Att investera på börsen i Danmark

Köpenhamnsbörsen, eller CSE (danska: Københavns Fondsbørs, officiellt NASDAQ Copenhagen A/S) är den största börsen i Danmark. Börsen, som har gamla anor, blev aktiebolag 1996 och har sin verksamhet förlagd till Danmarks huvudstad Köpenhamn. CSE ingår sedan januari 2005 i Nasdaq, då dåvarande OMX köpte upp den för 164 miljoner euro.

Köpenhamnsbörsen, eller CSE (danska: Københavns Fondsbørs, officiellt NASDAQ Copenhagen A/S) är den största börsen i Danmark. Börsen, som har gamla anor, blev aktiebolag 1996 och har sin verksamhet förlagd till Danmarks huvudstad Köpenhamn. CSE ingår sedan januari 2005 i Nasdaq, då dåvarande OMX köpte upp den för 164 miljoner euro.

Københavns Fondsbørs är ett företag som förmedlar kapitalanskaffning för företag via handel med värdepapper. Börsverksamheten startade i Christian IVs börsbyggnad, byggd på 1620-talet för att fungera som råvarubörs. Köpenhamnsbörsen (CSE) grundades 1808 som Danmarks värdepappersbörs. 1974 blev lokalerna för små och den danska börsen flyttade till Nikolaj Plads 6.

1996 omvandlades Köpenhamnsbörsen från en självständig institution till aktiebolag i samband med den så kallade börsreformen II, som avskaffade börsmonopolet. Aktiekapitalet fördelades med 60 % till handelsmedlemmarna och med 20 % till såväl aktie- som obligationsutgivare.

1998 gick CSE in i NOREX-alliansen med Stockholmsbörsen. NOREX växte så småningom till att omfatta börser i Oslo, Island och regionala marknader eftersom man försökte dra nytta av större internationella investeringsmöjligheter genom att använda en gemensam handelsplattform och regelverk.

NOREX blev tillsammans med Köpenhamnsbörsen medlem i OMX Exchange-gruppen 2005, som sedan blev en del av Nasdaq 2008. Nasdaq Nordic är Nasdaqs dotterbolag som inkluderar börserna Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors och Island.

2005 övertogs bolaget av det svenska bolaget OMX som även drev börser i övriga nordiska och baltiska länder. 2008 noterades OMX under det amerikanska bolaget Nasdaq, Inc. och den skandinaviska verksamheten drevs sedan fram till 2014 under namnet NASDAQ OMX, och den danska verksamheten under namnet NASDAQ OMX Copenhagen/NASDAQ OMX Copenhagen. Den 1 oktober 2014 upphörde namnet OMX och den danska filialen har sedan dess haft namnet Nasdaq Copenhagen. I allmänheten används fortfarande namnet Köpenhamnsbörsen oftast.

De 25 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen utgör C25-index. Det finns en börshandlad fond som följer detta index, XACT OMXC25 ESG (UCITS ETF). Ett annat index som det ofta refereras till är OMX C20.

CSE förvaltar OMX C20, ett aktieindex som lanserades 1989 och innehåller 20 av börsens blue chip-bolag. C20 är Danmarks främsta benchmark-aktieindex. Investerare kan köpa eller sälja terminer och optioner med C20-index som underliggande tillgång. OMX C25-aktieindexet lanserades 1996 som är ett andra marknadsvärdevägt, friflytningsjusterat och index med tak. C25-indexet innehåller de 25 största och mest omsatta aktierna på Nasdaq Copenhagen.

Den danska ekonomin

Danmarks ekonomi är bland de mest utvecklade i världen. “Danmarks ekonomi presterar särskilt bra när det gäller administrativ effektivitet. Politiker för öppen marknad upprätthåller flexibilitet, konkurrenskraft och stora handels- och investeringsflöden, och den transparenta och effektiva reglerande och rättsliga miljön uppmuntrar robust entreprenörsverksamhet. Bankregleringar är förnuftiga och utlåningsmetoder är försiktiga “, enligt Heritage Foundation.

Moderbolaget Nasdaq uppger att det är “skaparen av världens första elektroniska aktiemarknad, dess teknologi driver mer än 90 marknadsplatser i 50 länder och 1 av 10 av världens värdepapperstransaktioner. Nasdaq är hem för cirka 3 900 totala noteringar med ett marknadsvärde på cirka 13 biljoner dollar.”

Danska utdelningsaktier

Det finns flera bra aktier i Danmark. Att köpa danska aktier, med eller utan utdelning, kan vara ett bra sätt att diversifiera portföljen på och få exponering mot sektorer som är underrepresenterade i Sverige. Det gör att många svenska sparare väljer att investera i aktier i Danmark.

I skrivande stund finns det cirka 190 noterade aktier i Danmark. I Danmark finns det flera stora företag som är världsledande inom den sektor som de är verksamma i. Många av dessa råkar samtidigt vara stabila utdelningsaktier.

Vad är källskatten i Danmark?

Källskatten är 27 procent i Danmark.

Vilket konto är bäst för danska aktier?

För de flesta är det mest lönsamt att spara i en kapitalförsäkring. Det beror på att försäkringsbolaget (banken) ofta kan begära tillbaks hela källskatten på utdelningar inom ett par år.

Handla aktier på danska börsen

Det går att handla aktier på börsen i Danmark genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. Kontrollera att den mäklare du väljer begär tillbaka skatten.

Vikingen erbjuder kursdata på danska aktier

Danska Börsen, Vill du ha bättre koll på aktier från Danmark? Här finner du populära bolag som Coloplast, Pandora och Vestas.

Det kan Du göra genom att addera tillägget Danska aktier från så litet som 78 kronor per månad.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *