Den ryska rubeln blir allt mindre värd
Om du slår på rysk statlig TV idag, skulle du bli förlåten för att tro att den ryska ekonomin blomstrar. En programledare på kanalen Rossiya-24 erkände visserligen att dollarkursen hade nått iögonfallande 101 rubel – men han fortsatte med att insistera på att den ryska ekonomin fortfarande gick fantastiskt bra. Ryska BNP – upp! Olje- och gasintäkter – växer!
I förra veckans exemplar av Komsomolskaya Pravda, den mest sålda dagstidningen i Ryssland, förklarade en artikel på sidan 3: “Den ryska ekonomin tar en kraftig vändning uppåt.”
Men den rasande rubeln kommer fortfarande att göra ont. Den handlas nu till sin lägsta nivå på 16 månader. Trycket ökar på den ryska ekonomin, eftersom importen ökar snabbare än exporten och militärutgifterna växer.
Ekonomer säger att det sannolikt kommer att leda till inflation. Utlandsresor kommer att bli dyrare för vanliga ryssar. En resebyråägare i Moskva sa till mig att han förväntade sig att många kunder nu skulle välja att ta en semester i Ryssland istället för att resa utomlands.
Men att åka utomlands var redan mycket problematiskt för människor här – västerländska sanktioner mot Rysslands flygindustri gör utlandsresor mycket svåra. Många länder har slutat utfärda visum för ryssar, och ekonomiska restriktioner gör att deras bankkort inte fungerar i de allra flesta främmande länder.
Visserligen har Ryssland varit här tidigare – rubeln föll brant efter den fullskaliga invasionen av Ukraina. Men sedan återhämtade det sig, vilket fick president Putin att deklarera vid ett möte för drygt ett år sedan: “Dollarn vacklar tydligt, och rubeln stärks.”
Men vissa ekonomer här säger att rubelns växelkurser nu helt och hållet hanteras av centralbanken – och att återhämtningen var konstgjord.
Chris Weafer, grundare av det eurasiska konsultföretaget Macro-Advisory, säger att förra årets ekonomiska prioritet var att hålla rubelns värde så högt som möjligt men tjänstemän har nu valt att devalvera valutan som ett sätt att balansera de statliga utgifterna.
Växelkursfallet speglar därför dessa beslut fattade av tjänstemän snarare än ett specifikt tecken på en “överhängande kris” eller en bredare kollaps av Rysslands ekonomi, tillägger han.
Efter 18 månader av krig och isolering börjar ryssarna vänja sig vid dåliga nyheter. Ryssland är nu det mest sanktionerade landet i världen. Landets centralbank kommer att hålla ett extra möte på tisdag för att diskutera en eventuell räntehöjning, men har sagt att den inte ser något hot mot den finansiella stabiliteten. Den nuvarande räntan är 8,5 procent.
Om Vikingen
Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)