Den gyllene spannmålscykeln

Spannmål tenderar att handlas till eller nära sin produktionskostnad tills det uppstår en försörjningsstörning vid vilken tidpunkt priserna historiskt sett har rört sig dramatiskt högre. Med tiden när produktionen ökar och/eller efterfrågan minskar, byggs lagren upp igen och priserna trendar tillbaka mot produktionskostnaden igen.

Spannmål tenderar att handlas till eller nära sin produktionskostnad tills det uppstår en försörjningsstörning vid vilken tidpunkt priserna historiskt sett har rört sig dramatiskt högre. Med tiden när produktionen ökar och/eller efterfrågan minskar, byggs lagren upp igen och priserna trendar tillbaka mot produktionskostnaden igen.

Spannmålscykeln på spannmålsmarknader är i sin kärna kosmisk. Tänk på att växtsäsonger dikteras av lutningen av jordens axel i närheten av solen. Som sådan finns det bara en skörd per år , i Nordamerika.

Det finns år då produktionen överstiger efterfrågan och priserna är låga. Alternativt finns det år då produktionen släpar efter efterfrågan och priserna stiger. Variabiliteten i produktionen inför en stadig, och ofta växande efterfrågan, sätter scenen för spannmålsmarknadscykeln. Denna cykel har upprepats genom historien och erbjuder dem som känner igen cykeln en möjlighet till potentiell vinst. Därför refererar vi till cykeln som den gyllene spannmålscykeln.

Att observera

Typiskt överstiger spannmålsproduktionen efterfrågan. Överskottet hålls i lager som ska dras ner under år då efterfrågan överstiger produktionen. När produktionen överstiger efterfrågan kommer marknadspriserna att dras mot produktionskostnaden, vilket effektivt pressar en bondes vinstmarginaler. Lägre vinstmarginaler kan, och gör det ofta, resultera i att färre hektar planteras. Historiskt sett har vi sett att när marknadsvillkoren förändras och priserna stiger, vänder bönder kursen och planterar fler tunnland.

Denna cykel utspelade sig i läroboksform under det föregående decenniet (2010-2019).

Under 2010 – 2012 ledde ett vädermönster i La Niña till dåliga odlingsförhållanden i nyckelområden över hela världen. Som sådan släpade majsproduktionen efter i förhållande till efterfrågan och priserna steg avsevärt högre, från cirka 3,50 USD per bushel till mer än 8,00 USD per bushel vid toppnivåerna. Högre priser gav amerikanska bönder det incitament som behövdes för att plantera fler tunnland. Mellan 2010 och 2012 ägnade de amerikanska bönderna ytterligare 9,1 miljoner hektar åt majsproduktion. Det motsvarade en ökning med mer än 10 procent under två skördeår.

De ytterligare planteringarna ledde till ökad skörd och USA:s majslager började växa. År 2016 handlades majsterminer i första månaden tillbaka nära produktionskostnaderna som vi uppskattar till cirka 3,50 USD per bushel.

Majs fortsatte att handla till eller nära produktionskostnaden under resten av decenniet.

Kommer cykeln att upprepas?

Spannmålscykeln har upprepats gång på gång. Ändå garanterar inte den historiska repetitiva karaktären av denna cykel att den kommer att fortsätta på obestämd tid. Ny teknik kan leda till ökad avkastning och mer konsekvent produktion. Efterfrågan kan fluktuera när konsumenttrender förändras. Det kan till exempel innebära en ökad användning av biobränslen jämfört med till exempel djurfoder. Ändå garanterar lagen om utbud och efterfrågan nästan att när utbudet krymper eller växer i förhållande till efterfrågan kommer priserna att gå framåt eller minska.

I dag ligger spannmålspriserna ligger på en historiskt hög nivå. Som sådan är det troligt att produktionen kommer att öka under de kommande 1–2 skördeåren och hjälpa till att återuppbygga försörjningen och därigenom pressa priserna tillbaka mot produktionskostnaden. Därmed inte sagt att vi har sett topparna, även om vi mycket väl kan ha sett det. Detta är dock att säga att vi någon gång tror att priserna kommer att sjunka tillbaka mot produktionskostnaden.

Timing kontra Time In

För att vara säker kan (och historiskt har) priserna röra sig i sidled under betydande tidsperioder.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *