Tre aktier som Warren Buffett ägt sedan 2000

Warren Buffett har avsevärt överträffat riktmärket S&P 500 sedan han blev Berkshire Hathaways VD i mitten av 1960-talet. Oracle of Omaha och hans team strävar efter att köpa andelar i underbara företag och, helst, behålla dem på obestämd tid. Tre aktier ibland kärninnehaven som Buffett övervakar i Berkshire Hathaways investeringsportfölj med 44 aktier, 387 miljarder dollar, har varit fixturer i mer än två decennier.

Warren Buffett har avsevärt överträffat riktmärket S&P 500 sedan han blev Berkshire Hathaways VD i mitten av 1960-talet. Oracle of Omaha och hans team strävar efter att köpa andelar i underbara företag och, helst, behålla dem på obestämd tid. Tre aktier ibland kärninnehaven som Buffett övervakar i Berkshire Hathaways investeringsportfölj med 44 aktier, 387 miljarder dollar, har varit fixturer i mer än två decennier.

Berkshire Hathaways inköpspris för dessa tre aktier är så låg att Buffetts företag genererar respektive avkastning på inköpspriset på 60 %, 33 % och 34 % varje år. I mer än ett halvt sekel har Warren Buffett, överträffat Wall Street. Baserat på årlig totalavkastning (inklusive utdelningar) sedan mitten av 1960-talet, har han prakiskt taget fördubblat avkastningen för riktmärket S&P 500 (19,8 % mot 10,2 %, den 31 december 2023).

På basis av sammanlagd totalavkastning är denna överavkastning ännu mer uttalad – en totalavkastning på cirka 36 000 % för S&P 500 jämfört med en avkastning på nästan 5 000 000 % för Berkshires A-aktier (BRK.A), från och med den avslutande klockan den 26 juni , 2024.

Buffetts förmåga att springa i cirklar runt Wall Streets allmänt följda aktieindex är resultatet av en tvättlista med faktorer som inkluderar:

• En önskan att köpa in sig i företag som har väldefinierade konkurrensfördelar.

• Fokus på företag som har starka, beprövade ledningsgrupper.

• Fylla Berkshire Hathaways portfölj med cykliska aktier som kommer att dra nytta av oproportionerligt långa perioder av ekonomisk tillväxt.

• Koncentrera Berkshires investeringsportfölj med 44 aktier, 387 miljarder dollar, till en handfull av Buffetts och hans teams bästa idéer.

• Att ha gott om pengar till hands för att dra fördel av Wall Streets oundvikliga kursfall.

Men det kanske mest avgörande kännetecknet för Warren Buffetts investeringsfilosofi är hans önskan att äga stora företag på lång sikt. Medan den genomsnittliga aktieinnehavsperioden är mindre än ett år, vill Oracle of Omaha och hans bästa investeringsassistenter, Ted Weschler och Todd Combs, behålla vad de anser vara underbara företag “på obestämd tid.

Även om du hittar massor av innehav i Berkshires 44-aktieportfölj som har varit fixturer i åratal, har bara tre aktier ägts kontinuerligt sedan 2000.

Coca-Cola

När det gäller tjänstgöring i Berkshire Hathaways noggrant bevakade investeringsportfölj på 387 miljarder dollar, regerar dryckesföretaget Coca-Cola suveränt. Buffetts företag har kontinuerligt ägt aktier i Coca-Cola sedan 1988 – och med en kostnadsbas på 3,2475 USD per aktie genererar det en direktavkastning på nästan 60% varje år.

Det fantastiska med aktier som Coca-Cola är att de tillhandahåller en grundläggande nödvändig vara eller tjänst. Oavsett hur bra eller dåligt den amerikanska ekonomin och/eller aktiemarknaden presterar, behöver konsumenterna fortfarande drycker. Detta leder till ett konsekvent och förutsägbart operativt kassaflöde år efter år.

På en mer företagsspecifik basis har Coca-Cola verksamhet i alla länder, förutom Nordkorea, Kuba och Ryssland (det senare har att göra med dess invasion av Ukraina). Denna praktiskt taget oöverträffade geografiska mångfald gör det möjligt för företaget att skörda frukterna av ett stadigt operativt kassaflöde i utvecklade länder, samtidigt som man kan njuta av nålförflyttande organisk tillväxt på tillväxtmarknader. Sammanlagt har Coke mer än två dussin varumärken globalt som genererar över 1 miljard dollar i årlig försäljning.

Varumärke och marknadsföring är ytterligare anledningar till att Coca-Cola har varit en fenomenal långsiktig investering. Kantars årliga “Brand Footprint”-rapport noterar att Coca-Cola har varit världens mest utvalda varumärke från detaljhandelshyllorna av konsumenter under 12 år i rad. Företagets marknadsföringsteam har lutat sig åt digitala kanaler för att engagera sina yngre konsumenter, och kan fortfarande lita på dess rika historia och välkända varumärkesambassadörer för att få kontakt med sin mogna publik.

Med Berkshire Hathaway som samlar in 776 miljoner dollar i årlig utdelning från sin andel i Coca-Cola, finns det absolut inget incitament att sälja denna position.

American Express

En andra aktie som har varit en del av Warren Buffetts investeringsportfölj på Berkshire Hathaway i mer än tre decennier är American Express. “AmEx”, som det är mer känt, har varit ett stadigt innehav sedan 1991.

AmEx är förkroppsligandet av den prototypiska Buffett-investeringen. Det är en finansaktie (Buffetts favoritsektor) med ett välkänt varumärke, en stensäker ledningsgrupp och är cyklisk.

Även om Oracle of Omaha och Berkshires smartaste investeringshjärnor vet att lågkonjunkturen i USA är en normal och oundviklig del av den ekonomiska cykeln, inser de att nedgångar är kortvariga. Nio av de 12 amerikanska lågkonjunkturerna sedan slutet av andra världskriget löstes på mindre än 12 månader. Buffett älskar att köpa varumärkesföretag som AmEx och låta dem frodas under långa perioder av ekonomisk expansion.

Den inte så subtila hemligheten till American Express framgång är att det kan dra nytta av båda sidor av transaktionsgången. Det är den tydliga nummer 3 betalningsprocessorn av kreditkortsnätverks inköpsvolym i USA, vilket gör att den kan generera förutsägbara avgiftsintäkter från handlare. Samtidigt är det också en långivare (via kreditkort), som hjälper företaget att generera årliga avgifter och räntenetto från sina kollektiva kortinnehavare. När den amerikanska och globala ekonomin skjuter på alla cylindrar kommer denna förmåga att dubbeldoppa väl till pass.

Dessutom har AmEx historiskt gjort ett fantastiskt jobb med att attrahera individer med högre inkomster som kortinnehavare. Höginkomsttagare är mindre benägna att ändra sina utgiftsvanor eller misslyckas med att betala sina räkningar under mindre ekonomiska störningar.

Slutligen, Berkshire Hathaways årliga avkastning på kostnaden för sin andel i American Express (baserat på en kostnadsbasis på 8,49 USD per aktie) är häpnadsväckande 33 %! Berkshire fördubblar med andra ord praktiskt taget sin initiala investering i AmEx baserat på enbart utdelningsintäkter vart tredje år.

Moody’s

Det tredje företaget Warren Buffett har ägt kontinuerligt sedan 2000 är kreditvärderingsinstitutet Moody’s. Berkshire Hathaway har varit aktieägare sedan Dun & Bradstreet delade ut Moody’s i september 2000.

Moody’s långsiktiga överprestation är en återspegling av åtminstone ett av dess två kärnverksamhetssegment som skjuter på alla cylindrar vid varje given tidpunkt.

Moody’s är mest känt för sitt segment Investors Service, som ger kreditbetyg för företags- och statsskulder. Mer än ett decennium av historiskt låga utlåningsräntor sporrade företag och statliga myndigheter att emittera skulder. Detta höll bränslet brinnande för Moody’s front-and-center verksamhetssegment.

Men med början i mars 2022 genomförde Federal Reserve sin mest aggressiva räntehöjningscykel på fyra decennier. I takt med att räntorna stiger blev viljan att skaffa kapital via skuldemission mindre tilltalande. I takt med att efterfrågan på att ranka företagsskulder har avtagit har tillväxtpotentialen flyttats till Moody’s Analytics.

Företagets analyssegment tillhandahåller olika lösningar för riskhantering, ekonomisk bedömning och efterlevnad till sina kunder. I en miljö där ett par förutsägande verktyg tyder på att en amerikansk lågkonjunktur är på väg – t.ex. den historiska nedgången i USA:s M2 penningmängd – är riskhanteringsverktyg en het handelsvara.

Inte för att låta som ett brutet rekord, men Berkshire Hathaway håvar in utdelningsintäkterna med Moody’s också. Även om nya investerare i Moody’s-aktien bara skulle generera en avkastning på 0,8 %, ger Berkshires kostnadsbas på cirka 10,05 USD per aktie en direktavkastning på cirka 34 %! Att kunna tredubbla Berkshires initiala investering i Moody’s vart tredje år innebär att det inte finns några incitament för Warren Buffett att lämna denna position.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *