapital till utforskning av grönområden, vilket är dyrt och riskabelt.

Enligt Sprott kan att förlita sig på M&A över nya upptäckter bromsa branschens utbudsreaktion på prissignaler och leda till långvarig marknadstäthet, vilket stöder en hausseartad utsikt för kopparmarknaden.

Källa: BloombergNEF Transition Metals Outlook 2023. Den svarta linjen representerar utbud och de skuggade områdena representerar efterfrågan. Efterfrågan är baserad på ett netto-noll-scenario, det vill säga globala netto-nollutsläpp till 2050 för att uppfylla målen i Parisavtalet.

I vilken grad industrin har misslyckats med att skapa nya gruvor framgår av en ny studie från University of Michigan och Cornell University. Forskarna fann att koppar inte kan brytas tillräckligt snabbt för att hålla jämna steg med USA:s nuvarande riktlinjer för att göra övergången från fossildriven kraft och transport till elfordon och förnybar energi.

Inflationsreduktionslagen kräver till exempel att 100 % av nya bilar ska vara elfordon senast 2035.

“En normal Honda Accord behöver cirka 20 kg koppar. Samma batteri elektriska Honda Accord behöver nästan 100 kg koppar. Vindkraftverk på land kräver cirka 10 ton koppar, och i vindkraftverk till havs kan den mängden mer än fördubblas”, säger Adam Simon, medförfattare till tidningen, publicerad av International Energy Forum (IEF). “Vi visar i tidningen att mängden koppar som behövs är i princip omöjlig för gruvföretag att producera.”

Hur omöjligt? Forskarna fann mellan 2018 och 2050 att världen kommer att behöva bryta 115 % mer koppar än vad som har brutits i hela mänsklighetens historia fram till 2018. Detta skulle möta våra nuvarande kopparbehov och stödja utvecklingsländerna utan att ta hänsyn till den gröna energiomställningen.

För att elektrifiera den globala fordonsflottan krävs att 55 % fler nya gruvor tas i produktion. Mellan 35 och 195 stora nya koppargruvor skulle behöva byggas under de kommande 32 åren, i en takt på upp till sex gruvor per år. Omöjligt med andra ord. I hårt reglerade miljöer som USA och Kanada kan det ta upp till 20 år att bygga en gruva från grunden.

Källa: International Energy Forum

Källa: International Energy Forum

Istället för att helt elektrifiera den amerikanska fordonsflottan, föreslår Simon att man fokuserar på att tillverka hybridfordon, som kräver mycket mindre koppar än elfordon – 29 kg mot 60 kg.

Att gå den här vägen skulle inte kräva stora nätförbättringar och skulle ha nästan lika stor inverkan på att minska CO2-utsläppen, fann studien. Sannolikheten att hitta den koppar som behövs för att tillverka hybrider är också mycket större än för elfordon.

Nästan 600 000 ton koppartillförsel kom inte ut på marknaden förra året på grund av Panama-regeringens stängning av Cobre Panama och en strejk vid koppargruvan Las Bambas i Peru.

Anglo-American säger att dess chilenska produktion för 2024 kommer att göra en besvikelse, på mellan 210 000 och 270 000 ton på grund av minskningar i klassen och logistiska problem vid Los Bronces-gruvan. (Goehring & Rozencwajg)

Chiles kopparproduktion har blivit bucklig av en långvarig torka i landets torra norr. Codelcos produktion 2023 var den lägsta på 25 år. Chile i april registrerade sin lägsta månad av kopparproduktion på mer än ett år, vad gäller världens största kopparproducent. Gruvor producerade 6,7 % mindre än i mars och 1,5 % mindre än i april 2023.

Resursnationalism

Termen “resursnationalism” är löst definierad som människors och regeringars tendens att av strategiska och ekonomiska skäl hävda kontroll över naturresurser som finns på deras territorium.

Även om det ger möjligheter för dem i mindre utvecklade länder att söka vinst från sina naturresurser, kan statligt ägande förvärra instabiliteten i världens kritiska mineraltillgång.

Sprott-rapporten noterar att exportförbud och tullar, politisk instabilitet och ökande resursnationalism i kopparproducerande regioner kan störa försörjningskedjor och kostnadsstrukturer, vilket leder till prishöjningar.

Avglobalisering och ökande geopolitiska spänningar ökar beroendet av lokala leveranskedjor och ökar militära utgifter, vilket stimulerar efterfrågan på koppar.

Två nya exempel på kopparresursnationalism ägde rum i Peru och Panama.

Världens näst största kopparproducent 2023 plågades av protester på grund av ett regeringsskifte. I november förra året hotade en strejk vid koppargruvan i Las Bambas ~250 000 ton årlig produktion.

Även i slutet av förra året beordrade Panamas regering First Quantum Minerals att lägga ner sin Cobre Panama-verksamhet, vilket tog bort nästan 350 000 ton koppar från det globala utbudet.

Miljöproblem

Övergången till ren energi har sanering av luftföroreningar som mål. Koppar är en av de viktigaste metallerna som behövs för att driva denna övergång, och ändå står miljöhänsyn ofta i vägen för nya gruvor.

“Kopparproducenter möter stränga miljöbestämmelser relaterade till markanvändning, föroreningskontroll och bevarande. Dessa kan potentiellt försena nya projekt”, konstaterar Sprott-rapporten.

I en ny artikel pekar Barron’s på National Environmental Policy Act som en del av lagstiftningen som gör tillståndsprocessen för stora gruv- och energiinfrastrukturprojekt svår att navigera. Medan Biden-administrationen och kongressledarna försöker reformera tillståndsprocessen, noterar Barron att det inte kommer att hjälpa gruvprojekten som gick in i tillstånd innan de nya tidsgränserna på ett till två år infördes. Detta inkluderar koppargruvan Resolution i Arizona, litiumborprojektet Rhyolite Ridge och guldprojektet Stibnite.

Inflation

Ett rally i maj tog kopparpriserna till rekordhöga $5,20/lb. Trots en nyligen tillbakadragen är priserna 13 % högre hittills i år mitt i spekulativa satsningar på hotande brist. (Handelsekonomi)

Federal Reserve frös denna vecka räntorna till nuvarande 5,25-5,5% och sa att det sannolikt bara skulle bli en kvarts räntesänkning vid årets slut istället för två. Inflationen sjönk med två tiondelar av en procentenhet i maj (3,6 %) jämfört med april (3,4 %) – fortfarande långt från Feds mål på 2 %.

Enligt guld- och koppartjuren Peter Schiff konspirerar hög inflation och brist på utbud med ökad efterfrågan på elfordon, en boom inom förnybar energiteknik och en AI-bubbla för att hålla priset uppe även utan floden av spekulativa pengar.

Schiff tror att även om opraktiska “netto noll”-mål revideras ner till mer realistiska siffror, kommer efterfrågan fortfarande att finnas där, och den nuvarande utbudspressen och inflationstrycket är här för att stanna…

För att undvika en bank- och kommersiella fastighetskris har Fed inget annat val än att sänka räntorna någon gång. Detta kommer att inbjuda till en ny ström av inflationsexpansion när Fed ignorerar tryckkokaren som dess politik hjälpte till att skapa.

Slutsats

Allt ovanstående kan bara betyda en sak för koppar: högre priser.

Vi har redan nämnt nedläggningen av Cobre Panama, en storstrejk i Peru och produktionsbortfall i Chile som bidrar till leveransproblem.

Alla fyra av Codelcos megaprojekt har försenats med åratal, haft kostnadsöverskridanden på totalt miljarder och drabbats av olyckor och driftsproblem samtidigt som de inte lyckats leverera den utlovade ökningen av produktionen, enligt företagets egna prognoser.

Det finns också oro för Zambia, Afrikas näst största kopparproducent, där torkan har sänkt dammnivåerna, vilket skapar en kraftkris som hotar landets planerade kopparexpansion.

Ivanhoe Mines rapporterade en 6,5 % kvartalsminskning i produktionen vid världens nyaste stora koppargruva, Kamoa-Kakula i DRC.

Tätheten på kopparkoncentratmarknaden har återspeglas i behandlings- och raffineringsavgifter som rasar från över 90 USD per ton till under 10 USD/ton. Denna drastiska minskning tvingade kinesiska smältverk, som ansvarar för ungefär hälften av den globala raffinerade kopparproduktionen, att överväga en produktionsminskning på 10 %.

Samtidigt fortsätter efterfrågan på koppar att öka. Just nu är efterfrågan på koppar fram till 2050 är dubbelt så stor som all koppar som producerats under mänsklighetens historia.

Medan priserna har nått bland de högsta nivåerna de senaste fem åren, tror vissa att koppar och andra råvaror aldrig har varit mer undervärderade.

En sak vet vi säkert. Fallet för alla råvaror vilar på den amerikanska dollarn. När väl Fed börjar sänka räntorna kommer dollarn att försvagas och hela råvarukomplexet stärkas.

Att investera i juniorer har historiskt sett varit ett bra sätt att utnyttja stigande metallpriser.

Juniorer äger världens framtida gruvor – de hjälper majorerna att ersätta malmen som de ständigt utarmar i sina gruvor i drift, och hjälper på så sätt att övervinna den koppartillförselbrist som vi vet kommer.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *