Koppar blir oväntat billigare
I slutet av juni varnade Robert Friedland, VD för det kanadensiska gruvföretaget Ivanhoe, för att världen löper risken för ett “tågvrak”, när en kris i koppartillförseln skulle spåra ur energiomställningen. Ni ser vi att koppar blir oväntat billigare. Metallen används i allt från ledningar till vindkraftverk. Gröna mandat i Amerika, Asien och Europa kommer snart att kräva många fler av dessa. Priset på koppar, föreslog Friedland, skulle kunna höjas tiofaldigt som svar.
Just nu är dock tåget inte så mycket spårat ur som att det tuffar på glatt. Efter att ha nått en topp på 10 700 dollar per ton i mars förra året har kopparpriserna på London Metal Exchange sjunkit med cirka 10 procent sedan januari, till 8 300 dollar per ton. Spotpriserna förblir i nivå med eller högre än de för leverans om tre månader, vilket tyder på att investerare inte förväntar sig att de kommer att studsa tillbaka snart. Vad händer?
På grund av dess användningsområde, som inkluderar konstruktion, elektronik och vapen, indikerar kopparpriserna den globala ekonomins hälsa, vilket ger metallen smeknamnet “Dr Copper”. Oron för ekonomin kan därför göra investerare dystra över koppars framtidsutsikter. Uppgången efter covid i Kina, som förbrukar så mycket som 55 procent av det globala utbudet, håller redan på att blekna. Tillväxten avtar även i väst när stigande räntor ger negativa effekter.
Ändå förklarar inte historien om bristen på efterfrågan prisfallet helt. Trots nedgången i landets byggsektor använder Kina 5 procent mer koppar i år än förra, möjligen på grund av att metallen – som används för att bilda beklädnad, rör och tak – tenderar att spåra färdigställda byggnader, som har hållit i sig, snarare än att bostäder påbörjas. En ökning med 7 procents tillverkning av kylaggregat i väntan på en varm sommar stödjer också efterfrågan.
Om kopparmarknaderna är avgjort coola beror det också på att utbudet har ökat. Under vintern gjorde en rad störningar – från protester i Peru till översvämningar i Indonesien – den globala produktionen. Nu lättar dessa problem. Som ett resultat av detta känner smältverken sig tillräckligt säkra för att ta ut högre avgifter från gruvarbetarna, vilket tyder på att det inte råder brist på råvaror.
Finansiella investerare undviker koppar
När räntorna stiger föredrar de att ha kassagenererande tillgångar snarare än råvaror, som inte ger någon utdelning. Under stora delar av detta år har “icke-kommersiell” nettopositionering på kopparterminsmarknaderna varit i minus, vilket innebär att fler investerare satsar på att priserna kommer att falla än att återhämta sig.
Ändå förblir dagens priser 2 500 dollar per ton över produktionskostnaderna vid marginalgruvan, konstaterar Robert Edwards på CRU, ett konsultföretag. Detta antyder att den senaste korrigeringen har tagit skum ur marknaden, snarare än pressat priserna för lågt, vilket tyder på att de kan förbli dämpade ett tag.
I takt med att energiomställningen går snabbare bör den ge efterfrågan ett ryck. Försäljningen av elfordon (EV), som redan ökar, förväntas öka avsevärt under de kommande åren, och varje enhet innehåller tre till fyra gånger mer koppar än dess bensindrivna peer. Även i ett scenario där övergången sker långsamt, uppskattar Internationella energiorganet (IEA), en officiell prognosmakare, att efterfrågan på koppar från gröna användningar, som drivs av elbommen och undervattenskablar för vindkraftsparker, nästan kommer att fördubblas till 2040.
Utbudet kan ha svårt att hänga med. Medelåldern på världens tio största gruvor är 64 år, vilket tvingar gruvarbetare att gräva djupt efter malmer av allt lägre kvalitet, vilket gör varje nytt ton raffinerad koppar dyrare att producera. Det är ont om nya gruvor. Förutsatt att alla vissa och troliga projekt går igång, förutspår McKinsey, ett konsultföretag, att utbudet kommer att nå 30 miljoner ton år 2031, 7 miljoner ton mindre än beräknad efterfrågan.
En svår kris som den som Mr Friedland föreställt sig kunde fortfarande undvikas. De flesta prognosmodeller, inklusive IEA:s, förväntar sig att efterfrågan på koppar utanför ren energianvändning förblir stabil. Tom Price och Ben Davis från Liberum Capital, en investeringsbank, tror att detta är osannolikt, eftersom Kinas långa byggboom förmodligen har tagit slut. Dyr koppar kommer också att leda till utbyte: vissa fordon använder redan aluminiumledningar. Och McKinsey påpekar att ny teknik – om den uppnår sin potential – skulle kunna stänga mycket av utbudsgapet detta årtionde. Det finns tid att undvika ett tågvrak.
Kopparpriset
Källa: Vikingen.se
Om Vikingen
Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.
Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)