Dessa sju aktier betalar 98 miljarder dollar i utdelning årligen

På lång sikt har utdelningsaktier sprungit i cirklar runt företag som inte erbjuder någon utdelningar. Dessa beprövade företag delar ut mellan 11,2 miljarder och 22,3 miljarder dollar i årlig utdelning till sina aktieägare.

På lång sikt har utdelningsaktier sprungit i cirklar runt företag som inte erbjuder någon utdelningar. Dessa beprövade företag delar ut mellan 11,2 miljarder och 22,3 miljarder dollar i årlig utdelning till sina aktieägare.

Börsen rymmer en mängd olika investeringsstilar. Att köpa och hålla beprövade utdelningsaktier under långa perioder råkar bara vara en av de mer framgångsrika strategierna.

Kraften i inkomstinvesteringar exemplifieras verkligen av en studie som släpptes för 10 år sedan från förmögenhetsförvaltningsavdelningen hos JPMorgan Chase. Denna studie fann att publika företag som initierade och ökade sina utbetalningar mellan 1972 och 2012 gav en årlig avkastning på 9,5 procent. Jämförelsevis, företag som inte erbjöd en utdelning traskade sig fram till en årlig avkastning på bara 1,6 procent under samma period.

Även om de flesta investerare tenderar att fokusera på avkastning, sticker vissa varumärkesföretag ut för den stora storleken på sina nominella utbetalningar i dollar. Vad som följer är några av de största “givarna” på Wall Street. Dessa sju utdelningsaktier betalar tillsammans ut 98,2 miljarder dollar årligen till sina aktieägare.

Microsoft: 22,29 miljarder dollar i årlig utdelning till aktieägarna

Låt inte Microsofts blygsamma avkastning på 0,9 % lura dig: Tech-aktien Microsoft är en utdelningsaktie! Bolaget har höjt sin årliga grundutbetalning under 14 år i rad och delar för närvarande ut mer än 22 miljarder dollar till sina aktieägare varje år (baserat på kvartalsutbetalningen på 0,75 dollar per aktie).

Den inte så subtila hemligheten bakom Microsofts framgång fortsätter att vara dess blandning av det gamla med det nya. De flesta investerare förbiser företagets äldre verksamhet (t.ex. dess Windows-operativsystem) utan att inse att dessa generellt långsamt växande segment fortfarande genererar båtlaster av operativt kassaflöde och har välidentifierade vallgravar. Dessa pengar gör det möjligt för Microsoft att investera i initiativ med högre tillväxt och göra intäktsskapande förvärv.

När det gäller det “nya” har Microsoft gått fullt in på molntjänster. Dess Azure är världens nummer 2 leverantör av molninfrastrukturtjänster, och det har vunnit på Amazon, vars Amazon Web Services har den största marknadsandelen. Microsofts ihållande tvåsiffriga tillväxttakt och massiva kassabalans bådar gott för dess framtid.

Apple: 15 miljarder dollar i årlig utdelning

En annan utdelningsaktie som kan få inkomstinvesterare att klia sig i huvudet är Apple, det största börsnoterade företaget i USA. Även om företagets direktavkastning är ynka 0,6 procent, uppgår dess kvartalsutbetalning på 0,24 USD till 15 miljarder USD i årlig utdelning till aktieägarna.

Vad Apple kommer med till bordet är ett av de mest pålitliga och erkända varumärkena. Konsumenter tenderar att vara mycket lojala mot dess produkter, och företagets iPhone har absolut dominerat i USA sedan en 5G-kompatibel version kom ut på butikshyllorna under fjärde kvartalet 2020.

Men vad den verkligen trivs med är innovation, med VD Tim Cook som för närvarande övervakar omvandlingen av Apple till ett plattformsföretag. Även om det inte har för avsikt att överge de fysiska produkter som gillade företaget för konsumenter (iPhone, iPad och Mac), utvecklas det som ett företag för att fokusera ännu mer på prenumerationstjänster. Denna åtgärd bör förbättra företagets rörelsemarginal över tid och ytterligare öka kundlojaliteten.

ExxonMobil: 14,52 miljarder dollar i årlig utdelning

Energisektorn är vanligtvis känd för höga utdelningar, och olja är verkligen inget undantag. Det integrerade olje- och gasföretaget ExxonMobil, som har ökat sin årliga basutbetalning under 40 år i rad, förväntas fördela drygt 14,5 miljarder dollar till sina aktieägare under de kommande 12 månaderna.

En anledning till att ExxonMobil har varit en så stabil betalare för inkomstsökande är dess operativa struktur. Som ett integrerat energibolag genererar det sina saftigaste marginaler från borrning. Men det driver också tillgångar i efterföljande led, såsom raffinaderier och kemiska anläggningar. Om priset på råolja sjunker, tenderar efterfrågan på nedströmsprodukter att öka. Detta fungerar som en säkring för att säkerställa en stadig ström av operativt kassaflöde.

Makroekonomiska faktorer har också mestadels fungerat till ExxonMobils fördel. Sedan pandemin började har tillgången på råolja varit knapp. Detta är att säga att minskade kapitalinvesteringar från globala energibolag, tillsammans med Rysslands invasion av Ukraina (som inte har något klart slutdatum), har begränsat den globala oljeförsörjningen. Detta borde ge ett lyft till spotpriset på råolja.

JPMorgan Chase: 12,22 miljarder dollar i årlig utdelning

Tillsammans med energi är finansiella aktier – närmare bestämt bankaktier – kända för att ge tillbaka en hel del kapital till sina aktieägare. Amerikas ledande bank till tillgångar, JPMorgan Chase, förväntas dela ut mer än 12,2 miljarder dollar i utdelning till sina aktieägare under de kommande 12 månaderna.

Bränslet bakom den utdelningen är räntor och tid. Även om konsumenter med kreditkortsskulder och nya bostadsköpare inte åtnjuter den kumulativa ökningen på 525 räntepunkter i federal funds-räntan sedan mars 2022, så gör bankerna det verkligen. Varje räntehöjning av Federal Reserve resulterar i extra räntenetto för banker med utestående lån med rörlig ränta.

Tiden är också vän med JPMorgan Chase. Även om banker är cykliska och därför benägna att få kreditförluster och förfallodagar under lågkonjunkturer, är nedgångar i USA och globala ekonomier relativt kortlivade. Av de 12 amerikanska lågkonjunkturerna efter andra världskriget har bara tre varat i minst 12 månader. Det betyder att bankaktier blomstrar och att företagen ger lån mycket oftare än de är på defensiven.

Chevron: 11,54 miljarder dollar i årlig utdelning

Integrerad olje- och gasaktien Chevron har ökat sin årliga basutbetalning under vart och ett av de senaste 36 åren, och det är på väg att betala aktieägarna mer än 11,5 miljarder dollar i utdelning på årsbasis.

Chevron drar nytta av många av samma katalysatorer som ExxonMobil. Dess upstream borrningsverksamhet frodas av en tät global oljeförsörjning, och dess integrerade verksamhet leder till transparent och förutsägbart operativt kassaflöde.

Att kunna prognostisera operativt kassaflöde minst ett år i förväg är det som ger Chevrons ledning och styrelse förtroende att lägga ut kapital för nya projekt och godkänna ett aktieåterköpsprogram för upp till 75 miljarder dollar.

Dess balansräkning är också orörd. Även om ExxonMobil inte är slarvig, var Chevrons nettoskuldkvot i slutet av junikvartalet bara 7 procent Detta ger den överlägsen ekonomisk flexibilitet jämfört med andra stora energibolag.

Johnson & Johnson: 11,47 miljarder dollar i årlig utdelning

Sjukvårdsaktien Johnson & Johnson är känd för att fylla på investerarnas plånböcker. J&J har ökat sin årliga basutdelning under vart och ett av de senaste 61 åren och förväntas betala närmare 11,5 miljarder dollar till sina aktieägare under nästa år.

Dess intäktsmix har varit en av de viktigaste katalysatorerna som drivit på dess utdelningstillväxt. I mer än ett decennium har företaget flyttat försäljningsfokus till läkemedel. Även om varumärkesläkemedel har begränsade perioder av försäljningsexklusivitet, genererar de överlägsna marginaler och ger Johnson & Johnson exceptionell prissättning. Att fortsätta investera i läkemedelsforskning och samarbeten kan ytterligare öka J&J:s rörelsemarginal.

Den andra faktorn som är ansvarig för företagets utdelningstillväxt är ledarskapets kontinuitet. Under de 137 år som gått sedan J&J grundades har det bara haft åtta VDar, inklusive nuvarande VD Joaquin Duato. Att ha konsekventa ledarpositioner säkerställer att tillväxtinitiativ genomförs korrekt från början till slut.

Verizon Communications: 11,17 miljarder dollar i årlig utdelning

Den sjunde och sista utdelningsaktien som delar ut en rejäl nominell utbetalning är telecomföretaget Verizon Communications. Baserat på den kvartalsvisa utdelningen på 0,665 USD per aktie, bör den betala nästan 11,2 miljarder USD till sina aktieägare under de kommande 12 månaderna.

Det verkar finnas två faktorer som driver Verizons höga utdelning. Till att börja med pekar dess nål måttligt högre på grund av 5G-revolutionen. Snabbare nedladdningshastigheter uppmuntrar konsumenterna att använda mer data, vilket är en välsignelse för Verizons trådlösa segment. Samtidigt hjälper 5G-hastigheter företaget att lägga till bredbandsanvändare i den snabbaste takten på flera år.

Det andra positiva för Verizon är att det tillhandahåller nästan viktiga tjänster. Oavsett hur bra eller dåligt den amerikanska ekonomin presterar, är konsumenterna ganska ovilliga att ge upp sina smartphones, trådlösa tjänster eller internetåtkomst. Historiskt låga churn rater innebär att Verizon kan räkna med förutsägbart kassaflöde.

Kursdata amerikanska aktier

Hos Vikingen kan du hitta kursdata på alla nordiska aktierna, men även på amerikanska aktier. Nasdaq kostar endast 79 kronor per månad, och för samma pris får du aktierna på New York Stock Exchange.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

 

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *