Modellen Börstermometern beräknar hur många objekt som gått upp, varit oförändrade eller gått ned under en dag. Dessutom visas huvudobjektets procentuella förändring. Objekt som ingår är de som finns i den objektlista man valt i Vikingen. Det går även att få vecko- eller månadsdata om det väljs bland ikonerna.
Medelvärdet baseras på antalet uppgångar minus antalet nedgångar för objektlistan. Ett förenklat RSI.
Gör så här:
- Välj en objektlista
- Aktivera modellen Börstermometern.
- Högerklicka i diagrammet och välj Visa Modelltabell.
I modelltabellen ser man resultatet i sifferform. Man kan även se huvudobjektet procentuella förändring. Detta innebär att man kan välja t.ex. OMXS30-Index som huvudobjekt i Vikingen och sedan köra modellen på en list och se jämfört med index hur många aktier som gått upp eller ner när index gått upp eller ner en viss dag.
Börstermometern tar temperaturen på börsen och samtidigt ger dig en uppfattning om hur aktien man tittar på, följer med börsen i stort. Särskilt intressant är det att se hur det böljar fram och tillbaka. T.ex. när antalet uppgångar börjar bli fler än nedgångar och fortsätter att öka. Då kan det vara bra att köpa eftersom börsen brukar då gå upp efter ett tag. Vågskålen tippar över.
Börstermometern
Modellen Börstermometern beräknar hur många objekt som under en dag
- gått upp,
- varit oförändrade eller
- gått ner
Dessutom visas huvudobjektets procentuella förändring. Objekt som ingår är de som finns i den objektlista som du valt i Vikingen.
Tabell
Istället för Dag som period kan man välja Vecka eller Månad. Det vill säga hur många har gått upp/ned under en vecka eller månad. Klicka i så fall på vecko-eller månadskalendern överst i Vikingen.
Eller välj i menyn Arkiv -> Systeminställningar->Modeller
Det här är en styrkeindikator. Hur starka är objekten i listan? Det kan vara en lista av aktier, valutor, fonder etc. Nettot, dvs skillnaden mellan antalet objekt som går upp mot de som går ned, visar på hur stark den listan är. Det kan vara din portfölj. Har du aktier som mest går ned? Då bör du nog placera om i portföljen.
Det beräknas också ett medelvärde på nettot och vad kan du ha för nytta av det? Det är för att få en uppfattning om vad som är normalt för listan. Om nettot avviker mycket från dess medelvärde, kan det vara dags att göra något åt det.
Vad kan man se i diagrammet ?
Antalet Upp-Ned visas även i RSI-modellen och man ser även här när det är överköpt eller översålt.
En bra metod är att titta på det korta medelvärdets lutning. Börjar det luta starkt uppåt, är det ett tecken på att fler objekt i listan kommer att vända upp. Det samma tvärtom. Böjer medelvärdet tvärt ned, kommer troligtvis fler objekt i listan att börja gå ned.
Diagrammet i exemplet ovan är baserat på en lista med 40 aktier. Längst uppe till vänster står det hur många dagars netto som ingår i varje medelvärde (antalet upp minus antalet ned). I exemplet är det medelvärden på 10 dagars netto och 30 dagars netto. Det korta rör sig mer än det länga medelvärdet. I slutet av diagrammet kan man se att aktien gått mycket bättre än medelvärdet på 30 -dagars netto. Det vill säga, den här aktien har gått bättre än de flesta i listan.
Stapeldiagrammet i mitten visar om det går bra för listan eller inte. Många staplar över noll betyder uppgång, och många staplar nedanför visar att de flesta i listan går ned.
I diagrammet längst ned kan man se aktiens procentuella upp- och nedgång, hur många procent som är normalt.
Nedan är samma aktie fast med antalet upp – och nedgångar baserat på månader. Likadant som i RSI kan man se och få signaler om att sälja och köpa genom att upptäcka dubbeltoppar och dubbelbottnar. Inringat i bilden.
Gör så här för att få fram Börstermometern
- Välj en objektlista och aktivera modellen Börstermometern. (Analytikern -> Modeller -> Börstermometer)
- Högerklicka i diagrammet och välj “Visa Modelltabell”.
- I modelltabellen ser man resultatet i sifferform.
- Man kan även se huvudobjektet procentuella förändring.
Exempel med ett index
Välj en objektlista. Välj till exempel OMX Stocholm 30-Index som huvudobjekt i Vikingen. Då kan du jämföra listan med index mot hur många aktier som gått upp
eller ner när index gått upp eller ner en viss dag.