Att investera i utländska aktier kan komma att minska risken i din aktiedepå

Nivån på den globala ekonomiska och geopolitiska turbulensen under de senaste åren har lett till frågor om vad den rätta mixen av internationell exponering är. En följdfråga som uppstår är om du bör äga några utländska aktier. I den här artikeln diskuterar vi den internationella exponeringens roll i dina investeringar och hur diversifiering till internationella investeringar kan hjälpa dig att uppnå dina investeringsmål. Vi kommer också att svara på några av de vanliga frågorna vi har fått.

Nivån på den globala ekonomiska och geopolitiska turbulensen under de senaste åren har lett till frågor om vad den rätta mixen av internationell exponering är. En följdfråga som uppstår är om du bör äga några utländska aktier. I den här artikeln diskuterar vi den internationella exponeringens roll i dina investeringar och hur diversifiering till internationella investeringar kan hjälpa dig att uppnå dina investeringsmål. Vi kommer också att svara på några av de vanliga frågorna vi har fått.

Ett globalt perspektiv på diversifiering: de långsiktiga fördelarna

Svenska aktier är naturligtvis mest utsatta för de trånga ekonomiska krafterna på den svenska marknaden, precis som amerikanska aktier är mest utsatta för vad som händer på den amerikanska marknaden. Däremot kan utländska aktier ge exponering för ett bredare utbud av ekonomiska och marknadskrafter över regioner och nationer. Olika marknader och ekonomier kan och ger ofta avkastning som varierar från den amerikanska marknaden.

I nedanstående tabell visas industrisektorer i Sverige tillsammans med bland annat börsvärde och antal aktier. Vissa sektorer finns inte alls representerade på den svenska börsen, till exempel oljebolag, varför det krävs ett köp av utländska aktier för att få denna exponering.

Sektor Börsvärde Industrier Aktier
Kommersiella tjänster 308.345B SEK 4 74
Kommunikationer 409.799B SEK 3 12
Konsumentvaror 657.809B SEK 7 37
Icke hållbara konsumentprodukter 735.891B SEK 7 31
Konsumentservice 74.522B SEK 8 30
Distributionstjänster 132.964B SEK 3 34
Elektronisk teknik 1.018T SEK 9 94
Energimineraler 1.511T SEK 3 26
Finans 5.217T SEK 10 158
Hälsotjänster 34.003B SEK 3 10
Hälsoteknik 2.505T SEK 5 197
Industriella tjänster 303.209B SEK 4 45
Diverse 14.339B SEK 1 8
Icke-energimineraler 358.809B SEK 6 35
Processindustrier 660.818B SEK 8 41
Producenttillverkning 4.883T SEK 9 107
Detaljhandel 343.947B SEK 7 37
Tekniska tjänster 771.588B SEK 4 190
Transporter 280.805B SEK 4 34
Verktyg 50.241B SEK 2 12

Över tid kan diversifieringen av avkastningen från exponering mot internationella investeringar gynna investerare. I alla marknadsmiljöer kan spridning av investeringar över inhemska och internationella möjligheter positionera din portfölj för att dra nytta av den eller de regioner som presterar bra vid en viss tidpunkt och hjälpa till att kompensera för områden som kan vara underpresterande.

Varför är exponering mot internationella aktier fortfarande meningsfullt i dagens ekonomiska miljö?

Det är en bra fråga. Förklaringen börjar med att definiera termen vi har hört mycket av den senaste tiden i pressen – avglobalisering.

“I mycket allmänna termer är “avglobalisering” frikopplingen, eller minskningen av ömsesidigt beroende och integration mellan världens ekonomier. Det är motsatsen till en globaliseringstrend sedan slutet av andra världskriget, en trend som har tagit fart under de senaste 30 åren. Ett bra exempel på avglobalisering skulle vara trycket i USA för att använda inhemska olje- och gaskällor istället för att vara beroende av utländska nationer för energibehov. Ett annat skulle vara svenska företag som köper lätttillverkade varor i Skövde istället för utomlands.

