Att investera i norska utdelningsaktier

Att investera i utdelningsaktier kan ses som en del av målet att bygga långsiktigt välstånd. Om du är intresserad av att lära dig mer om utdelningsaktier, framförallt norska utdelningsaktier, så kan den här artikeln vara till hjälp.

Att investera i utdelningsaktier kan ses som en del av målet att bygga långsiktigt välstånd. Om du är intresserad av att lära dig mer om utdelningsaktier, framförallt norska utdelningsaktier, så kan den här artikeln vara till hjälp.

Vad är utdelningsaktier?

Utdelning är en typ av betalning som används av företag för att dela vinster med sina aktieägare. Utdelningar kan betalas ut på månads-, kvartals-, halvårs- eller årsbasis, vilket är ett sätt för investerare att få avkastning på sin investering. Den här artikeln kan hjälpa dig att bättre förstå utdelningsaktier.

Vad är utdelningar?

Utdelningar är betalningar som företag gör till sina aktieägare baserat på antalet aktier de äger.

Utdelning betalas vanligtvis när ett företag har överskott av kontanter som inte återinvesteras i företaget. Dessa överskottslikvida medel delas upp mellan aktieägarna och betalas ut till dem.

Hur fungerar utdelningar?

Om bolagsstämman fastställer utdelning meddelas aktieägare genom ett pressmeddelande, som vanligtvis innehåller följande information:

1. Deklarationsdagen, vilket är den dag då utdelningen fastställs av styrelsen. Tillkännagivandet kommer att inkludera utdelningsbeloppet, Ex-Dividend Datum, Avstämningsdatum och Utbetalningsdatum.

2. Ex-Dividend Date, vilket är det datum då aktien inte längre handlas med utdelningen. Om du köper aktier på eller efter Ex-Dividend Datum har du inte rätt till den kommande utdelningen. Normalt sätts Ex-Dividend Date till en arbetsdag före avstämningsdatumet.

3. Avstämningsdatum, vilket är när företag granskar listan över aktieägare för att avgöra vem som är berättigad att ta emot den kommande utdelningen. För att vara med i företagets böcker senast avstämningsdatumet måste en investerare köpa aktien minst två arbetsdagar före avstämningsdatumet, på grund av T+2-avvecklingsregeln på de flesta marknader (där transaktioner avvecklas två arbetsdagar efter att handeln genomfördes gjord).

4. Utbetalningsdagen, vilket är den dag aktieägarna kommer att få utdelningen

Utdelning betalas ofta ut kvartalsvis, men kan betalas ut på andra frekvenser (eller till och med som en engångsbetalning, för särskild utdelning). Beloppet som erhålls beror på antalet aktier du äger i det bolaget.

Till exempel, om du äger 100 norska utdelningssaktier och får 0,50 NOK för varje aktie, kan du få 12,50 NOK varje kvartal – eller 50 NOK årligen.

För att kvalificera dig för en utdelning måste du vara aktieägare. Det betyder att du redan måste vara noterad som en av bolagets aktieägare på avstämningsdagen.

Utdelningar är vanligtvis i förhållande till företagets övergripande finansiella hälsa, såväl som det pris till vilket deras aktier/aktier handlas.

När det är en högvärdig utdelning kan det tyda på att företaget är ekonomiskt friskt och rapporterar en god vinst.

Men utdelningar med högt värde kan också peka på tecken på att företaget inte har några framtida projekt planerade och använder dessa pengar för att betala aktieägarna (istället för att återinvestera dem).

För företag med en etablerad historia av utdelningar kan eventuella betydande minskningar av utdelningsbeloppen, eller eliminering av utdelningar helt och hållet, vara en varning om företagets ekonomiska hälsa. Å andra sidan kan det vara en signal om att ledningen har en plan för att återinvestera pengarna i företagets tillväxt. Det är därför det är viktigt att undersöka vilka företag du funderar på att investera i.

Hur utvärderar man utdelningsaktier?

Investerare kan beräkna flera nyckeltal för att bedöma aktiens utdelningstillförlitlighet och attraktivitet. Dessa förhållanden inkluderar:

1. Direktavkastning: Detta är ett förhållande som visar hur mycket ett företag betalar ut i utdelning varje år i förhållande till dess aktiekurs. Den beräknas genom att dividera den årliga utdelningen per aktie med priset per aktie. Detta kan ge dig en ungefärlig uppfattning om hur mycket inkomst du kan få för varje krona som investeras i företaget. En högre direktavkastning kan vara attraktivt, men det är viktigt att säkerställa att den höga direktavkastningen är hållbar.

