Börshandlade fonder kombinerar det bästa med aktier och fonder
För ett par veckor sedan skrev vi om fonder, och en av de saker vi berörde som hastigast var börshandlade fonder, Exchange Traded Funds eller ETFer. Vi lovade att vi skulle återkomma om börshandlade fonder, vilket vi självklart gör.
Många tror att ETFer är ett nytt instrument, men det stämmer inte. Faktum är att den första börshandlade fonden lanserades redan 1990 i Kanada. Tillkomsten av denna kom att förändra investeringslandskapet eftersom den kom att erbjuder fördelarna med kombinerad investerings- och handelsflexibilitet.
Under deras tidiga dagar användes ETFer främst av institutionella investerare för att utföra sofistikerade handelsstrategier. Det dröjde dock inte länge innan enskilda investerare och finansiella rådgivare anammade ETFer.
Sedan de introducerades har ETFer vuxit till att bli en av de mest populära produkterna i den globala investeringsbranschen. Idag uppgår ETF-tillgångar i Kanada till mer än 158 miljarder USD, investerade i mer än 600 ETFer. Globalt sett uppgår tillgångar i ETFer och andra börshandlade produkter (ETP) till mer än 6,5 biljoner USD, investerade i mer än 7 430 produkter.
Den största europeiska marknaden för ETFer tillhandahålls av Deutsche Börse via deras elektroniska börs XETRA. På XETRA fanns det tusentals börshandlade noterade. Den största globala fondförvaltaren av ETFer är Blackrock som marknadsför hundratals fonder under namnet iShares.
Sverige var ett av de första länderna i Europa som lanserade börshandlade fonder, och på den tiden var det Stockholmsbörsen som drev utvecklingen och ägde varumärket Xact. Sverige var först med att lansera ETFer med hävstång, det som heter XACT Bull och Xact Bear, ETFer som gjorde det möjligt att investera i en ETF även med en nedåtgående marknadstro och kunna få en högre avkastning än den dagliga förändringen på börsen. I dag ägs detta varumärke av Handelsbanken Fonder.
Viktiga milstolpar
1990 lanserades den första börshandlade fonden i Kanada, tillika den första ETFen i världen. Tre år senare, 1993, kom den första ETFen att börja handlas i USA.
År 2000 lanserades världens första börshandlade fond som investerade i obligationer, vilket skedde i Kanada.
Översikt över olika ETF-typer
Medan ETFer kan förvaltas antingen passivt eller aktivt, handlas de alla på en börs och erbjuder exponering mot aktier, räntebärande värdepapper eller andra tillgångsslag. I USA finns det ETFer på råvaror, men den europeiska lagstiftningen tillåter inte att en börshandlad fond endast investerar i en enda tillgång vilket är varför det inte finns någon börshandlad fond som spårar priset på guld eller olja i Europa. Det finns emellertid andra produkter för detta ändamål.
De flesta ETFer är passivt förvaltade och försöker spåra ett traditionellt marknadsvärdevägt riktmärke som S&P/TSX Composite Index eller svenska XACT OMXS30 som spårar OMX Stockholm 30 ESG Responsible Index (OMXS30ESG), vilket är ett ESG-anpassat index som bygger på det bredare OMX Stockholm 30 Index. Index-ETFer investerar vanligtvis i de fysiska värdepapper som utgör ett index, men syntetiska swapbaserade index-ETFer finns också tillgängliga.
På senare år har ett ökande antal aktivt förvaltade ETFer blivit tillgängliga. Dessa inkluderar regelbaserade alternativt viktade ETFer (ofta kallade smarta beta- eller strategiska betastrategier), som försöker spåra icke-marknadsvärde-viktade index vanligtvis i ett försök att överträffa marknaden eller hantera risker.
Andra nyare erbjudanden inkluderar balanserade börshandlade fonder, eller multi-asset ETFer, som ger exponering mot flera tillgångsklasser och har regelbunden ombalansering för att upprätthålla en önskad risknivå.
Globala ETF-tillgångar uppgår nu till mer än 6,5 biljoner dollar, investerade i mer än 7 430 produkter.
Vad är då en ETF?
Liksom traditionella fonder erbjuder ETFer investerare ett sätt att samla sina pengar i en fond som gör investeringar i aktier, obligationer eller andra tillgångar och i gengäld få ett intresse i den investeringspoolen. Till skillnad från fonder handlas emellertid ETF-aktier på en nationell börs och till marknadspriser som kan eller inte kan vara detsamma som nettotillgångsvärdet (”NAV”) för aktierna, det vill säga värdet på den börshandlade fondens s tillgångar minus dess skulder dividerat med antalet utestående andelar.
Saker att tänka på innan du investerar i ETFer
Trots sitt namn är ETFer inte fonder. I allmänhet kombinerar ETFer egenskaperna hos en värdepappersfond, som kan köpas eller lösas in i slutet av varje handelsdag till dess NAV per aktie, med intradagshandelsfunktionen för en sluten fond, vars aktier handlas under hela handelsdagen på marknaden. priser. Stiger det underliggande indexet så stiger priset på den börshandlade fonden direkt eftersom det är en direkt spegling av detta.
Till skillnad från fondandelar kan privata investerare endast köpa och sälja ETF-andelar i marknadstransaktioner. Det vill säga, till skillnad från fonder, säljer ETFer inte enskilda andelar direkt till, eller löser in sina enskilda aktier direkt från, privata investerare. Istället inleder ETF-sponsorer avtalsrelationer med en eller flera finansinstitutioner som kallas “Auktoriserade deltagare”.
Auktoriserade deltagare är vanligtvis stora mäklare-handlare. Endast auktoriserade deltagare får köpa och lösa in aktier direkt från ETF, och de kan endast göra det i stora sammanslagningar eller block (till exempel 50 000 ETF-andelar) som vanligtvis kallas “Creation Units”.
Andra investerare köper och säljer ETF-andelar i marknadstransaktioner till marknadspriser. En ETFs marknadspris kommer vanligtvis att vara mer eller mindre än fondens NAV per aktie. Detta beror på att den börshandlade fondens marknadspris fluktuerar under handelsdagen som ett resultat av en mängd olika faktorer, inklusive de underliggande priserna på ETF:s tillgångar och efterfrågan på ETF, medan ETFens NAV är värdet av ETFens tillgångar minus dess skulder som beräknas i slutet av varje arbetsdag.
Olika typer av ETFer
Indexbaserade ETFer
De flesta ETF:er som handlas på marknaden är indexbaserade ETFer. Dessa ETFer strävar efter att spåra ett värdepappersindex som S&P 500-aktieindexet och investerar i allmänhet främst i de värdepapper som ingår i indexet. Till exempel, SPDR, eller “spider” ETF, som strävar efter att spåra S&P 500 aktieindex, investerar i de flesta eller alla aktierelaterade värdepapper som ingår i S&P 500 aktieindex. De flesta ETFer publicera sina innehav på sina webbplatser dagligen.
Aktivt förvaltade ETFer
Aktivt förvaltade ETF:er är inte baserade på ett index. Istället försöker de uppnå ett uttalat investeringsmål genom att investera i en portfölj av aktier, obligationer och andra tillgångar. Till skillnad från en indexbaserad ETF kan en rådgivare till en aktivt förvaltad ETF aktivt köpa eller sälja komponenter i portföljen på daglig basis utan hänsyn till överensstämmelse med ett index.
Innan du investerar i en ETF bör du läsa både dess sammanfattningsprospekt och dess fullständiga prospekt, som ger detaljerad information om den börshandlade fondens investeringsmål, huvudsakliga investeringsstrategier, risker, kostnader och historiska resultat (om några). Sökmotorer på Internet, kan hjälpa dig att hitta ett specifikt ETF-prospekt. Du kan också hitta prospekt på webbplatserna för de finansiella företag som sponsrar en viss ETF, såväl som genom din mäklare. En annan bra sida är Etfmarknaden.se där du hittar nästan 10 000 olika artiklar och beskrivningar av i första hand europeiska börshandlade fonder.
Investera inte i något som du inte förstår. Om du inte kan förklara investeringsmöjligheten med några få ord och på ett begripligt sätt kan du behöva ompröva den potentiella investeringen.
Vikingen och börshandlade fonder
I Vikingens databaser finns i dag mer än 40 000 olika instrument, inte bara aktier. I databaserna finns sedan i våras kurshistorik för ETFer, så kallade börshandlade fonder i både Sverige, Tyskland och USA. Det finns även data om mer än 17 000 olika fonder. Läs mer på Vikingens hemsida.
Sedan våren 2023 erbjuder Vikingen även kursdata på de börshandlade fonder som handlas i Tyskland, på det som kallas för Xetra för bara 59 kronor per månad. Sedan tidigare finns kursdata för bland annat amerikanska ETFer.
Om Vikingen
Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)