Det finns både för- och nackdelar med avglobalisering. När länder avglobaliserar bygger de upp sin interna kapacitet och deras verksamhet växer. De blir självförsörjande och går bort från beroendet av andra länder. Uppsidan är att det på längre sikt kan innebära mer diversifiering av producenter, förbättrad priskonkurrens och större ekonomiskt oberoende från land till land. Vad det betyder är att när den amerikanska ekonomin är nere kan vissa internationella ekonomier vara uppe och vice versa. Den diversifieringen kan vara bra för din portfölj på lång sikt.

Nackdelen är att avglobalisering kan skapa osäkerhet när investerare anpassar sig till en förskjutning bort från globalt beroende mellan nationers ekonomier. Detta sätter press på internationella aktier när företag hanterar leveranskedjan och arbetsfrågor, många förvärras av pandemin. De dramatiska förändringarna på marknaden, särskilt under de senaste två åren, har skapat en missuppfattning om att avglobalisering redan har inträffat. Verkligheten är att en sådan betydande omvandling inte sker över en natt, eller ens under några år. Det är en långsiktig process vars resultat kommer att ta lång tid att spela ut, på samma sätt som globaliseringen tog många år.

Vi måste också se till att vi vet vad vi menar när vi säger ‘internationell. Det finns utvecklade internationella marknader som Tyskland, England och Frankrike. Dessa marknader representerar 71 procent av icke-amerikanska aktier och har avancerade ekonomier, utvecklad infrastruktur och en högre levnadsstandard. Den andra gruppen av icke-amerikanska aktier kommer från tillväxtmarknader, ibland kallade emerging markets som Kina, Indien eller Brasilien. Många tillväxtmarknader har mindre utvecklade marknader, mindre avancerade ekonomier och infrastruktur och en lägre levnadsstandard. De tenderar också att ha högre volatilitet, en yngre befolkning och snabb ekonomisk tillväxt.

Att investera i utländska aktier – utmaningar och möjligheter

Den kortsiktiga utsikten för internationella investeringar möter lite motvind.

Utmaningar för EUs energikomplex. Ryssland/Ukraina-konflikten har stört energiproduktionen. Varje ransonering av energianvändning, frivillig eller ofrivillig, kan ha en negativ inverkan på produktion, verklig aktivitet och tillväxt för regionen. Detta kan orsaka brist/ransonering av energi under den kommande vintersäsongen, vilket ytterligare utmanar Europas ekonomiska utsikter.

Fortsatt styrka i amerikanska dollar – En stark dollar är en blandad välsignelse. En stark dollar betyder att det är billigare för amerikanska konsumenter att köpa importerade varor och för amerikanska turister som reser utomlands. Men det betyder också att det är dyrare för utländska konsumenter och företag att köpa amerikanska varor, och det skadar amerikanska företag.

För den mer ekonomiskt känsliga E.U. och tillväxtmarknader betyder det att amerikanska varor är dyrare. När man investerar internationellt växlas amerikanska dollar till lokal valuta – och vice versa när en investering säljs. Dessa utbyten kan påverka värdet av och i slutändan avkastningen på en investering. Fram till mitten av året 2022 har styrkan i dollarn varit en betydande motvind för utvecklingen av icke-amerikanska aktier. Ett annat land som har problem med sin starka valuta är Schweiz, vars valuta just testat sin all time high nivå mot en rad olika andra länders valutor.

Räntor i Europa – Europeiska centralbanken (ECB) har precis påbörjat sin räntehöjningscykel, vilket kan bromsa den europeiska ekonomiska tillväxten ytterligare. Detta är viktigt eftersom de europeiska marknaderna, kollektivt, är lika stora som den amerikanska marknaden och representerar en stor del av icke-amerikanska aktier.

Avtagande global konsumentefterfrågan kommer att tynga tillväxtmarknaderna och Kina. I mitten av juli 2022 var inflationen runt nio procent i USA. Inflationen kommer att förbli hög i Latinamerika i år – från en prognos på nästan åtta procent i Brasilien till 4,5 procent i Peru. Detsamma gäller för Östeuropa, där inflationen som högst legat på 22 procent. Tillväxtmarknaderna i Asien, Thailand, till exempel, där inflationen ligger på 6,2 procent, kommer sannolikt att se mer åtstramning av politiken. När inflationen har värmts upp har efterfrågan avtagit på många icke-nödvändiga varor, som semester och stora hushållsapparater.

Pandeminblev en accelerator för avglobalisering. Under pandemin när Kina stängdes ner var halvledare inte tillgängliga i USA. Detta gjorde nya bilar svårare att tillverka, vilket drev upp priserna på nya och begagnade bilar. Detta är ett bra exempel på globaliseringens baksida.

Kina förväntas återhämta sig, men bara måttligt. Kinas “noll covid”-politik försenade den ekonomiska återhämtningen där, vilket utökar oro för leveranskedjan, även när mycket av resten av världen öppnade igen. Ju längre tid det tar för Kina att återgå till det normala, desto längre tid tar det för resten av världen att återhämta sig.

På ytan verkar dessa faktorer måla upp en utmanande bild. Det finns emellertid möjligheter att investera i internationella aktier, och många anledningar till varför exponering mot internationella aktier fortfarande är vettigt som en långsiktig strategi. Medan investerare upplever utmaningar idag, är det långsiktiga perspektivet viktigt att ha i åtanke.

Möjligheten att dra nytta av internationell exponering

Historiskt sett har den amerikanska aktiemarknaden inte alltid varit bäst. Faktum är att denna aktiemarknad endast varit den bästa under fyra år sedan 1988. Det är samma sak för Schweiz, och lägre än Österrike som faktiskt haft en väldigt bra utveckling under flera tillfällen. Sannolikheten för att du har österrikiska aktier i din depå är nog ganska liten.

Även om amerikanska aktier har presterat bättre än de flesta icke-amerikanska utvecklade marknader som helhet under den senaste 10-årsperioden, betyder det inte att det alltid har varit fallet ─ eller att det kommer att fortsätta i framtiden. Till exempel, under perioden 1 januari 1970 till och med i juli 2022, har Hongkong, Danmark, Sverige, Nederländerna och Schweiz alla haft en högre genomsnittlig avkastning än den amerikanska aktiemarknaden. Trots dessas ekonomiers mindre storlek, hjälper exemplet att illustrera vikten av diversifiering, eftersom det ofta finns ett annat land än som är bäst presterande.

Får jag inte tillräckligt med internationell exponering med multinationella företag?

Medan investerare får viss utländsk exponering av att investera i multinationella företag (generellt definierade som ett företag som genererar minst 25 procent av intäkterna utanför sin hemmamarknad), i den meningen att dessa företag tjänar på ekonomisk tillväxt utomlands, bör investerare äga utländska aktier, av flera skäl.

Multinationella företag tenderar att representera vissa delar av den globala industrin och inte andra. Till exempel, genom att bara äga amerikanska multinationella företag kommer investerare sannolikt att hamna i en mängd teknik- och hälsovårdsföretag. Men de skulle vara underrepresenterade i andra viktiga delar av den globala ekonomin, som basmaterial.

Dessutom faller de flesta amerikanska multinationella företag i kategorin Large Cap, de företag med 10 miljarder USD eller mer i börsvärde. Forskning har visat att fördelarna med internationell diversifiering är störst när man investerar i mindre företag, och att internationella småbolagsaktier bidrog till att diversifiera aktieportföljer för amerikanska investerare mer än stora aktier, så kallade large caps. Amerikanska multinationella företag ger liten exponering mot internationella aktier ur investeringsavkastningssynpunkt, även när en hög andel av intäkterna kommer från utlandsförsäljning.

Investera utanför den egna marknaden: Sätta risk i perspektiv, söka möjligheter

Även om fördelarna med att investera internationellt är allmänt accepterade, är många investerare fortfarande tveksamma till att investera utomlands, främst för att de tror att det är mycket mer riskabelt att investera utomlands. Det är viktigt för investerare att förstå några av de primära globala investeringsriskerna, som valuta, politiska risker, räntor och likviditet. Även om enskilda länders marknader kan vara mer volatila/riskfyllda än den egna hemmamarknaden, visar historiska data att investeringar globalt kan resultera i liknande volatilitet som i på det egna landets aktiemarknad, vilket kan vara överraskande för många investerare.

För många investerare är “maximal drawdown” eller betydande marknadsnedgång ett mer intuitivt sätt att definiera risk över en given period. Det definieras som maximal förlust i en topp-till-dal nedgång innan en ny topp uppnås.

Vilken är den rätta mixen av internationell exponering på lång sikt?

Även om det kan finnas kortsiktiga fluktuationer i utvecklingen för internationella aktier, är det på lång sikt vår uppfattning att det är vettigt att behålla internationell exponering. En av metoderna vi använder är något som kallas Modern Portfolio Theory (MPT). MPT föreslår att du investerar på den globala marknaden, med varje tillgångsklass viktad till dess börsvärde. Den amerikanska marknaden är ~61% av den globala marknaden, så enligt MPT bör en investerare ha ~61% av sitt kapital investerat i USA och resten (~39%) i icke-amerikanska aktier.

Varje investerares behov är emellertid olika. Att komma fram till den rätta balansen av internationell exponering på längre sikt beror på både rigorös process och historisk erfarenhet. Tillgångsallokering är ett av de viktigaste besluten som investerare fattar.

Volatiliteten i en portfölj som från början endast bestod av amerikanska – eller svenska – aktier minskar när utländska aktier läggs till portföljen stegvis. Historiskt sett minimeras portföljrisken när icke-amerikanska aktier representerar mellan 35 % och 40 % av den totala aktieexponeringen, vilket återspeglar en potentiell optimal diversifieringspunkt.

En annan anledning att äga internationella aktier på lång sikt är att värderingar är mer attraktiva utomlands. Akademiska studier visar att värderingar under genomsnittet för internationella aktier idag tyder på en avkastning över genomsnittet under de kommande 15-20 åren. Det betyder att icke-amerikanska aktier prissätts till en rabatt i förhållande till sina amerikanska motsvarigheter. Billigare värderingar nu för dessa aktier tyder på att de har potential att leverera avkastning över genomsnittet på lång sikt. Detta kom emellertid att förändras av den osäkra ekonomiska och politiska miljön under covid-19-pandemin, där investerare betalade en premie för den lägre volatiliteten och mer stabila, förutsägbara avkastningar som erbjuds av amerikanska aktier.

Hur bestämmer du hur stor exponering för utvecklad kontra tillväxtmarknader du ska ha?

Det finns några övertygande skäl att göra allokeringar till tillväxtmarknader. Till att börja med representerar de cirka 11 % av det globala börsvärdet. Det har skett en betydande ökning av tillväxten på tillväxtmarknader under de senaste 10 åren. Historiskt sett har tillväxtmarknader levererat högre genomsnittlig avkastning, om än med högre volatilitet, än de utvecklade marknaderna. Data visar också att enskilda tillväxtmarknader är relativt okorrelerade mellan länder, så risken för att investera i alla länder som grupp (mot enskilda länder) är lägre.

Behöver du veta mer?

Vi har berört grunderna för att investera i internationella aktier och några av de kort- och långsiktiga frågor och möjligheter att vara medveten om. Om du vill veta mer om hur internationella investeringar påverkar din förvaltade portfölj, boka tid för att prata med din rådgivare eller portföljförvaltare.

Tänk på att de flesta svenska mäklarföretag tar bra betalt när de växlar dina svenska kronor till utländsk valuta.  Nordnetoch Avanza. tar en valutaväxlingsavgift på 0,25 procent vid utländska affärer. Det motsvarar courtaget för miniaffärer på upp till 15 600 kronor per order. Robomarkets tar däremot inte ut någon växlingsavgift alls på amerikanska aktier vilket kan vara bra att veta.

Beskattning av utländska aktier

Utländska aktier beskattas som vanliga svenska aktier, men det är viktigt att komma ihåg att om de utländska aktier som du köper lämnar utdelning så skall de läggas in på en kapitalförsäkring i första hand och inte på ett investeringssparkonto.

Samma sak gäller ETFer, så kallade börshandlade fonder. Vad gäller detta instrument är det dessutom en fördel att de är hemmahörande på Irland, då är utdelningen helt skattefri. Blanda inte ihop var den börshandlade fonden är hemmahörande med vart den handlas. I Europa handlas de flesta börshandlade fonder på Xetra börsen i Tyskland även om de är hemmahörande på Irland, i Holland eller i Tyskland.

Processen att investera i utländska aktier och ETFer

Att investera i utländska aktier och ETFer kräver att du först skapar ett konto hos en mäklare. Efter att ditt konto har aktiverats kan du överföra pengar från ditt indiska bankkonto till mäklarens bankkonto. Efter att medlen har krediterats på din mäklares konto, kommer mäklaren att möjliggöra handel med utländska aktier. Är det allt som krävs? Vänta. Detta är bara en förenklad version av processen. Låt oss se det mer i detalj, tillsammans med några av de problem du troligen kommer att möta.

Valutaomvandling: Att investera i utländska aktier och ETFer innebär att konvertera svenska kronor till en utländsk valuta, till exempel den amerikanska dollarn.

Ska du investera i utländska aktier direkt?

Även om internationella fonder har förlorat indexförmånen, är det kanske inte det rätta valet för de flesta privata investerare att investera direkt i utländska aktier och ETFer. Förutom de krångel som diskuterats ovan måste du också ha kunskapen om att plocka aktier på utomeuropeiska marknader. Att hålla sig uppdaterad med internationella marknader och företag är inte allas kopp te. Därför bör endast företagsamma investerare som är villiga att göra det arbete som krävs överväga att investera direkt på utländska marknader.

För resten som vill diversifiera sig på utländska marknader är internationella aktiefonder som till exempel börshandlade fonder fortfarande det bästa alternativet på grund av sina långa kostnader.

Skäl att inkludera utländska investeringar i din portfölj

USA representerar för närvarande 60 % av den globala aktiemarknaden, Sverige cirka en procent. Det betyder att investerare med en extrem hembias ignorerar en stor del av aktieuniversumet. I själva verket skulle det ha fungerat för dig att göra det under de senaste 14,5 åren, men marknaderna är cykliska, så det är osannolikt att detta varar för evigt. Särskilt i dagens utmanande marknadsmiljö bör investerare tänka två gånger innan de ger utländska tillgångar den kalla axeln.

Ingen aktiemarknad dominerar för alltid

USA dominerar inte alltid den globala aktiemarknaden! När amerikanska aktier möter motvind kan utländska aktier stiga till tillfället. Ihållande perioder av överpresterande av en region har varit ganska vanliga historiskt.

Dessa anfall kan vara betydande. Tänk till exempel på det “förlorade decenniet” för amerikanska aktier som startade i början av 2000-talet. Mellan 2000 – 2009 var den kumulativa totalavkastningen för S&P 500 negativ 9,1 % jämfört med positiv 30,7 % för MSCI All Country World Index ex U.S..

Internationella aktier kan överträffa om amerikanska aktier kämpar

Grafiken ovan visar prestanda för S&P 500 vs MSCI EAFE. Under perioder då inhemska aktier gav en avkastning under genomsnittet gick internationella aktier bättre, med över 2 % i genomsnitt. Vidare, under alla rullande 10-årsperioder sedan 1971, var den bästa presterande nästan en myntkastning: USA gjorde det bara bättre 56% av tiden.

Eftersom att försöka tajma regimförändringar är mycket svårt i realtid utan att dra nytta av efterhand, finns det skäl att överväga att allokera både inhemska och utländska aktier till en tillgångsallokering.

Utländska aktier kan hjälpa till att minska risken i en portfölj

Att ha internationell exponering i din portfölj i början av 2000-talet och under hela den globala finanskrisen skulle ha varit en nyckelingrediens för att minska den totala risken och bibehålla en viss nivå av investeringsavkastning.

Som exempel, betrakta denna hypotetiska 60/40-portfölj av aktier till obligationer. Den enda amerikanska portföljen inkluderar S&P 500 och Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond-index medan den amerikanska och internationella portföljen allokerar 20 % av aktieexponeringen till MSCI All-Country World Index ex-U.S.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *