Den norska börsen domineras av energi, sjöfart och fiske
Den norska börsen, Oslo Børs har en unik position för företag inom energi-, sjöfarts- och fiskesektorerna. Företag inom dessa sektorer vänder sig till den norska aktiemarknaden för att skaffa kapital, få tillgång till likviditet för sina aktier och dra nytta av en rad världsledande investeringsanalyser tillgängliga i Oslo. Investerare som är intresserade av dessa sektorer ser till Oslo-marknaden för tillgång till norska och internationella företag av hög kvalitet.
Energi
Norge är världens tredje största naturgasexportör och den femte största oljeexportören, vilket gör landet ledande inom energiproduktion och handel. Mätt i antalet börsnoterade bolag är Oslobörsen den näst största i Europa för energibolag i allmänhet och den näst största i världen för företag inom oljeservicesektorn i synnerhet.
Sjöfart
Norge är för närvarande världens femte största sjöfartsnation. Mätt i antalet börsnoterade bolag är Oslo den största värdepappersmarknaden för sjöfart i Europa, och den näst största globalt.
Fiske
Norge är världens näst största exportör av fisk och andra skaldjursprodukter. Oslo Børs är världens största och viktigaste finansiella marknad för skaldjurssektorn.
Oslo Børs ASA är Norges enda reglerade marknadsplats för handel med aktier, egenkapitalbevis och andra värdepapper, som derivat och förpliktelser. I 2019 blev Oslo Børs en del av Euronext, och har blivit marknadsförd som Euronext Oslo Børs sedan juni 2024.
Historik
Oslo Børs etablerades genom en egen lag den 18 september 1818, då under namnet Christiania Børs. Det var utformat för att ge köpmän en plats där de kunde träffas och handla nyheter och kommersiella varor, som timmer. Det var inte förrän 1881 som det blev en officiell börs och började notera och handla med värdepapper. Börsen bytte namn till Oslo Børs i början av 1900-talet.
Handeln på Christiania Børs startade den 15 april 1819, men det var först den 1 mars 1881 som aktiehandeln påbörjades 16 obligationsserier och 23 aktier, inklusive Norges Bank togs upp till handel.
Oslobörsen var den första norska börsen som etablerades, men etableringen följdes snabbt av lokala börser i Trondheim (1819), Bergen (1837), Kristiansand (1837), Drammen (1839), Stavanger (1878), Kristiansund (1894), Skien (1895 , Ålesund (1905) Sandefjord (1912), Haugesund (1914) och Fredrikstad (1921).
Oslo Børs har emellertid alltid haft huvudmarknaden för börsnoterade aktier och obligationer, de lokala börserna ägnade sig vanligtvis åt valutakurser och råvaruhandel, även om de också hade viss börsverksamhet. Efter första världskriget blev Oslo Børs den enda börsen med någon betydande aktiehandel.
Per september 2024 fanns det 332 företags aktier noterade på den norska börsen.
Handeln på Oslo Börs sker i norska kronor.
När mäklarfirmorna ökade i popularitet i Norge i slutet av 1990-talet tappade handlare behovet av att träffas personligen för att underlätta deras transaktioner. Som ett resultat blev OSL privat och blev ett aktiebolag 2001. Oslo Børs VPS Holding ASA, som bildades som ett resultat av sammanslagningen av Oslo Børs och VPS Holding, övertog officiellt ägandet av börsen i 2007.
Oslo Børs samarbetar om bland annat handelssystem med London Stock Exchange. Börsen samarbetar även med börserna i Singapore och Toronto (Kanada) om sekundärnotering av företag.
Som en del av ett försök för nordiska börser att attrahera fler internationella investeringar gick Oslobörsen med i NOREX-alliansen 2000. NOREX inkluderar även börserna i Stockholm, Köpenhamn och Island, och tillhandahåller en gemensam handelsplattform och strömlinjeformade regler för deltagarna.
Företagsstruktur
2006 köpte Oslo Børs 50 % av aktierna i NOTC, den norska marknadsplatsen för onoterade aktier. 2017 köpte Oslo Børs ut Verdipapirforetakenes Forbund, så att bolaget blev helägt.
2012 köpte Oslo Børs cirka 71 % av aktierna i fiskderivatbörsen Fish Pool, och äger från och med 2020 ca. 97 % av aktierna.
Nasdaq och Euronext lade båda konkurrerande bud för att ta kontroll över Oslobörsen i ett försök att utöka sitt globala fotavtryck. Även om börsens större aktieägare stödde budet från Nasdaq, drogs budet tillbaka i maj 2019 efter att landets finansdepartement godkänt ett konkurrerande bud av Euronext. Förvärvet slutfördes i juni 2019 då Oslo Børs VPS blev en del av Euronext-gruppen.
2021 sålde Euronext Oslo Market Solutions för att fokusera på koncernens kärnverksamhet.
Marknadsplatser
Euronext Oslo Børs erbjuder notering och handel med aktier, aktiecertifikat, ETPer, ränteprodukter och derivatprodukter på fyra olika marknadsplatser: Euronext Oslo Børs (huvudlista), Euronext Expand Oslo, Euronext Growth Oslo och Nordic ABM.
Euronext Oslo Børs är den största marknadsplatsen, som ofta kallas huvudlistan, där aktier, aktiecertifikat, ETPer (börshandlade fonder och skuldebrev), derivat och räntor noteras och handlas.
Euronext Expand Oslo etablerades i maj 2007, under namnet Oslo Access, som ett alternativ till huvudlistan Euronext Oslo Børs. Euronext Growth Oslo etablerades 2016 under namnet Merkur Market, och är en så kallad multilateral handelsfacilitet, där regelverket är mindre omfattande än för bolag noterade på Euronext Oslo Børs och Euronext Expand Oslo. Nordic ABM etablerades i juni 2005 som en alternativ marknadsplats för räntebärande värdepapper.
Euronext Oslo Börs
Euronext Oslo Børs är den marknadsplats som ofta kallas huvudlistan. Detta är en reglerad marknadsplats och majoriteten av aktiehandeln på Euronext Oslo Børs sker här.
Euronext Expand Oslo
Euronext Expand Oslo är en reglerad och auktoriserad marknadsplats under överinseende av Oslo Børs. Syftet är att ha ett erbjudande till bolag som inte har den historik eller storlek som krävs för huvudlistan Euronext Oslo Børs, men ändå ge dem de fördelar som uppnås genom att ha aktier noterade på en reglerad marknad.
Euronext Expand Oslo är avsedd för företag som vill vara noterade på en reglerad marknadsplats, men som inte uppfyller kraven för notering på Oslo Börs. Huvudmålgruppen är företag som inte uppfyller kraven för tre års verksamhet, men marknadsplatsen kan också vara ett alternativ för företag som inte har tillräckligt många aktieägare för att bli noterade på Euronext Oslo Børs.
Euronext Expand Oslo har tillstånd från Finansdepartementet att verka som en reglerad marknadsplats för aktiehandel i Norge. I stort sett gäller samma lagstiftning som för huvudlistan Euronext Oslo Børs. Den första arbetsdagen för Euronext Expand Oslo var den 2 maj 2007.
Euronext Growth Oslo
Euronext Growth Oslo är en multilateral handelsplattform (MTF) skapad av Euronext Oslo Børs. Både antagningskraven och de löpande rapporteringsskyldigheterna efter antagningen är enklare och mindre omfattande än på Euronext Oslo Børs och Euronext Expand Oslo.
Nordic ABM
Nordic ABM är en lista för notering av obligationer där Euronext Oslo Børs bestämmer reglerna efter samråd med marknadsaktörer. Nordic ABM är inte en reglerad marknad eller multilateral handelsfacilitet som omfattas av reglering i börslagen eller lagen om värdepappershandel.
Oslo Connect är en OTC-marknadsplats för derivat som är reglerad som en multilateral handelsfacilitet. Deltagare i Oslo Connect måste teckna ett avtal med Oslo Børs och ett samarbetande clearinghus.
Aktier
I Norge kan ett publikt aktiebolag (ASA) noteras på Euronext Oslo Børs marknadsplatser. Det är upp till bolaget självt att ansöka om notering, men bolaget ska uppfylla gällande krav, vilket inkluderar antal ägare (spridning), antal aktier, marknadsvärde och historik. Det bör noteras att Børsen ställer bland annat strikta krav för behandling av konfidentiell information och publicering av insiderinformation.
Företag som uppfyller kraven för notering kommer att få mycket lättare tillgång till kapital genom emissioner. Många investerare investerar uteslutande i värdepapper noterade på en börs. Sådana papper är lättare att sälja.
OBX-indexet består av de 25 mest omsatta aktierna noterade på Oslo Börs. OBX-index är handelbart, det vill säga du kan köpa och sälja noterade terminer och optioner på indexet. Du kan med andra ord få samma exponering genom att köpa en indexprodukt som om du köpte alla aktier (viktade) som ingår i indexet. Rangordningen baseras på en sexmånaders omsättningsperiod. Indexet justeras var tredje fredag i juni och december.
OSEBX – Oslo Børs Benchmark Index, även kallat huvudindex, är ett investeringsbart index som inkluderar de största och mest omsatta aktierna bland bolagen noterade på Euronext Oslo Børs huvudlista. OSEBX och OBX är index som ingår i OBX®-familjen och revideras i mars och september varje år.
Derivat
Derivat noterades första gången på Euronext Oslo Børs den 22 maj 1990.
Valuta
Fram till 1991 växlades valuta på Euronext Oslo Børs. Idag sker valutahandel i Norges Bank.
Är Oslo Börs en EU-reglerad marknad?
Ja, eftersom Oslo Börs ägs av Euronext och verkar på EU-marknaden är börsen EU-reglerad. Men till skillnad från Euronexts andra börser är Oslobörsen inte en tillväxtmarknad för små eller medelstora företag (SME). Små och medelstora företag är utformade för att ge fördelar till företag som annars inte uppfyller kriterierna för tillträde till Euronexts reglerade marknader.
Hur köper jag norska aktier?
Det bästa sättet att köpa norska aktier är om du kan handla på Oslo Börs. Det går att handla norska aktier genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Du kan också handla norska aktier på marknader i USA genom att köpa något som kallas American Depositary Receipt (ADR).
En ADR är ett certifikat som du köper på en amerikansk börs som representerar ett specificerat antal aktier i ett utländskt företags aktier. Den 12 maj 2022 fanns det bara tre norska företag med ADR noterade på amerikanska börser: Equinor (EQNR), Idex Biometrics (IDBA) och Opera (OPRA).
Sammanfattning
Även om Norge inte är en EU-medlemsnation, har företaget som äger Oslobörsen, Euronext, sitt huvudkontor i Amsterdam. Oslobörsen är en reglerad EU-marknad och är Norges enda reglerade börs som omfattar cirka 340 företag och ett antal andra finansiella instrument.
Vikingen erbjuder kursdata på norska aktier
Norska Börsen, Vill du ha bättre koll på aktier från Norge? Här finner du populära bolag som Statoil och Norwegian.
Det kan Du göra genom att addera tillägget Norska aktier från så litet som 78 kronor per månad.
Om Vikingen
Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)