I vissa fall kan vissa människor lägga all sin energi på vad utdelningen har varit, snarare än fluktuationen i aktiekursen. Detta är en mycket snäv syn, eftersom aktiekurserna är relaterade till ett företags resultat.

När en akties värde växer, växer efterfrågan på dessa aktier ofta med den. Som lagen om utbud och efterfrågan antyder, när efterfrågan ökar, gör priset det också. Eftersom utdelningen inte är direkt relaterad till aktiekursen, faller utdelningsavkastningen (beräknad genom att dividera den årliga utdelningen per aktie med priset per aktie) tekniskt sett.

2. Utdelningskvot: Utdelningskvoten anger hur stor andel av vinsten ett företag betalar ut till aktieägarna som utdelning. Den beräknas genom att dividera den årliga utdelningen per aktie med vinsten per aktie (EPS). Detta kan vara en indikator på hur genomförbar deras utdelningspolicy är. En lägre utdelningskvot (t.ex. 10% – 30%) kan signalera att företaget behåller mer vinst för tillväxt, medan en högre andel kan indikera ett starkt engagemang för att betala utdelningar. Men extremt höga utbetalningskvoter (t.ex. 55 %-75 %) kanske inte är hållbara.

3. Utdelningstillväxt: Detta förhållande mäter den årliga procentuella ökningen av ett företags utdelning per aktie. Konsekvent utdelningstillväxt över tid kan vara ett tecken på ett företags hälsa och stabilitet.

4. Dividend Coverage Ratio: Detta liknar utbetalningskvoten men fokuserar på kassaflödet. Den beräknas genom att dividera företagets operativa kassaflöde med den totala utdelningen. Detta förhållande indikerar hur väl företagets kassaflöde stödjer utdelningen.

5. Resultatavkastning: Detta är det omvända till förhållandet mellan pris och vinst (P/E). Den beräknas som vinst per aktie dividerat med priset per aktie, och hjälper investerare att jämföra avkastningen på investeringen från utdelningar med andra investeringsmöjligheter.

6. Förhållande mellan pris och utdelning: Detta är förhållandet mellan företagets aktuella aktiekurs och dess årliga utdelning. Det är användbart för att jämföra utdelningsresultatet för olika aktier.

7. Skuldsättningsgrad: Även om det inte är en direkt utdelningskvot, är det viktigt att överväga ett företags skuldnivå. Dela helt enkelt företagets totala skuld (kreditlinjer, banklån, etc.) med företagets totala tillgångar (fastigheter, utrustning, etc.). Denna typ av information finns vanligtvis i årsredovisningar för börsnoterade företag. En hög skuldsättningsgrad kan tyda på en mer riskfylld investering och kan påverka ett företags förmåga att upprätthålla utdelningar.

Var och en av dessa nyckeltal kan ge värdefulla insikter, men de bör användas i samband med en bredare analys av företagets övergripande finansiella hälsa, affärsmodell och branschtrender. Det är också viktigt att jämföra dessa förhållanden med branschriktmärken och historiska resultat.

Du kan också titta på deras tidigare utdelningstrender. Har det fördubblats under de senaste åren, eller har det sakta minskat? Hur mycket har det fluktuerat, om alls? Få tag i företagets årsredovisning, spendera lite tid på deras webbplats och fördjupa dig i deras affärsmodell för att hjälpa dig förstå deras tillväxtplan. Tänk på att det inte finns någon garanti för att ett företag kommer att betala utdelning. Ta det som hände under covidpandemin 2020 till exempel: Medan vissa företag med starka balansräkningar lyckades klara av den ekonomiska nedgången vi upplevde, var även några av de bästa företagen tvungna att dra ner på utdelningar under pandemin för att spara pengar.

Kom ihåg att utdelningsaktier inte är statsobligationer, som garanterar avkastningen på din kapital. Obligationsinnehavare betalas ut av operativt kapital, medan aktieägare betalas av vinst. Som ett resultat är utdelningsaktier föremål för makroekonomiska och företagsspecifika risker.

För- och nackdelar med att investera i utdelningsaktier

Fördelar med att investera i utdelningsaktier

Potential för inkrementell inkomst: Utdelningsaktier kan ge investerare en pålitlig inkomstkälla. Även om ingen investering är garanterad, kan den inkrementella inkomsten som erbjuds av utdelningsaktier hjälpa till att säkerställa att du tjänar åtminstone en partiell avkastning på din investering, och om företagets vinster ökar från år till år kan utdelningen som betalas till dig också öka.

Hjälper till med aktievärderingen: Företag som betalar utdelning tenderar att ha bra kassabalanser och kan därför anses vara ekonomiskt sundare av investerare.

Investerare använder ofta ett företags nuvarande och historiska utdelning som ett pålitligt riktmärke för ett företags finansiella hälsa. Faktum är att vissa investerare ser ett företags förmåga att betala utdelningar som en bättre indikator på ett företags tillväxt och lönsamhet än förändringar i ett företags aktiekurs. Detta kan hjälpa utdelningsaktier att behålla mer av sitt värde bland investerare under ekonomiska nedgångar.

Minskar risk och volatilitet: Vinster intjänade genom utdelningar kan hjälpa till att mildra förluster om aktiekurserna faller, vilket kan hjälpa investerare att minska volatiliteten och risken i sin portfölj.

Nackdelar med att investera i utdelningsaktier

Begränsad potential för vinster: Utdelningsaktier erbjuder vanligtvis inte betydande tillväxt. Det beror på att företag med hög tillväxt är mer benägna att återinvestera vinst tillbaka i företaget istället för att betala betydande utdelningar till aktieägarna.

Utdelningar är inte garanterade: Ingen investering garanteras någonsin. Företag kommer bara att betala utdelning till investerare när de har vinster att dela på. Om ett företags vinster minskar, kommer sannolikt även utdelningar till aktieägarna att minska.

Utdelningsfällor: Utdelningsfällor uppstår när ett företags direktavkastning får dem att framstå som en bättre investering än de faktiskt är. Om ett företags direktavkastning är för hög är den förmodligen ohållbar och kommer sannolikt att sjunka.

Norska utdelningsaktier

Nordnet listar 24 norska bolag som de anser är utdelningsaktier, det är de norska aktierna med högst direktavkastning. Notera att de har haft hög utdelning inte betyder att de kommer att fortsätta att lämna en hög utdelning i framtiden.

Utdelning

Namn Kortnamn Börsvärde Antal ägare Direktavkastning
MPC Container Ships MPCC 9 575 MNOK 31 365 29,87%
Höegh Autoliners HAUTO 22 473 MNOK

 

11 401 26,11%
Avance Gas Holding AGAS 7 092 MNOK 3 766 24,44%
BW LPG BWLPG 20 727 MNOK 6 379 21,96%
Okeanis Eco Tankers OET 8 042 MNOK 2 326 20,27%
Klaveness Combination Carriers KCC 4 655 MNOK 3 244 16,47%
Rana Gruber RANA 2 870 MNOK 5 367 16,03%
Hafnia HAFNI 32 522 MNOK 5 896 15,77%
Equinor EQNR 750 393 MNOK 47 862 13,93%
Frontline FRO 35 829 MNOK 15 608 13,00%
Vår Energi VAR 92 317 MNOK 25 595 12,01%
Wallenius Wilhelmsen WAWI 40 618 MNOK 6 187 11,98%
Flex Lng FLNG 14 568 MNOK 1 675 11,65%
Belships BELCO 5 113 MNOK 3 352 11,08%
Odfjell B ODFB 9 533 MNOK 756 10,64%
Aker BP AKRBP 144 796 MNOK 24 684 9,61%
DNO DNO 10 637 MNOK 6 197 8,71%
Tietoevry TIETO 24 188 MNOK 583 8,14%
BW Offshore Limited BWO 5 660 MNOK 1 847 7,85%
B2 Impact B2I 3 671 MNOK 1 936 7,53%
Telenor TEL 176 517 MNOK 18 835 7,26%
Grieg Seafood GSF 6 974 MNOK 5 163 7,21%
DNB Bank DNB 341 192 MNOK 19 911 6,97%
2020 Bulkers 2020 3 051 MNOK 6 145 6,80%

Källa: Nordnet per den 3 januari 2025.

Disclaimer

Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat. Det finns inte heller någon garanti för att aktierna i tabellen ovan kommer att fortsätta att leverera höga utdelningar.

Hur får man tillbaka norsk källskatt?

Du kan också begära återbetalning av för mycket innehållen norsk skatt när bolaget har dragit skatt efter en högre skattesats än 15 procent. En begäran om återbetalning ska sändas till Skatteetaten, Postboks 9200 Grønland, N-0134 Oslo.

Vikingen erbjuder kursdata på norska aktier

Norska Börsen, Vill du ha bättre koll på aktier från Norge? Här finner du populära bolag som Statoil och Norwegian.

Det kan Du göra genom att addera tillägget Norska aktier från så litet som 78 kronor per månad.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *