Parisbörsen faller, skall vi vara oroliga?

Medan CAC 40 noterade en anmärkningsvärd utveckling under det första kvartalet 2023, då indexet steg med 13 procent, var månaderna som följde blandade med CAC 40-priser som fastnade i ett handelsintervall. Sedan början av september har det tagit en dålig vändning med en nedgång i CAC 40 på 6 procent. Parisbörsen faller, skall vi vara oroliga?

Medan CAC 40 noterade en anmärkningsvärd utveckling under det första kvartalet 2023, då indexet steg med 13 procent, var månaderna som följde blandade med CAC 40-priser som fastnade i ett handelsintervall. Sedan början av september har det tagit en dålig vändning med en nedgång i CAC 40 på 6 procent. Parisbörsen faller, skall vi vara oroliga?

Låt oss tillsammans upptäcka orsakerna till denna nedgång i CAC 40-indexet genom att analysera de diagramistiska och fundamentala delarna, och försöka fastställa scenarierna som kan inträffa för CAC 40-priset i slutet av 2023 och början av 2024. Bör vi oroa oss för att Parisbörsen faller eller är detta en möjlighet att ta vara på en möjlighet?

Varför faller CAC 40?

Orsakerna som störde den uppåtgående trenden för CAC 40 i september 2023, för att få det parisiska indexet att notera en förlust sedan årets början, är flera.

Först och främst är det den ökande risken för recession, eller till och med uppkomsten av början på en lågkonjunktur, som har oroat aktiemarknaderna sedan början av september. Om en period av lågkonjunktur skulle bekräftas skulle detta vara en faktor som skulle kunna hålla CAC 40 långt under nyckelzonen på 7 000 poäng. Varje tecken på försvagning av den franska ekonomin skapar tvivel hos investerarna.

Å andra sidan, om inflationen verkar vara under kontroll, verkar centralbankerna inte vilja sänka räntorna och de överväger till och med ytterligare höjningar av styrräntorna, en ränteuppgång som blir allt svårare att bära. fastighetsmarknaden. Glöm inte att krisen 2008 uppstod ur ett ganska liknande sammanhang. En stor fastighetskris kan påverka banksektorn och, genom en dominoeffekt, resten av finansmarknaderna.

Krig och geopolitisk instabilitet väger också tungt på moralen hos investerare som har svårt att planera för framtiden. Oavsett om det är kriget i Ukraina som pågår över tid utan något egentligt hopp om fred, men också situationen i Västafrika eller på senare tid i Palestina och Israel, gör dessa situationer det globala geopolitiska klimatet och världsekonomin dyster.

Alla negativa geopolitiska nyheter, som avtalet mellan Ryssland och Nordkorea eller erkännandet av Natos svaghet av amiral Rob Bauer, är alla motiv för investerare att vända sig till geopolitiska produkter. Räntor gör sparprodukter som man har undvikit i många år till förmån för aktiemarknaderna mer attraktiva.

Det är därför en cocktail av oro, ekonomisk instabilitet och stigande räntor som styr kapitalflöden från CAC 40 mot ränte- eller skuldprodukter. Kom ihåg att hur våra moderna ekonomier fungerar i hög grad beror på effekterna av likviditet som överförs från en typ av investeringsprodukt till en annan.

Sammanfattningsvis är det ekonomiska sammanhanget och grunderna ganska dåliga för tillfället. Detta är till stor del vad som förklarar den senaste nedgången i CAC 40-index. Vi observerar dock att marknadsaktörer letar efter goda nyheter, och även om alla punkter vi har diskuterat inte kan lösas på en gång, är allt som krävs är bra nyheter för att få tillbaka optimismen bland operatörer som handlar på CAC 40-index.

Teknisk analys av CAC 40 i slutet av 2023

Ur en rent chartistisk synvinkel förblev CAC 40-indexet i ett handelsintervall under en stor del av 2023 (mars 2023 till augusti 2023) och rörde sig mellan stort motstånd vid 7 500 punkter och stöd vid 7 070 punkter. Det var därför en marknad utan någon egentlig trend för CAC 40, som fortfarande höll i hoppet om ett återupptagande av uppgången före slutet av 2023.

Även om starten av 2023 var lovande för CAC 40, var det ändå ett utträde från handelsintervallet från botten med brytningen av stödet på 7 070 poäng, vilket noterades den 2 oktober 2023, ett baisseartat brott av CAC 40 stöddes av de ekonomiska och grundläggande faktorer som tidigare exponerats.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *